G-kracht & L-modules


Geletterdheidsnoden belemmeren de cursist en maken hem ook kwetsbaar. Door een gerichte aanpak kan je de geletterdheidscompetenties van cursisten versterken en uitval vermijden. Zo wordt de cursist redzamer binnen de educatieve context maar zeker ook daarbuiten.


G-kracht

Veel tekorten op het vlak van geletterdheid en educatieve redzaamheid kunnen in de opleiding worden bijgewerkt als de lesgever een geletterdheidskrachtige (G-krachtige) didactiek hanteert.

Dit werk op de opleidingsvloer kadert het best binnen een geletterdheidsbeleid: een gedragen aanpak rond geletterdheid in het CVO.

Didactiek G-krachtiger maken, steunt in de eerste plaats op de inzichten van de lesgever. Heeft de lesgever zicht op de uitdagingen voor de cursisten?

  • Welke basiscompetenties zijn nodig om mee te zijn met de inhoud van de cursus?

  • Welke competenties worden verwacht of zijn verondersteld?

  • Welke uitdagingen ondervinden de cursisten door de didactische keuzes en welke competenties zijn daarvoor nodig?

Heeft de lesgever zicht op de kansen om geletterdheidscompetenties te ontwikkelen? Gaat de lesgever met die kansen aan de slag in de eigen lespraktijk? Als dat gebeurt, kunnen de cursisten tijdens de module bepaalde kennis en vaardigheden opfrissen en zo nodig verwerven.

TIP! Wil je meteen praktisch aan de slag? Werken aan geletterdheid in de les helpt je als lesgever op weg. Je kunt deze reflectietool voor de opleidingen Voeding aanpassen aan jouw CVO, opleiding, module of les.


L-modules en open modules

Een lesgever is geen superman of supervrouw. Geletterdheid ontwikkelen is vaak nodig maar deze opdracht waarmaken is complex. De grootte, de aard en de diversiteit van de klasgroep zijn zeer bepalend. De leerplandoelstellingen moeten immers gerealiseerd worden binnen het gegeven tijdsbestek.

L-modules, gebaseerd op de matrix Nederlands en leren leren, kunnen een oplossing bieden.

Ze kunnen georganiseerd worden naast de opleidingen of geïntegreerd worden in beroepsspecifieke modules. Meer info hierover vind je in het servicedocument Geletterdheidsmodules bij de diplomagerichte opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs (februari 2016 – blz. 8) en in de betreffende omzendbrief.

De 25 L-modules bevatten de basiscompetenties op vlak van geletterdheid voor cursisten in de CVO. In de matrix 'Nederlands en leren leren' vind je al deze competenties geordend terug.

Om hier meer flexibel mee om te gaan en meer maatwerk te kunnen leveren, kan er met open modules gewerkt worden. De bovenstaande matrix is handig bij het samenstellen van open modules. Voor een praktijkvoorbeeld klik hier.

Ook in de opleiding NT2 kan er aan geletterdheid gewerkt worden.

  • Klik hier voor de geletterdheidsmodules van RG 1 (blz. 22-24).

  • Klik hier voor de geletterdheidsmodules van RG 2 (blz. 28-32)

  • Naast de geletterdheidsmodules bestaat de mogelijkheid om open modules binnen NT2 in te richten. Daarvoor kunnen er ook leerplandoelstellingen uit RG 3 en 4 geselecteerd worden. Klik hier voor het wetgevend kader en hier voor een praktijkvoorbeeld.

Door de coronacrisis is het nu ook mogelijk om de opleiding 'start to ICT' onder de vorm van open modules in te richten. De open module 'start to ICT' omvat uitsluitend basiscompetenties uit de opleiding 'start to ICT'.

Opgelet: het centrum moet wel over de onderwijsbevoegdheid voor het studiegebied 'informatie- en communicatietechnologie' beschikken.

Meer info vind je hier.