Lliurament dels Premis EduRecerca, 15 de juny de 2018

Èxit de participació en la 6a edició dels Premis Edurecerca amb 51 centres, 72 treballs seleccionats i 84 alumnes participants.

  • Els premis Edurecerca són una iniciativa dels Serveis Territorials al Baix Llobregat del Departament d’Ensenyament amb el patrocini de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i amb la col·laboració d'entitats de diferents àmbits del Baix Llobregat: Innobaix, UPC, Parc Agrari, Consell de Dones, Consell Esportiu, Consorci de Turisme, Centre d’Estudis Comarcals, Fundació Orienta, CRAM (Fundació per la Conservació i Recuperació d'Animals Marins), l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, la Cooperativa de comunicació Fetasantfeliu, l’Aula de Música i Teatre i la Plataforma per la Llengua.

  • Cadascuna de les entitats premia un treball de recerca d’alta qualitat, entre el finalistes de la seva modalitat, seleccionats pels serveis educatius del Baix Llobregat.

El 15 de juny de 2018 s'ha celebrat, a l’auditori del Palau Falguera de Sant Feliu de Llobregat, l'acte de lliurament de la sisena edició dels Premis Edurecerca. Aquests premis, promoguts pels Serveis Territorials al Baix Llobregat del Departament d’Ensenyament juntament amb diferents entitats col·laboradores, volen reconèixer la tasca d'investigació que es porta a terme als centres educatius de secundària de tot el territori.

La quantitat i qualitat dels treballs seleccionats pels diferents fòrums organitzats pels serveis educatius del Baix Llobregat d'enguany demostren la consolidació d'aquesta iniciativa que té com objectiu premiar l'excel·lència de l'assignatura de batxillerat que permet a l'alumnat acostar-se al difícil i alhora apassionant món de la recerca.

L’obertura institucional amb la intervenció del Sr. Jordi San José, alcalde de Sant Feliu de Llobregat, el Sr. Josep Perpinyà, president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, el Sr. Rafael Homet Diputat delegat d’Educació de la Diputació de Barcelona i el Sr, Francesc Ballester, Director dels Serveis Territorials al Baix Llobregat del Departament d’Ensenyament, donant la benvinguda i felicitant als autors, centres i famílies; així mateix van destacar els valors de perseverança, esforç, dedicació, que signifiquen aquests premis. Es va fer una especial menció a la col·laboració, i el treball en xarxa fet que es visualitza especialment amb la cooperació entre les diferents entitats del territori i la importància del treball realitzat entre l'alumne, el centre i la família.

El lliurament de premis es va iniciar amb la nova modalitat de l’entitat Fetasantfeliu que agafa el relleu del grup de periodistes Ramon Barnils en l’àmbit de la comunicació. En va resultar guanyador el treball de la Patrícia Ubrí de l’institut El Calamot de Gavà amb el treball “els refugiats: què en sabem d’ells a Catalunya?” tutoritzat per l’ Àngels Vallés. El premi el va lliurar la Cap de redacció, la Sra. Carme Verdoy.

Seguidament es va lliurar el premi de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat. El representant, Lluís Monfort, Conseller de cultura del Consell Comarcal del Baix Llobregat i membre del jurat va atorgar el guardó a David López pel seu treball Manuel López Martínez. Relatos de una vida. De la “calle nuevaa un “carrer nou” del col·legi Sant Gabriel de Viladecans, dirigit per Elena Gervilla.

El Mohsin Benlfkih de l'institut Institut Maria Aurèlia Capmany de Cornellà i el seu tutor Luís Antonio Muñoz amb el seu treball " La islamofòbia a Cornellà”, van rebre el premi de la mà d’Àngels Massip i Carles Riba, membres de la Junta del Centre d’Estudis Comarcals.

Així mateix en Carles Riba (membre del col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible) va anunciar la incorporació d’una nova modalitat al voltant dels models energètic i socials sostenibles argumentant que és important un canvi de mirada en un moment on els models energètics basats en els recursos fòssils es troben a punt de col·lapse.

El treball “L’Escenografia Teatral” del Guillem Martí i la seva tutora, Mamen Zaera, de l’Institut Josep Mestres i Busquets de Viladecans rebien el guardó de la mà de Pere Borrell, cap d’estudis de l’aula de Música i Teatre.

La videocreació amb la coreografia de la Mireia Varón va tancar el primer bloc de treballs.

El Premi Universitat Politècnica de Catalunya (Campus del Baix Llobregat) va ser per Jaume Sánchez amb un treball tutoritzat per Lluís Nadal de l’Institut Lluís de Requesens de Molins de Rei amb la seva recerca "Disseny i construcció d’un quadricòpter". El Delegat Rector del Campus Baix Llobregat, José Manuel Yufera, va fer l’entrega del premi.

Seguidament l’Elena Boadas, directora de l'Àrea de Educació i formació Fundació CRAM i la Gemma Iglesias, educadora de la Fundació van lliurar el premi de la seva modalitat a l’ Esther Ríos de l’Institut Miramar de Viladecans amb “La tortuga babaua. Etologia i campanya de conscienciació". Un treball dirigit per Ines Mòdol.

El darrer premi va ser atorgat per Noelia Reyes i Jordi Borras, responsables de Docència Formació de la Fundació Orienta, a la Mireia Rico de l’institut Joaquim Rubió i Ors de Sant Boi de Llobregat tutoritzada per Glòria Pallejà amb el seu treball ”No em miris amb la mentida escrita a la cara”; un estudi sobre la mentida a partit de les microexpressions facials en els adolescents.

El Sr. Luis Basament Falcó, president d'Innobaix, va reconèixer la tasca d’ Ignasi Jorba, de l’institut de Corbera de Llobregat . El treball “Les motocicletes elèctriques”, dirigit per la Marta Pàmies, dona solució a un dels problemes més insostenibles del nostre planeta .

Va tancar el segon bloc un curtmetratge de l’alumna Maria Carrasco sobre la preparació física i psicològica en la gimnàstica rítmica d’alt nivell.

Els representants de les entitats del tercer bloc i encarregats de llegir el veredicte del jurat van ser la Sra. Vicky Castellanos, Consellera de les Dones del Consell Comarcal, el Sr. Juan Pedro Pérez, conseller de Turisme del Baix Llobregat i Jordi Gil, conseller d'Educació del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Els premis del tercer bloc van ser per la Andrea Moreno de l'Institut de Pallejà i el seu treball " Sufragisme i moviments socials femenins" dirigit per Rosa Coso, en la modalitat Consell de Dones. En la modalitat Parc Agrari el treball guanyador va ser el de l’Adrià Blanch i la seva tutora la Marta Feliu, de l’Institut de Sales de Viladecans, amb el treball "La cooperació amb el medi per salvar-nos mútuament", tractant les produccions ecològiques a la nostra societat. La modalitat Consell Esportiu del Baix Llobregat va premiar el treball de la Maria Carrasco i el seu tutor Jaume Marí amb el seu treball “La importància de la preparació física i psicològica en la gimnàstica rítmica d’alt nivell” de l’ Institut Ribera Baixa del Prat de Llobregat. Per últim, tancava el bloc el treball de la Blanca Gabara dirigit per la Anna Beltrán de l'Institut Josep Mestres i Busquets, de Viladecans, " Guidetour. " The journey of the travelers" en la modalitat Consorci de Turisme.

Enguany hi ha hagut un premi especial a la correcció en l’ús de la llengua catalana, atorgat per la Plataforma per la Llengua. La Coordinadora de la Territorial Baix Llobregat-Esparreguera. La Sra. Rosa Monforte i Solà va esmentar la importància de reconèixer la correcció lingüística i en especial de la llengua catalana en uns moments especialment difícils al nostre país. Així mateix va anunciar la incorporació de la Plataforma de la llengua com a nova modalitat per la propera edició.

D’entre els guanyadors de les altres modalitats va rebre aquest reconeixement l’autora del treball “La importància de la preparació física i psicològica en la gimnàstica rítmica d’alt nivell” , Maria Carrasco.

El director dels Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat, Francesc Ballester, va tancar l’acte i va reconèixer l’excel·lent tasca educativa i investigadora que es porta a terme a les aules i que any rere any es reflecteix amb la qualitat i quantitat dels treballs premiats.