Tor Henning iversen

Iversen-TorHenning-NOTAT-04-06-2024.docx

Tor Henning Iversen vart intervjua den 23. mai 2024. Intervjuet handlar dels om hans minne frå Ny-Kronborg skule, dels om eit langt og aktiv liv etterpå.  Han enda opp som professor i biologi på NTNU, der han mellom mykje anna har hatt ansvar for forskingsprosjekt som handlar om korleis planter oppfører seg i vektlaus tilstand - som f.eks. i ein romstasjon. Mot slutten av intervjuet reflekterar han om tilhøvet mellom teoretisk og praktisk kunnskap, og mellom spesialisert og generell kunnskap.  Transkripsjon/Logg er under arbeid - ta kontakt med post@memoar.no dersom du kan hjelpe til!.

Han har levert nokre utdjupande kommentarar - sjå dokumentet til venstre (klikk i øvste høgre hjørne for å få full storleik) 

NRK har opp gjennom åra laga fleire program om Iversen sitt forskingsarbeid. Nedanfor er ein innleiande tekst og linkar til program som framleis er tilgjengelege på nrk.no

Mer om planteforsking i vektløshet:

Schrødingers katt var et program som NRK produserte i perioden 1990 til 2016. Ansvarlig for programmet var NRK Trøndelag og ofte tok man for seg hva ansatte ved NTNU arbeidet med innenfor sin forskning. 

Av de innslag som var populære var romforskningen med planter som Tor-Henning Iversen sin gruppe drev med (se klipp fra 0-1.25 minutter). 

I 1992 viste NRK opptak både fra et forsøk i romfergen hvor Iversen og medarbeidere var tilstede på Kennedy Space Center både under oppskytingen av romfergen Discovery og når en kvinnelig astronaut fra Canada arbeidet med gruppens planter i vektløshet ombord i romfergen. 

Til tross for at hun var sterkt plaget med romsyke og oppkast maktet hun å gjøre de forsøk som var planlagte (se klipp fra 5.02 – 5.42 minutter).

Et annet forsøk som NRK sin medarbeider Sverre Ustad fulgte ombord i et lite tomotors propellfly i 1983 viser hvordan man kan gjøre enkle forsøk under vektløshet ombord i et fly (se klipp fra 2.06 - 4.08 minutter). 

Som det fremgår av billedserien så stiger flyet i en skarp vinkel oppover hvor de som er ombord i flyet kjenner på krefter opp til 5 x tyngdekraften (5xg) før pilotene snur flyet på toppen av det som kalles en parabel. Her vil både plantene og de tre passasjerer samt pilotene bli vektløse. 

I første forsøk eksploderte hele det tekniske oppsettet med planter og sterkt konsentrert fikseringsvæske og hele flyet ble fylt med væsken i en gassform (aerosol). Flyet måtte vende tilbake til flyplassen i Køln, hvor Iversen, hans dr.gradskandidat Gunn M. Olsen og NRK-reporteren/fotografen Ustad måtte luftes ut sammen med flyet før de igjen tok av og gjennomførte parabelflygingen på nytt på en vellykket måte.

Det mest dramatiske med å gjøre slike forsøk med et fly med stempelmotorer viste senere at propellfly ikke er egnet til slike vektløshetsforsøk da flyet senere styrtet pga manglende smøring av stempelmotorene.

I en ny sending i 2006 av Schrødingers katt fikk leder av programmet Gry Beate Molvær være med i en type jetfly i Frankrike (se klipp fra 6.50 – 10.12 minutter) som nå brukes til opptrening av astronauter for å få erfaring med hvordan det er å arbeide under vektløshet . I et antall perioder på inntil 25 sekunder under vektløshet med 2xg belastning i den stigende fasen av parabelen ble Gry og studentene fra NTNU filmet mens de øvde på å benytte et plantekammer som Iversen sin gruppe senere skulle bruke på den internasjonale romstasjonen ISS (se klipp fra 13.40 – 18.00 minutter).

Den siste sekvensen av NRK-opptak viser to sendinger av programmet Newton i 2007. Dette programmet hadde som målgruppe barn og ungdom og ble sendt fra 1995 til 2019.

Programleder Per Olav Alvestad fikk - før forsøk fra Iversen sin gruppe ble sendt ut til ISS i 2007 – være med å delta i forberedelsene til forsøkene på romstasjonen. Vi får også se når Per Olav kommer tilbake til NTNU for å få vite hvordan forsøkene på ISS hadde gått. Her får han vite hvordan plantene blir «romsyke» under vektløshet (se klipp fra 19.30 – 21.45 minutter).

Resultatene kan brukes til å finne ut hvordan man skal dyrke planter ved opphold på Månen og senere på Mars. Dette er noe som tidligere studenter av Iversen nå driver på med på Plantebiosenteret på NTNU.