Inici

LA FARMÀCIA BUJONS, SEU SOCIAL DEL CEM
El Centre d’Estudis Martorellencs te la seva seu a l’antiga Farmàcia Bujons de Martorell. Fundada el 1842, va estar en funcionament fins el 1957, data en la qual va ser tancada sense que s’alterés posteriorment res del seu estat.

Els darrers propietaris, Josep Anton Bujons i Maria Vivó, van voler que el CEM es fes càrrec de la conservació d’aquest patrimoni. Des del 1989 l’entitat hi va establir la seva seu social. L’espai de l’antiga botiga i rebotiga van ser restaurats tenint especial cura per recuperar la seva imatge original. Aquests treballs es van portar a terme amb la col·laboració de l’Escola Taller de l’Ajuntament de Martorell.

Posteriorment el CEM es va fer càrrec de la restauració i de la rehabilitació de les diverses estances de la planta baixa.

Tota la part dreta de l’edifici va ser habilitada per a seu i les activitats culturals del CEM. La primera cambra era destinada a magatzem d’eines i materials i la segona acollia la secretaria de l’entitat. La següent sala contenia la biblioteca general, on es recollien els llibres i la documentació de la família Bujons (excepte la part específica de la farmàcia, que s’havia agrupat a la rebotiga), i s’anava classificant. A l’última estança s’hi va instal·lar el laboratori de paleobotànica.

L’antiga cuina no es va arribar a restaurar mai, ni tampoc el pati central, unes estances de la part posterior, plenes de sol però amb la teuladeta per refer i, en una planta inferior, un gran celler, un pati i la sortida posterior.

A conseqüència de l’esfondrament d’una part de la teulada de l’edifici es va malmetre la farmàcia l'any 2003. El deteriorament general es va aturar amb la rehabilitació del cos d’edificació que dona a la plaça de la Vila i la renovació de les vivendes l'any 2014, però la planta baixa i el soterrani no es van recuperar fins l’any 2016. A la part posterior es va construir un nou bloc de pisos ocupant l’espai de l’antic pati i unes estances que hi havia al seu entorn, que ja des de l’inici estaven en mol mal estat.

El CEM va retornar a la seva seu l'abril de 2016 en un nou espai accessible, recuperat a l'antic soterrani.


Autor del text: Alfred Mauri
Actualització: Montserrat Farreny (2018)