SSR/SRH in ROMANIA

SANĂTATEA SEXUALITĂȚII și a REPRODUCERII în ROMÂNIA (see English translation below)

DEFINIȚII 

SSR (Sănătatea sexualității și a reproducerii) este înţeleasǎ ca o "stare completǎ de bine, din punct de vedere fizic, mental şi social. Punctual,         acest lucru înseamnǎ posibilitatea de a avea o viaţǎ sexualǎ sigurǎ şi satisfǎcǎtoare, capacitatea de reproducere precum şi libertatea de a         decide dacǎ, când şi la ce interval sǎ se reproducǎ, accesul la informaţii şi la metode de planificare familialǎ, accesul la servicii adecvate         de îngrijire a sǎnǎtǎţii care sǎ permitǎ  femeilor sǎ aibǎ o sarcinǎ şi o naştere sigure şi care sǎ ofere cele mai bune şanse de a avea un            copil sǎnǎtos, prevenirea şi tratarea bolilor cu transmitere sexualǎ şi a bolilor aparatului reproductiv" (Strategia Națională pentru                   Sănătatea Reproducerii și a Sexualității 2012-2015, Ministerul Sănătății - Document de lucru, p. 7). 

DREPTURILE REPRODUCERII sunt "legate de anumite drepturi ale omului, care sunt deja recunoscute în legile interne, în documente internaţionale de drepturile omului şi în alte documente de consens. Aceste drepturi se întemeiazǎ pe recunoaşterea dreptului fundamental al tuturor cuplurilor şi indivizilor de a decide liber şi responsabil asupra numǎrului de copii, distanţei în timp între ei şi momentului în care sǎ aibǎ copii, precum şi pe accesul la informaţie şi la mijloacele de a acţiona în consecinţǎ şi dreptul de a obţine cel mai înalt standard de sǎnǎtate sexualǎ şi a reproducerii. Aceste drepturi includ de asemenea dreptul lor de a lua decizii în mod liber, fǎrǎ discriminare, coerciţie şi violenţǎ în ceea ce priveşte reproducerea, aşa cum este prevǎzut în documentele de drepturile omului" (Strategia Națională pentru   Sănătatea Reproducerii și a Sexualității 2012-2015, Ministerul Sănătății - Document de lucru, p. 7). 

AVORT ELECTIV/LA CERERE reprezintă întreruperea cursului sarcinii la cererea femeii însărcinate. 

AVORT TERAPEUTIC reprezintă întreruperea cursului sarcinii din motive medicale, indiferent de vârsta gestațională. 

AVORT CHIRURGICAL reprezintă întreruperea cursului sarcinii prin eliminarea pe cale chirugicală (aspirație cu vacuum, dilatare și chiuretaj) a conținutului uterului. 

AVORT MEDICAMENTOS/ HORMONAL reprezintă întreruperea cursului sarcinii prin eliminarea pe cale medicamentoasă (prin folosirea pilulei abortive RU 486) a conținutului uterului. 

DATE CHEIE privind SSR în România post-comunistă 

1991 - România primește un împrumut de la Banca Mondială pentru un Proiect de Reabilitare a Sănătății. Unul dintre obiectivele acestuia implica 'îmbunătățirea serviciilor medicale de sănătate a reproducerii, cu accent pe sănătatea mamei și a copilului și creșterea accesului și a alegerii de servicii de planificare familială'. 

1993 - Realizarea primului studiu asupra sănătății sexuale și reproductive, Studiul Sănătății Reproducerii România 1993. Raport final (SSR-Ro 1993), publicat doi ani mai târziu în limba engleză. 

1994 - Înființarea Reţelei naţionale de planificare familială prin Ordinul nr. 136/1994 al Ministerului Sănătăţii Publice. 

1996- Realizarea studiului Sănătatea Reproducerii la Tineri, privind sănătatea reproducerii la tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (SSR-Ro 1996), publicat doi ani mai târziu în limba engleză.

1999 - Realizarea celui de-al doilea studiu asupra sănătății sexuale și reproductive, Studiul Sănătății Reproducerii România 1999. Raport final (SSR-Ro 1999), publicat doi ani mai târziu în limba engleză.

2003 - Legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003 privind Drepturile Pacientului include Drepturile pacientului în domeniul reproducerii (cap. V):                        Art. 26. - Dreptul femeii la viaţã prevaleazã în cazul în care sarcina reprezintã un factor de risc major şi imediat pentru viaţa mamei.               Art. 27. - Pacientul are dreptul la informaţii, educaţie şi servicii necesare dezvoltãrii unei vieţi sexuale normale şi sãnãtãţii                            reproducerii, fãrã nici o discriminare.  

             Art. 28. - (1) Dreptul femeii de a hotãrî dacã sã aibã sau nu copii este garantat, cu excepţia cazului prevãzut la art. 26. (2) Pacientul, prin serviciile de sãnãtate, are dreptul sã aleagã cele mai sigure metode privind sãnãtatea reproducerii. (3) Orice pacient are dreptul la metode de planificare familialã eficiente şi lipsite de riscuri.  

2004 - Realizarea celui de-al treilea studiu asupra sănătății sexuale și reproductive, Studiul Sănătății Reproducerii România 2004, publicat un an           mai târziu în limbile română și engleză.

        Este publicat raportul Abortion and Contraception in Romania, realizat de OMS împreună cu experți de la numeroase organizații naționale         și internaționale. 

2008 - În Codul Deontologic al Colegiilor Medicilor din România, art. 125 stabileşte cǎ orice medic este liber 'sǎ refuze fǎrǎ explicaţii cererea de întrerupere voluntarǎ a sarcinii'. Noul Cod, adoptat în martie 2012, meține posibilitatea refuzului actului medical, dar fără a face referire specifică la avort (art.33). Totuși, obiecția de conștiință nu este reglementată oficial în legislația românească. 

2011 - Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice publică studiul Refuzul pentru Motive de Religie sau Conștiință la Efectuarea Întreruperii Elective de Sarcină în România. Un al doilea studiu în acest sens este publicat în 2013. 

2012 - Institutul Pentru Politici Publice din București publică studiul Fenomenul întreruperilor sarcinilor nedorite în România. Radiografie și soluții. 

AVORTUL - DATE LEGISLATIVE

1957- Prima legalizare a avortului la cerere (Decretul nr. 463/1957), urmând modelul legislației din Uniunea Sovietică.

1966 - Interzicerea avortului (Decretul nr. 770/1977) și limitarea întreruperilor de sarcină - în mod cu totul excepțional, și numai în primele trei luni - la una dintre situațiile de mai jos: 

    a) sarcina pune viaţa femeii într-o stare de pericol care nu poate fi înlăturată prin alt mijloc; 

    b) unul dintre părinţi suferă de o boala grava, care se transmite ereditar, sau care determină malformaţiuni congenitale grave;

    c) femeia însărcinată prezintă invaliditaţi fizice grave, psihice sau senzoriale

    d) femeia este în vârstă de peste 45 de ani;

    e) femeia a născut patru copii şi îi are în îngrijire;

    f)  sarcina este urmarea unui viol sau a unui incest. 

        Vârsta la care femeia putea aplica pentru o întrerupere de sarcină este coborâtă la 40 de ani în 1972 (Decretul nr. 53/1972), și ridicată            din nou la 45 de ani în 1985 (Decretul nr. 441/1984). 

        Pedepsele pentru un avort ilegal, înscrise în Codul Penal încă din 1966 (Decretul nr. 771) variau de la 6 luni la 2 ani de închisoare pentru         femeile însărcinate și de la 1 la 3 ani pentru persoanele ce au efectuat întreruperea de sarcină - ajungând până la 5 ani dacă s-a cauzat            femeii însărcinate vreo vătămare a sănătăţii sau o infirmitate și până la 10 ani, dacă i s-a cauzat moartea. 

1989 - Decretul 770 este abrogat de către noul Guvern, într-unul din primele sale acte legislative din 26 decembrie. 

1996 - Reglementarea întreruperii cursului sarcinii în cadrul Codului Penal (Legea nr. 140 din 5 noiembrie 1996). Avortul este legal dacă vârsta sarcinii nu a depășit  primele 14 săptămâni de sarcină , dacă este performat la cerea femeii însărcinate, de către un cadru medical autorizat și numai într-o instituție de specialitate. Avortul poate fi performat în condițiile mai sus menționate și după 14 săptămâni, dacă este absolut necesar din motive terapeutice. 

        Avorturile la cerere realizate după perioada de 14 săptămâni se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă femeia nu a consimțit,         pedeapsa este de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi, iar dacă s-a cauzat femeii însărcinate vreo vătămare gravă sau moartea,            pedeapsa este de la 3 la 15 ani de închisoare și interzicerea exercitării profesiei de medic. 

2008 - Agenția Națională a Medicamentului aprobă folosirea pe piața românească a pilulei abortive (RU 486), cu condiția să nu fie vândută la liber în farmacii și să fie utilizată numai în spitale/clinici sau cabinete de specialitate, în condițiile legii. Avortul medicamentos la cerere devine astfel posibil în România - în general prin folosirea Mifepristone +Misoprostol, în primele 7 săptămâni de sarcină - dar rămâne o pratică rar utilizată. 

2009 - Parlamentul României propune aducerea unei modificări în Codul Penal, respectiv interzicerea avortului terapeutic efectuat după vârsta de 24 de săptămâni de la concepție şi propunerea de recunoaștere a fătului după 24 de săptămâni ca persoana bucurându-se de drepturi. În urma unei acțiuni de protest din partea societății civile, avortul terapeutic rămâne posibil și după această limită. 

    

    Astfel, potrivit Legii 286/2009, art. 201,     

        (6) Nu constituie infracţiune întreruperea cursului sarcinii în scop terapeutic efectuată de un medic de specialitate obstetrică-ginecologie,     până la vârsta sarcinii de 24 de săptămâni, sau întreruperea ulterioară a cursului sarcinii, în scop terapeutic, în interesul mamei sau al            fătului.

        (7) Nu se pedepseşte femeia însărcinată care îşi întrerupe cursul sarcinii. 

2011 - Marșul pentru Viață se organizează pentru prima dată în București, prima manifestare de acest fel datând cu patru ani în urmă, în Timișoara (cf. culturavieții.ro). 

2012 - Un proiect de lege (no. 348/2012) este înaintat Parlamentului României, pentru condiționarea accesului femeilor la serviciile medicale de întrerupere voluntară a sarcinii de participarea obligatorie la ședințe de consiliere psihologică, și instaurarea unui termen de reflecție de 5 zile. După numeroase controverse și acțiuni de protest din partea societății civile, proiectul este definitiv respins un an mai târziu. 

Source: Fenomenul întreruperilor sarcinilor nedorite în România, IPP 2012. 

SEXUAL and REPRODUCTIVE HEALTH IN ROMANIA

DEFINITIONS

SRH (Sexual and Reproductive Health) is understood as "a complete state of well-being, from a physical, mental and social point of view. Punctually, this means the possibility of having a safe and satisfactory sex-life, the capacity of reproduction as well as the liberty to decide if, when and at what period to reproduce oneself, of accessing information and methods in family planning, of accessing good medical services which will permit the women to have a safe pregnancy and to safely give birth and which will offer the best chances to have a healthy baby, of preventing and treating sexually transmitted diseases and reproduction associated diseases" (National Strategy for Sexual and Reproductive Health 2012-2015, Ministry of Health - Work document, p. 7). 

REPRODUCTIVE RIGHTS are "related to certain human rights, already recognized worldwide in international documents on human rights and associated documents. These rights recongnize the fundamental right of every couple or individual to decide freely and responsably on the numer of children, the distance between them or the moment to have a child, as well as to accessing information and methods to behave accordingly and the right to obtain the highest standard in sexual and reproductive health. Also, these rights include the right to decide freely, without discrimination, coercion or violence in reproductive matters, as stipulated in human rights documents" ((National Strategy for Sexual and Reproductive Health 2011-2015, Ministry of Health - Work document, p. 7). 

ELECTIVE ABORTION / ABORTION AT REQUEST represents the interruption of pregnancy at the request of the pregnant woman.   

THERAPEUTIC ABORTION represents the interruption of pregnancy for medical reasons, regardless of the age of the pregnancy. 

SURGICAL ABORTION represents the procedure that ends a pregnancy by removing the contents of the uterus.  

MEDICAL / HORMONAL ABORTION represents the procedure that ends a pregnancy by the use of medicine (as the abortibe pill RU 486) 

KEY-DATA concerning SRH in post-communist Romania 

1991 - Romania receives a loan from the World Bank for a Health Rehabilitation Project. One of its objectives was to 'improve reproductive health care, focussing on maternal and child care and increasing access and choice in family planning services'. 

1993 - First official study on sexual and reproductive health, Reproductive Health Survey Romania 1993, published 2 years later, in English. 

1994 - The creation of the National Network of Family Planning, by the Order no. 137/1993 of the Minister of Public Health.  

1996- Young Adult Reproductive Health Survey Romania, a study realized on young adults from 15 to 24 years old (publised 2 years later, in English). 

1999 - The second study on reproductive health - Reproductive Health Survey Romania 1999 -  is realized, being published two years later, in English. 

2003 - Law no. 46 on January 26, 2003, concerning Patient Rights includes Patient Reproductive Rights (chapter V), as follows

        Art. 26 - Woman's right to life prevails when the pregnancy constitutes a major and immediate risk for the life of the mother. 

        Art. 27 - The pacient has to right to information, education and services that are necessary for the development of a normal sex-life and         associated reproductive health, without discrimination. 

        Art. 28 - (1) The right of the woman to decide whether or not to have a child is guaranteed, excepting the case explained under art. 26. (2) The pacient, though health services, is entitled to choose the safest methodes concerning reproductive health. (3) Any pacient has the right to efficient and risk-free methods of family planning. 

2004 - The third study on reproductive health - Reproductive Health Survey Romania 2004 -  is realized, being published one year later, in Romanian and English.

        WHO, along with experts from national and international organizations, publishes Abortion and Contraception in Romania. 

2008 - In the Code of Medical Deontology of the Romanian College of Physicians, art. 125 establishes that any physician is free 'to refuse, without explanations, the request to perform an elective abortion'. The new Code, adopted in March 2012, mentains the posibility of refusing a medical act, without special reference to abortion (art. 33). However, conscientious objection is not oficially reglemented in the Romanian legislation. 

2011 - Euroregional Center for Public Initiative publishes the study The Refuse for Religious or Conscience Reasons to Performing an Ellective Pregnancy Interruption in Romania. A second study on this matter is published in 2013. 

2012 - The Institute for Public Policies Bucharest publishes the study The Phenomenon of Interrupting Unwanted Pregancies in Romania

ABORTION LEGISLATION

1957- First legalization of elective abortion (Decree no. 463), following the legislation implemented in the Soviet Union. 

1966 - Abortion ban (Decree no. 770), limiting pregancy interruptions - exceptionally, and only during the first trimester - to any of the following circumstances: 

    (a) for a woman whose life, in the judgment of a special commission, was endangered by the pregnancy; 

    (b) when the fetus suffered from genetic diseases, or showed the risk of congenital deformity; 

    (c) for women with physical, cognitive or sensory disabilities;

    (d) for women over forty-five years of age;

    (e) for women already supporting four or more children; and 

    (f) in cases in which the pregnancy resulted from rape or incest.

1989 - On December 26, one of the first acts of the new transitional Government of  Romania was to repeal restrictive abortion legislation. 

1996 - Under Law No. 140 of 5 November 1996, an abortion can be freely performed during the first 14 weeks of pregnancy so long as it is carried out with the pregnant woman’s consent in a medical institution or surgery approved for that purpose by a physician. An abortion may be performed later in pregnancy if absolutely necessary for therapeutic reasons, according to legal provisions.  Abortions performed after 14 weeks with the consent of the pregnant woman are punishable by six months’ to three years’ imprisonment.  If the woman does not consent, the punishment is two to seven years’ imprisonment and the suspension of other rights.  A physician who performs an illegal abortion that causing severe health damages or death of the pregnant woman is subject to three to fifteen years' imprisonment, and suspension from practising his or her profession.

2008 - The National Agency for Medicines and Medical Devices aprooves the use of the so called abortion-pill (RU 486) on Romanian market, with the condition of not being sold freely in the pharmacies and being used only in designated medical facilities, according to the law. Medical abortion on request becomes thus possible in Romania - generally by the use of Mifepristone +Misoprostol, in the first 7 weeks of pregnancy - but remains a pratice rarely used. 

2009 - Romanian Parliament develops a legislative project for modifying the Penal Code in relation to therapeutic abortion after 24 weeks of pregnancy, and for recognizing the human fetus after 24 weeks as a person with rights. After protest actions from civil society, therapeutic abortion remains legal after the limit of 24 weeks.

                Thus, according to Law 286/2009, Art. 201,

            (6) It does not constitute a crime the interruption of pregnancy with therapeutic purposes before 24 weeks of pregnancy, or the                     interruption of pregnancy after this limit, with therapeutic purposes and in the interest of the mother or of the fetus.

            (7) It is not punishable by law the pregnant woman who interrupts her pregnancy. 

2011 - First March for Life is organized in Bucharest, the very first March being reported as taking place 4 years before in Timișoara (cf. culturavieții.ro). 

2012 - A project of law (no. 348/2012) is submitted to the Parliament, in order to amend the current abortion legislation, with the introduction of mandatory counseling and a mandatory 'reflection period' of 5 days prior to the procedure. After numerous controversies and protest actions by civil society, the project is definetively rejected one year later.