Impressió 3D

En aquesta secció parlarem d'impressores 3D, processos d'impressió, materials, programes de laminació i tot el relacionat amb aquest món creatiu.

Introducció a la impressió 3D

La impressió en 3D s'ha convertit en una activitat molt a l'abast de qualsevol persona. Avui dia, ja hi ha impressores de baix preu i que la qualitat d'impressió és molt acceptable.

En el nostre club comptem amb una Ender 3, una impressora molt fàcil de muntar, calibrar i imprimir.

La nostra proposta és que vinguis i coneguis tot el procés, des de la creació i disseny fins a la posada en marxa de la impressora 3D.

Si no coneixes el procés de creació, et convidem que t'acostis a l'espai maker i te l'expliquem, però, per si vols investigar pel teu compte propi, et deixem algunes idees:

Agafa referències

En primer lloc, necessites un objecte en 3D. Busca referències sobre el que vols imprimir. Per a això tenim l'opció de visualitzar webs especialitzades en models 3D. Aquests objectes pots descarregar-los des d'aquestes pàgines, on els usuaris pengen les seves creacions. Hi ha pàgines gratuïtes i de pagament. Pots donar un cop d'ull a les següents:

Tingues en compte que quan et descarreguis algun model, pot ser que tinguis diferents opcions. Descàrrega sempre els arxius STL o OBJ, que són els formats més estàndard per a imprimir.

En la majoria dels casos, es descarregarà un arxiu comprimit .ZIP o .RAR. Dins d'aquest arxiu estan els arxius necessaris per a poder imprimir l'objecte, igual que pots trobar arxius .PDF o .JPG amb instruccions de muntatge, configuració de la impressora, fotografies finals, etc.

Crea el teu propi disseny

Descarregar i imprimir un objecte està molt bé, perquè t'estalvia tot el procés de creació. Però si vols anar un pas més enllà comença a crear els teus propis models en 3D.

Existeixen molts tipus de programes per a elaborar 3D, des dels més difícils d'aprendre fins als més fàcils. De fet, els models detallats i complexos estan dissenyats amb programes professionals: 3D Studio MAX, Cinema 4D, Blender. Tots ells de pagament a excepció de Blender, que és un programari lliure i pots descarregar-lo i instal·lar-lo de manera gratuïta.

Si no has tocat mai un programa de creació de models en 3D, tens una opció molt interessant: Tinkercad, d'AUTODESK, els creadors d'AutoCAD, 3D Studio MAX, entre altres.

Tinkercad és una eina en línia gratuïta que et permet crear objectes en 3D d'una manera senzilla. Només et farà falta crear un compte per a poder utilitzar aquesta aplicació.

Tinkercad fa servir les coordenades 3D i mesures reals, de manera que pots dissenyar el teu model amb proporcions exactes (mm) i podràs exportar el teu model a un format compatible amb la impressora 3D, el format STL u OBJ.

En el Club Maker Torrelles podem ensenyar-te el funcionament de Tinkercad. Vine i informa't sobre les formacions que tenim programades.

Tinkercad

Configura la impressora

Ja tinc l'arxiu STL, i ara què?

Doncs has d'obrir-ho amb un programa de laminació. Aquest programa té com a funcions principals, parametritzar la peça, configurar la impressora, com la velocitat d'impressió, temperatura de l'extrusor, el material amb el qual s'imprimirà, qualitat d'impressió, etc., per a posteriorment convertir-los a un arxiu amb codi G o també anomenat G-Code. Aquest arxiu no és més que totes les coordenades dels eixos XYZ i els ajustos de la impressora.

Nosaltres utilitzem un programa gratuït anomenat Ultimaker CURA.

Amb CURA podrem veure cadascuna de les capes que crearà la impressora, així com una estimació del temps a imprimir la peça i la quantitat de material que s'emprarà en la impressió.

Imprimir

És el moment d'imprimir la peça. Tenim dues opcions:

  1. Enviar el G-Code a través de CURA a la impressora mitjançant un cable USB, que prèviament hauràs connectat al teu ordinador.

  2. Gravar el G-Code en una targeta de memòria. Totes les impressores tenen aquesta segona opció, perquè puguin funcionar independentment.

Carrega el filament en la impressora. Materials hi ha molts, però el més usat i més fàcil de manipular és el PLA, un polímer de fàcil fosa i que no genera gasos tòxics a l'hora d'imprimir. A més és econòmic i hi ha infinitats de colors en el mercat.

Ja només falta encendre la impressora, introduir la microSD i utilitzar el seu panell per a la posada en marxa de la impressió.

Cal destacar que la impressora ha d'estar ben calibrada amb el llit, la base d'impressió respecte a l'extrusor. Per a això hi ha impressores que tenen sensors automàtics de calibratge, però solen ser les de gamma mitjana o alta. Per a una impressora domèstica es fa servir la tècnica del foli. Existeixen moltes ajudes sobre aquest tema per la xarxa per a calibrar les impressores.

Ara ja, observar cada cert temps que la impressió es va efectuant correctament.