Identitat i caràcter propi

Principis Rectors

El centre es regeix pels principis rectors definits en l'article 2 de la Llei d’Educació Catalana (LEC 12 /2009, de 10 de juliol) , en el marc dels valors definits per la Constitució i per l’Estatut. Aquests principis són els següents:

    1. El respecte dels drets i els deures que deriven de la Constitució, l’Estatut i la resta de legislació vigent.

    2. La transmissió i la consolidació dels valors propis d’una societat democràtica: la llibertat personal, la responsabilitat, la solidaritat, el respecte i la igualtat.

    3. La universalitat i l’equitat com a garantia d’igualtat d’oportunitats i la integració de tots els col·lectius, basada en la coresponsabilitat de tots els centres sostinguts amb fons públics.

    4. El respecte de la llibertat d’ensenyament, la llibertat de creació de centres, la llibertat d’elecció entre centres públics o altres centres que els creats pels poders públics, la llibertat de càtedra del professorat i la llibertat de consciència dels alumnes.

    5. El pluralisme.

    6. La inclusió escolar i la cohesió social.

    7. La qualitat de l’educació, que possibilita l’assoliment de les competències bàsiques i la consecució de l’excel·lència, en un context d’equitat.

    8. El conreu del coneixement de Catalunya i l’arrelament dels alumnes al país, i el respecte a la convivència.

    9. El respecte i el coneixement del propi cos.

    10. El foment de la pau i el respecte dels drets humans.

    11. El respecte i la preservació del medi ambient i el gaudi respectuós i responsable dels recursos naturals i del paisatge.

    12. El foment de l’emprenedoria.

    13. La coeducació i el foment de la igualtat real i efectiva entre dones i homes.

    14. L’afavoriment de l’educació més enllà de l’escola.

    15. L’educació al llarg de la vida.

    16. El respecte del dret de mares i pares perquè llurs fills rebin la formació religiosa i moral que vagi d’acord amb llurs conviccions.

    17. L’exclusió de qualsevol mena de proselitisme o adoctrinament.

Caràcter Propi

Carta de Compromís

El Centre disposa de la carta de compromís educatiu, aquest és un document que té com a finalitat potenciar la comunicació, la participació, la implicació, el compromís i la corresponsabilitat entre el nostre centre i les famílies de l'alumnat per tal d'afavorir l'educació dels mateixos.

Podeu llegir-la en aquest enllaç.

Modalitat de gestió institucional

El Centre pretén aconseguir un model de gestió institucional que sigui participatiu i democràtic. El centre busca la participació de tots els estaments que l'integren: Professorat, famílies i alumnes, per mitjà dels representants elegits per cada un d'ells i mirant d'establir sistemes que facilitin la tramesa d'informació, potenciant la responsabilització, recollint suggeriments i mirant d'estimular la participació de tots els membres d'aquesta comunitat educativa en els òrgans de gestió i en les activitats escolars i extraescolars.

Confessionalitat

El Centre es manifesta pel respecte a totes les confessions d'alumnes i professors i pel pluralisme ideològic, polític i religiós. Això suposa un respecte envers totes les ideologies i creences, així com un intent de donar a l'alumne tota informació de la manera més objectiva possible per tal que sigui capaç de formar-se els seus propis criteris i pugui -mitjançant l'anàlisi objectiu de la realitat- prendre decisions responsables.

Pluralisme i valors democràtics

L'Escola, com a reflex d'una societat ideològicament plural, ha d'estimular en els alumnes els valors d'una societat democràtica: solidaritat, respecte als altres i actitud de diàleg.

L'educació i la convivència han de desenvolupar-se en un marc de tolerància i respecte a la llibertat de cadascú, a la seva pròpia personalitat i a les seves conviccions.

L'educació per a la pau, solidaritat i col·laboració

  • S'evitaran els jocs violents.

  • Es treballarà amb els alumnes la importància dels valors del diàleg, la tolerància i el respecte per resoldre els problemes i les discrepàncies de criteri.

  • Es sensibilitzarà als alumnes envers el problema de la pau en el món mitjançant la informació i el debat. Alhora es tindrà en compte el fet que la pau al món s'inicia en el nostre món proper, en les nostres accions del dia a dia.

Coeducació

El Centre treballa per l'eliminació de les discriminacions de gènere i per la superació de mites, tabús i de la diferenciació dels diferents papers assignats a ambdós sexes.

En aquest context, el centre practica una educació per a la igualtat, sense discriminacions per raó del gènere i raça, d'acord amb la qual l'ensenyament a impartir als nois i noies serà el mateix.

Educació per la diversitat ( La inclusió)

El centre admet la diversitat dels alumnes, per la qual cosa la tracta mitjançant l'ensenyament personalitzat, que cal entendre no com a un tractament específic i diferenciat per a cada alumne/a, sinó com una tipologia metodològica i didàctica diversa mitjançant la qual cada alumne/a pugui assolir l'objecte d'aprenentatge des de les pròpies característiques individuals.

L'educació com a procés integral

El Centre entén l'educació de l'alumne com un fet que ha de tenir en compte els diferents aspectes que integren la seva personalitat, i cal que posi els mitjans adients per tal de potenciar-los.

Línia metodològica

La línia metodològica del centre es basarà en:

  • Fomentar l’autoestima i la confiança en si mateix.

  • Potenciar les relacions personals fonamentades en el respecte mutu, el diàleg i la responsabilitat.

  • Potenciar i garantir relacions de confiança i participació de les famílies del centre.

    • Potenciar el treball competencial a l'aula.

Llengua d'aprenentatge

Tots els membres d'aquesta comunitat escolar tenen reconegut el dret a l'ús de la pròpia llengua.

L'escola, havent d'introduir els alumnes en la realitat social, intentarà proporcionar els mitjans que siguin necessaris per tal que hom pugui integrar-se per igual en la realitat nacional de Catalunya, que serà motiu de treball en tots els seus aspectes.

La llengua pròpia i vehicular de l'Escola és el català. La llengua catalana serà tractada com a eix vertebrador d’un projecte educatiu plurilingüe.

Prioritats i Objectius

Els objectius referits tot seguit volen concretar quin és el caràcter propi del nostre centre, que d'acord amb tota la comunitat educativa, l'equip directiu es proposarà aconseguir a través dels actes didàctics en el treball del dia a dia.

La definició de les activitats, recursos, responsables, temporització i avaluació d'aquests objectius es concretarà en la Programació General Anual de cada curs.

Millorar els resultats de l'alumnat

Treballar per l'excel·lència dels resultats acadèmics del nostre alumnat. És cert que aquesta excel·lència es procurarà en tota la formació integral dels alumnes, tanmateix per tal d'aconseguir aquest objectiu, s'esmerçaran els esforços en l’àmbit comunicatiu i en el matemàtic principalment.

Millorar la cohesió entre els sectors de la comunitat.

L'Escola afavorirà la participació de les famílies en la vida del centre, conscient que la implicació de tots és necessària per assolir una coherència en la formació integral de l’alumnat. Així mateix, es tindrà ben present la diversitat de families que conformen la nostra societat actual.

Fomentar una gestió i organització del centre que sigui eficient.

L’Escola vol consolidar del treball competencial a l'aula i fomentar la participació en activitats de formació del professorat. Per la qual cosa vetllarà per la coordinació pedagògica del professorat i per tots aquells aspectes organitzatius que facilitin la tasca educativa amb l’alumnat i el contacte amb les famílies.