Currículum

L'escola seguirà les directrius marcades pel govern de la Generalitat de Catalunya en quan al desenvolupament del currículum:

  • Per a l'organització del currículum del segon cicle de l'educació infantil és d'aplicació el Decret 181/2008, de 9 de setembre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments del segon cicle de l'educació infantil.

    • Les orientacions per al desplegament del currículum del segon cicle d’educació infantil. Data d'actualització: 25.07.2016.

    • ORDRE EDU/484/2009, de 2 de novembre, del procediment i els documents i requisits formals del procés d'avaluació del segon cicle de l'educació infantil.

    • Per a l'organització del currículum de l'educació primària és d'aplicació el Decret 119/2015, de 23 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments de l'educació primària.

      • ORDRE ENS/164/2016, de 14 de juny, per la qual es determinen el procediment i els documents i requisits formals del procés d'avaluació en l'educació primària.

La concreció d'aquests currículums tindrà la finalitat prioritària de garantir l'assoliment de les competències bàsiques i les específiques de cada currículum. Per la qual cosa es donarà molta importància a la realització del projecte interdisciplinari. Aquest projecte estarà coordinat per el/la Cap d'Estudis i suposarà la concreció d'una metodologia basada en el treball cooperatiu i en l'ús i aplicació de les TIC a l'aula. Eines metodològiques que han d'estar molt presents en tota seqüència didàctica que es realitza en la nostra escola.

Tot i això, d'acord amb la legislació vigent, el Decret 102/2010, de 3 d'agost, d'autonomia dels centres educatius, el nostre centre desenvoluparà el seu currículum tenint molt present les següents prioritats i/o especificacions:

Metodologia a Educació Infantil.

El 2n cicle d’educació infantil (parvulari) acull als nens/nenes de 3 a 6 anys. Tenint en compte els requisits competencials i les característiques evolutives dels infants d’aquestes edats, en aquest cicle, s’ajudarà als nens a desenvolupar capacitats, motrius, cognitives, emocionals o d’equilibri personal, relacionals i d’inserció i actuació social, amb l’objectiu d’educar per viure i conviure en el món actual. Per tal de donar resposta a la diversitat de l’alumnat es preveuen activitats, organitzacions i criteris d’avaluació per a què tots els nens i nenes participin en la vida de l’aula.

En el document adjunt es pot veure el tractament dels hàbits i rutines, el treball d’expressió oral, el treball matemàtic, els tallers, l’hort al pati i el tractament dels diferents llenguatges. També pot contemplar-se l’organització de l’aula i l’avaluació de l’alumnat.

Tractament de l`àmbit lingüístic.

A la nostra escola, el tractament de la Llengua, tant a Educació Infantil com a Primària, parteix de les següents premisses:

- El paper de la llengua catalana com a eix vertebrador d'un projecte educatiu plurilingüe.

- El tractament integrat de les llengües (llengua catalana, castellana i anglesa) també des de les àrees no lingüístiques.

- Utilització d'eines pròpies de l'avaluació formativa i formadora (rúbriques, bases d'orientació, auto i coavaluació) per tal de que l'alumnat sigui el subjecte principal del seu aprenentatge.

- La presència de la llengua i la literatura en les activitats del centre.

- La generalització dels enfocaments competencials en l'ensenyament de les llengües, tant a nivell oral com de lectura i escriptura.

- La previsió d'un treball conjunt en llengua catalana i llengua castellana dels continguts, objectius, aspectes metodològics i criteris d'avaluació, tot evitant repeticions en ambdues llengües.

Les anteriors premisses guien el treball de la llengua en el nostre centre, el qual es troba desenvolupat a l'annex.

Resolució de problemes.

A L'EDUCACIÓ INFANTIL

Objectius

L’objectiu fonamental de la matemàtica és resoldre problemes. A l’escola proposem i facilitem mètodes per resoldre problemes per tal de que els alumnes utilitzin estratègies pròpies per resoldre’ls.

La resolució de problemes formarà part de la vida diària de l’escola, de l’aula. Les activitats de la vida quotidiana aportaran el coneixement bàsic sobre l’entorn pròxim. Així, objectes, persones, fenòmens i situacions diverses, obren un ventall de possibilitats per resoldre.

A l’escola es vetllarà per crear situacions i aprofitar aquelles que es produeixen dins de la pròpia escola per aproximar els infants a tot aquest coneixement.

Metodologia en la resolució de problemes i la introducció al càlcul mental

    • La matemàtica a l’Educació Infantil pren un paper fonamental com a eina per contribuir a la descoberta de l’entorn. La matemàtica es fonamenta en les possibilitats que ofereix l’entorn i alhora n’afavoreix la descoberta al tocar, observar, comparar les característiques i propietats dels objectes, dels materials, dels elements, dels esdeveniments.

    • A l’Educació infantil s’aprofiten totes aquelles situacions que poden sorgir, tant en l’assemblea diària com en situacions proposades pel professorat, per introduir conceptes matemàtics i/o resoldre problemes de la vida diària. Els petits problemes de la vida diària seran motiu d’atenció.

    • Gradualment es proposen nous reptes als alumnes partint de les rutines diàries. Mirar quants nens i nenes hi han a la classe ( per exemple: n’hi han més o menys que el dia anterior? quants més o menys?), el dia del calendari ( per exemple: avui és dia...demà per tant serà dia...), la temperatura de l’aula i la comparació amb la del pati...( per exemple: la temperatura ha pujat? quants graus?).

    • Amb el treball per projectes també s’introduiran els conceptes matemàtics de manera globalitzada i motivadora pels alumnes.

    • A l’Educació Infantil també s’inicien en la resolució de problemes mitjançant el càlcul mental. És realment important i necessari començar a introduir el càlcul mental de ben petits, ja que aquest els condueix al vertader coneixement dels nombres.

    • Es realitza el càlcul mental a partir de les sèries de problemes de càlcul global d’El Quinzet. Aquesta metodologia tracta el càlcul de manera global i proposa i sistematitza la utilització d’estratègies globals per a la resolució de problemes.

    • Als nens i nenes se’ls proposaran quantitats reduïdes i situacions imaginables per a ells per desenvolupar de forma personal estratègies globals d’aprenentatge.

    • També s’inicien en la resolució de problemes i en la numeració a partir de làmines amb suport visual.

A L'EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Objectius

El nostre objectiu és que l’alumne utilitzi el raonament matemàtic per resoldre problemes de la vida quotidiana. Per tant, primer, l’alumne ha de reconèixer i interpretar els problemes de la vida quotidiana, després ha de traduir aquests problemes al llenguatge matemàtic i emprar coneixements i procediments matemàtics per resoldre aquests problemes, i per acabar ha de interpretar els resultats i comunicar-los.

A partir d’un bon problema es treballaran la resta de continguts matemàtics: nombres i operacions, càlcul mental, geometria, mesura i tractament de la informació.

Qualsevol problema (situació de la vida quotidiana) pot servir per fer-se preguntes i generar altres problemes de caire matemàtic.

METODOLOGIA

D’on partim?

Partim dels coneixements previs de l’alumne, de les seves característiques evolutives i socials i del seu entorn més proper i quotidià.

Criteris metodològics generals

  1. Perquè hi hagi en tot moment una motivació es plantejaran problemes pràctics i reals de la vida escolar o bé de l’entorn proper.

  2. Es partirà de situacions significatives i funcionals, adreçades a generar interès mitjançant la resolució de problemes i l’ús de recursos diversificats. Es potenciarà la interrelació de conceptes dins de la mateixa àrea i amb d’altres àrees.

  3. S’exterioritzaran i explicitaran els raonaments i estratègies de resolució verbalment i gràficament.

  4. Per tal de potenciar l’estructura del seu pensament es reforçaran els raonaments basats en: la manipulació, l’observació i l’experimentació, tot utilitzant la inducció i posteriorment la deducció.

  5. Es potenciarà progressivament la pràctica autònoma, alhora que la pràctica compartida i l’aprenentatge cooperatiu entre iguals.

  6. Es fomentarà la reflexió sobre la pràctica i sobre el propi procés d’aprenentatge.

  7. S’aprofitaran els errors per a fomentar la reflexió.

  8. S’exercitarà l’hàbit del càlcul mental però s’introduiran també les eines tecnològiques del càlcul.

  9. S’adaptaran les activitats d’ensenyament-aprenentatge a les característiques individuals de l’alumne amb l’objectiu de donar un tractament adequat a la diversitat.

  10. S’utilitzaran diferents estratègies de resolució.

  11. S’oferiran diferents presentacions de problemes (orals, escrites, TIC...)

  12. Es dirà a l’ alumne l’estratègia utilitzada (tempteig, analogia...)

  13. Es resoldran problemes oberts, amb respostes múltiples.

  14. Es faran “bones preguntes” i un cop s’ha trobat la solució, s’ajudarà a contrastar-ho amb el context.

  15. S’animarà a l’estimació dels resultats.

  16. S’aprofitaran els problemes sorgits espontàniament: simplificant-los o dissenyant-los de nou.

  17. Els problemes podran ser plantejats pels propis alumnes.

  18. A principi de curs es realitzarà una avaluació inicial: a través dels fulls de recollida d’informació de final de nivell del curs anterior, dels fulls individuals d’entrevista amb els pares de l’any anterior, de l’observació de caràcter global a principi de curs i, per últim, per mitjà dels resultats de les proves orals i escrites. També es realitzarà aquest tipus d’avaluació abans de començar cada unitat, per saber els coneixements previs dels alumnes.

  19. Durant tot el procés d’ensenyament-aprenentatge, es realitzarà una avaluació formativa per mitjà d’una observació sistemàtica, a través dels fulls de seguiment, proves escrites, orals… L’avaluació formativa ha de permetre detectar necessitats educatives i actuar conseqüentment per tal de soluciona-les.

  20. També es durà a terme l’autoavaluació i la coavaluació mitjançant una rúbrica. Els alumnes disposaran d’una carpeta per guardar el material de consulta, com a base d’orientació.

El problemes els resoldran segons el següent esquema.

    • Lectura i comprensió del problema.

    • Subratllar la pregunta.

    • Identificar les dades.

    • Verbalitzar el problema i fer hipòtesis i estimacions de les possibles solucions.

    • Representar gràficament el problema. (dibuix, gràfic, taula, esquema...)

    • Planificar estratègies de resolució.

    • Aplicar conceptes i eines matemàtiques per desenvolupar aquestes estratègies.

    • Comprovar la correcció de la solució respecte al plantejament matemàtic i comparar-ho amb altres solucions possibles.

    • Comunicar adequadament el resultat i el procés seguit, utilitzant part de la pregunta.

    • Prendre consciència del procés seguit i incorporar-lo al bagatge d’estratègies resolutives.

Per un seguiment més exhaustiu de la resolució de problemes es pot consultar l'annex.

Racons a Cicle Inicial.

El nostre centre treballa per racons la llengua catalana i les matemàtiques a cicle inicial. Aquest mètode ens permet atendre la diversitat dels nostres alumnes i respectar els ritmes d’aprenentatge a través d’activitats diversificades, flexibles i en grups d’alumnes més reduïts. Aquestes activitats s’organitzen en diferents espais on els alumnes de manera simultània realitzen tasques cognitives, manipulatives i simbòliques.

Els racons es duen a terme quatre dies a la setmana, dos de llengua i dos de matemàtiques i en disposem sis de cada.Els racons de llengua són: parlo, juguem, literari, escric, llegim i llegeixo i ho entenc. Els racons de matemàtiques són: comptem, calculem, pensem, construïm, mesurem i representem.

Els alumnes s’organitzen en 6 grups internivells, disposen d'un pla de treball per poder planificar i alhora desenvolupar els diferents racons. Aquest pla de treball es completa en una assemblea abans de començar una sèrie de racons. L'alumnat segueix les activitats al seu ritme de desenvolupament i maduresa, aprèn amb autonomia, reforça l’ajuda entre iguals i compta també amb l'ajut de l’adult.

En iniciar els racons cada grup llegeix amb el professorat una guia on hi ha els criteris d’èxit i passos a seguir per fer correctament aquell racó. En acabar-lo, aquest s’autoavalua i es reflexiona sobre el seu aprenentatge .