"Utrecht aan Zee - films over kunstenaars en hun stad"

(2005), aka “Utrecht by the Sea”, 12 Short TV Documentary Films by jan van den Berg and Henk van der Haar

Camera: Brigit Hillenius; Sound: Jillis Schriel en Leon van Sprakelaar; Editing: Srdjan Fink, Boris Everts; Sound edit: Bart Jilesen, Soundpalette; Music advice: Paul Oomens

Official website: http://www.utrechtaanzee.nl/

http://formtest.filmfestival.nl/nl/personen

Nederlands: De serie Utrecht aan Zee vertelt het verhaal van Utrecht als bron van cultuur en kunst. Aan de hand van persoonlijke verhalen van Utrechtse kunstenaars wordt er een plattegrond geschetst van Utrecht als kunststad. In de serie komen gevestigde kunstenaars aan bod als Dick Bruna, Gerrit Rietveld en Sybold van Ravesteyn, maar ook jongeren als de Palestijnse filmmaker Mahmoud al Massad, die Utrecht in zijn film ”Shatter Hassan” als een geheimzinnige sprookjesstad in beeld wist te brengen.

De Films:

In De woede van Joop Moesman halen zijn ex-echtgenote Erika Visser en verzamelaar Carel Snethlage herinneringen op aan de hand van schilderijen als 'Afscheid', waarin we de Dom in zee zien verdwijnen.

In De gebogen lijnen van Sybold van Ravesteyn komt de beroemde architect zelf aan het woord en schept architect Antoni Folkers een kleine hommage voor hem in Park Bloeyendaal.

De roeping van Frans Franciscus toont de grillige betrokkenheid van een schilder bij terroristische padvinders, blinde prostituees en Utrechtse vriendinnen als kruisvaarders.

In De wandelingen van C.C.S. Crone komen zijn zoon Frans, zijn zuster Mies en de tekenaar Peter Vos aan het woord. Via archiefbeelden en verhalen ontstaat een beeld va de werkwijze van deze Utrechtse schrijver.

In De vertroosting van Gijs Hendriks verlegt de Utrechtse jazz muzikant samen met organist Berry van Berkum zijn grenzen door composities ten gehore te brengen in de Domkerk.

In Angstzweet van Paul Bruinen maakt de Utrechtse componist hoorbaar hoe bang zijn vader was als hij dacht aan de politionele acties, waar hij tegen zijn zin aan meedeed.

De beelden van Elselien van der Graaf worden steeds eenvoudiger, een ontwikkeling die culmineert in het beeld bij de kusntuitleen aan de Maliebaan, getiteld: 'Drager van de nacht'.

In Het blik van Jos Stelling vertelt de Utrechtse cineast over zijn jeugd in de buurt Abstede en hoe zijn avonturen met een filmblik de basis zouden vormen voor zijn carrière.

In De Gancho van Marjon Reinders test de danseres de Gancho met diverse partners op muziek van Carel Kraayenhof en bij een optreden van Caramba in café Hofman.

De sprookjes van Mahmoud al Massad vertellen het verhaal van een man die met zijn film 'Shatter Hassan' een beeld van Utrecht laat zien zoals alleen iemand uit het Midden-Oosten die voor ogen kan roepen.

In de Reizen van Ingmar Heytze probeert de dichter uit alle macht zijn leefwereld te vergroten.

In Het licht van Gerrit Rietveld wordt zijn nog altijd als moderne geziene architectuur in een internationaal kader gezet door huidige bewoners en architectuurdeskundigen.