Historia

Vad säger kursplanen om att arbeta digitalt i ämnet?

Digitala verktyg i ämnet historia nämns inte i Lgr22. Nedan listar vi tips på digitala resurser som kan kopplas till det centrala innehållet inom ämnet.

Centralt innehåll årskurs 1-3

Att undersöka verkligheten

Centralt innehåll årskurs 4-6 

Kulturmöten och statsbildning i Norden, cirka 800–1500 

Digitala lärresurser

Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök innehåller information om alla kända registrerade forn-lämningar och övriga kultur-historiska lämningar i Sverige, både på land och i vatten. Dessutom finns information om arkeologiska uppdrag. Informationen i Fornsök är sökbar för alla.
Länk till fornsök 


Mängder med historiskt bildmaterial från många tidsepoker.
Länk till Google arts & Culture 

DigitaltMuseum låter dig söka och bläddra bland olika typer av objekt från flera hundra museer. Exempel på objekttyper är fotografier, föremål, byggnader och konst. Länk till digitalt museum.se 


Creazas Cartoonist är ett verktyg för att skapa digitala berättelser. Där finns ett stort utbud av bildmaterial från flera viktiga historiska epoker.

Möjligheter för animering och ljudsättning är inbyggt.

Fler exempel på digitala verktyg

Sveriges Historia

Statens historiska museer

Här hittar du lärarhandledningar till alla lektioner. I varje lärarhandledning finns information om lektionens koppling till skolans läroplan och beskrivningar av hur du kan arbeta med lektionen i klassrummet. Längst ner i varje lärarhandledning finns en länk till den aktuella lektionen.

Länkt till Sverigeshistoria.se