DIRECȚII DE CERCETARE

Studiile publicate pe această temă analizează politicile memoriei din România postsocialistă sau se axează pe examinarea critică a cultului neamului, a sărbătoririi trectului românesc și a celebrării festive a identității naționale.

Studiile grupate în această rubrică tematică explorează dimensiunea geo-spațială a practicilor memoriale și acțiunilor comemorative. Politicile denumirilor și redenumirilor nomenclatoarelor stradale, structura denumirilor unităților școlare sau acțiunile de comemorare a Holocaustului reprezintă exemple de practici topo-memoriale.

Materialele publicate pe această temă analizează Mișcarea Legionară (Garda de Fier) din România interbelică, cu precădere modalitățile de sacralizare a politicii și politizare a sacrului la care au recurs ideologii acestei mișcări ultra-naționaliste de izbăvire a neamului.

Articolele care alcătuiesc această categorie tematică examinează zilele naționale de doliu decretate în țările europene ca ritualuri politice integratoare derulate în urma unei tragedii colective sau a pierderii unei personalități publice marcante.

În cadrul studiilor grupate în rubrica „Sociologiei vieții cotidiene” se regăsesc analize focalizate pe înțelegerea iubirii dintr-o perspectivă sociologică, respectiv analize care tratează bârfa ca practică socială a vieții de zi cu zi.

Studii cu tematici variate, care nu se regăsesc în direcțiile de cercetare deja menționate.