Barnehagen som pedagogisk virksomhet

Planlegging  


Utgangspunkt for et godt pedagogisk tilbud er å utarbeide gode planer på bakgrunn av de nasjonale føringene som er styrende. Overordnet er Lov om barnehager med forskrift (Rammeplan for barnehager).


Den daglige driften planlegges med utgangspunkt i handlingsprogrammet for Asker kommune, temaplaner for Oppvekst, og Årsplanen for Torstad barnehager.

I tillegg til progresjonsplanene, utarbeider avdelingene interne arbeidsdokumenter, hvor valg, prioriteringer og arbeidsmetoder som beskrives i felles og lokale planverk og styringsdokumenter for enheten.


Det pedagogiske arbeidet vurderes regelmessig. Det betyr at det pedagogiske arbeidet beskrives, analyseres og fortolkes ut fra barnehagens planer, Lov om barnehager og Rammeplanen. I dette arbeidet er hele personalgruppen involvert.  

 

Dokumentasjon av personalets arbeid synliggjør hvordan personalet arbeider for å oppfylle kravene i Lov om barnehager og Rammeplanen. Dokumentasjon av det pedagogiske arbeidet inngår i barnehagens arbeid med å planlegge, vurdere og utvikle den pedagogiske virksomheten.  

Vurdering 

Torstad barnehager bruker ståstedsanalyser og 10 faktor- medarbeiderundersøkelse og trivselsundersøkelser årlig, for å evaluere og vurdere arbeidet. Dette bruker vi som et vurderingsgrunnlag når vi utarbeider handlingsplaner  for hver barnehage. Handlingsplanene presenteres for S.U. og ansatte setter mål for arbeidet.

Dokumentasjon 

Torstad barnehager  har utarbeidet felles maler for alle  lokale plan og styringsdokumenter. Dette for at barnehagen og ansatte skal møte barnehageloven og rammeplanens krav om dokumentasjon. Alle pedagoger er påkrevet å bruke disse malene, i sitt pedagogiske arbeid med barna.

 I tillegg er dette viktig for å sikre lik kvalitet i alle ledd . Alle pedagogiske ledere bruker derfor aktivt pedagogisk dokumentasjon som grunnlag for sitt arbeid. som eksempel: didaktiske planer, måneds planer, ukeplaner, periodeplaner , læringsglimt, aktivitetsplaner med mer. Månedsplaner over aktiviteter, Læringsglimt og periodeplaner blir sendt ut til alle foreldre, som dokumentasjon på vårt pedagogiske arbeid. 


Tilrettelegging av det allmenpedagogiske tilbudet for barn som trenger ekstra støtte

SYSTEMVEILEDER                                                                                                

Systemveilederen tilbyr veiledning og kompetanseutvikling til barnehagen. Systematisk veiledning er en veiledningstilnærming som retter oppmerksomheten mot hvordan mennesker påvirker og påvirkes av omgivelsene, i tillegg til fokus mot miljøfaktorer som gruppestruktur, regler, bruk av planverk, ledelse, kommunikasjon og samarbeid.

Systemveiledning 


PEDAGOGSIK STØTTETEAM

Pedagogisk støtteteam er et lavterskeltilbud der barnehagene kan ta kontakt for råd og veiledning. Alle sakene forankres i barnehagens ledelse. 

Pedagogisk støtteteam                                                 


TVERRFAGLIG INNSTASTEAM TFI        

Tverrfaglig innsatsteam er et samarbeid mellom oppveksttjenestene barnehage, helsestasjon, barneverntjenesten, PP – tjenesten og foresatte. 

Tverrfaglig innsatsteam er et lavterskelmøte for å drøfte utfordringer eller bekymring knyttet til et barns utvikling, og der vi får belyst utfordringene og bekymringene fra flere fagområder.  

Tverrfaglig innsatsteam og - samarbeidsmøte 


HELSESTASJON                                                                                  

Helsestasjonen i barnehagens nærmiljø kan kontaktes. 

Helsestasjon for barn fra 0 til 5 år 


PEDAGOGISK -PSYKOLOGISK TJENESTE – PPT

Er en rådgivende tjeneste som skal hjelpe barnehager med å legge til rette for barn med særskilte behov. Barnets eller utfordringer kan være knyttet til faglige og/eller sosiale vansker. 

Pedagogisk - psykologisk tjeneste - spes ped.  


SPESIAL PEDAGOGISK TJENESTE - SPES PED

Spesialpedagoger jobber med barn i alderen 0-6 år som har behov for spesialpedagogisk hjelp. Tjenesten har fokus på å forebygge utfordringer gjennom å styrke det allmennpedagogiske arbeidet i barnehagene. Tjenesten skal hjelpe til med å sette inn tiltak når utfordringer avdekkes. Spesialpedagogene jobber både direkte med enkeltbarn og med veiledning av personalet. 

Spesial pedagogisk tjeneste - spes ped.  


BARNEVERN                                                                                                                                                                                

Opplysningsplikt til barnevernet er lovpålagt og gjelder alle som arbeider i private/ offentlige instanser og tjenester som utfører arbeid eller tjeneste for stat,  fylkeskommune eller kommune. Personalet i barnehagen har en generell opplysningsplikt og taushetsplikt i forhold til barneverntjenesten.

Barnevern