Întâlnirea anuală a speologilor din România, Speosport 1982, la Costinești/ Mari exploratori versus mari profitori versus mari bolmojiți

Câteva aspecte de la Speosport 1982, Costinești.

În centrul imaginii, în picioare, cu fața spre noi, Bela Bagameri, de la Clubul Speologilor Amatori Cluj-Napoca. El este descoperitorul Peșterii Vântului, care se pare că este cea mai lungă din România. Despre Peștera Vântului citim la. Articole scrise de Bela Bagameri găsim la și la. Cel care îi înmânează cupa este Marcian Bleahu (președintele Comisiei Centrale de Speologie Sportivă), despre care citim la, la și la. În stânga imaginii, cu ochelari și cămașă albastră în carouri este Gheorghe/ Gogu Popescu, unul dintre exploratorii importanți ai Avenului de sub Colții Grindului, vezi.

În picioare, primind o diplomă, este Gheorghe/ Gogu Popescu, unul dintre exploratorii importanți ai Avenului de sub Colții Grindului, vezi. În stânga imaginii, pe primul rând din sală, Eliza Anghel, participantă la explorările de la Grădiștea de Munte și din Bucegi.

Pe rândul din spatele ei, aplaudând, Gheorghe Aldica, unul dintre autorii articolului despre Peșterile de la Sinaia (Bucegi), implicat împreună cu Marcian Bleahu în finalizarea unei cărți mai mult decât penibilă. În spatele lui Gheorghe/ Gigi Aldica, aplaudând și el, Ioan Dobrescu de la Clubul Piatra Craiului Câmpulung Muscel, în trening, descoperitorul celui mai adânc aven din România.

Petru Brijan, cu barbă, de la Clubul Speodava Dr. Petru Groza/ Ștei, un mare explorator, primește un premiu util, lămpi de acetilenă (din partea lui Gheorghe Baboș, de la BTT).

Walter Gutt, de la Clubul Avenul Brașov, în stânga, alpinist și speolog reputat, primește o diplomă. Descoperiți-l începând de la.

Marcian Bleahu (în stânga imaginii), Radu Baboș (Clubul de Speologie Cepromin Cluj-Napoca, în centru), Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București). Un articol al lui Radu Baboș este la. Ce a scris Ică Giurgiu găsim la.

Dan Hazaparu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București), primește diplome. În dreapta imaginii, cu mustață și haină de piele, Mircea Mihăilescu, secretarul general al Federației Române de Turism Alpinism (și Orientare turistică, Salvamont și Speologie). În stânga imaginii, Eliza Anghel (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București), participantă ca și Dan Hazaparu la explorările din peșterile de la Grădiștea de Munte (Munții Șureanu).

Mircea Nedopaca (Clubul de Speologie Zarand Brad), primul din stânga pe rândul din față, s-a ocupat și de mineralele descoperite în peșterile din România. Tot pe rândul din față, în stânga lui Mircea Nedopaca, Gabriel Silvășanu și Dan Hazaparu (ambii de la Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București), exploratori în prima peșteră din România record mondial. În stânga lor, Virginia Vasile și Eliza Anghel, participante la explorările speologice din Bucșoiu (Munții Bucegi).

Denes Istvan (Clubul de Speologie Ursus Spelaeus Baraolt), explorator a multe dintre peșterile din Cheile Vârghișului (Munții Perșani), în picioare, cu barbă neagră, primește o diplomă.

Arpad Szilagyi (Clubul Speologilor Amatori Cluj-Napoca), primește o diplomă. Facem cunoștință cu câteva dintre explorările sale la și la și la.

Bebe Bosdoc (Clubul Zarand Brad), primește o diplomă. Iată explorări ale sale la.

Mircea Sfâșie (Clubul Lanterna magică Halmeu), prefera să meargă și în peșteri în costum (vezi peștera Lazului, la). Este unul dintre exploratorii care au realizat inventarul peșterilor de la.

În timp ce cluburile care exploraseră intens în ultimul an de zile primeau diplome și câte o vază „absolut indispensabilă” viitoarelor cercetări de teren, dacă erai simpatic reprezentantului BTT (Gheorghe Baboș, în dreapta) puteai primi un premiu util. Tiberiu Tulucan (în stânga, cu sacou, Clubul de Speologie Liliacul Arad) poate fi descoperit de exemplu la.

Printre mulții exploratori minunați se strecurau profitorii. Aici, doi dintre ei, Horia Mitrofan (stânga) și Marinaș Băicoană, „beneficiari” ai Peșterii Ponorici Cioclovina cu Apă și ai arealului ei.

De la stânga spre dreapta. Mircea Mihăilescu, secretarul general al Federației Române de Turism Alpinism (și Orientare turistică, Salvamont și Speologie) din cadrul Consiliului Național de Educație Fizică și Sport/ C.N.E.F.S. Marcian Bleahu, președintele Comisiei Centrale de Speologie Sportivă (ultimul cuvânt a fost impus de el, vezi). Radu Baboș (Clubul Cepromin Cluj-Napoca) (un articol al lui este la). Ioan Povară (de la Institutul de Speologie „Emil Racoviță” București). Arpad Szilagyi (Clubul Speologilor Amatori Cluj-Napoca) (facem cunoștință cu câteva dintre explorările sale la și la și la).

Imediat după ce a fost înființată Comisia Centrală de Speologie Sportivă (vezi), Marcian Bleahu și Ioan Povară au publicat, cu fonduri de la C.N.E.F.S. un catalog al peșterilor din România, fără să consulte cluburile de speologie afiliate și fără să le ceară colaborarea. În 1982 a apărut un nou Catalog al peșterilor (vezi, vezi), tot cu bani de la C.N.E.F.S., cu o prefață a lui Marcian Bleahu (care conținea câteva erori); consultarea cluburilor nu a fost făcută, colaboratorii au fost trecuți (pe baza activității cluburilor din care proveneau). fără ca ei să vadă ce conține volumul.

În 1994 fraieriții s-au bolmojit în FRS și l-au primit ca președinte de onoare pe Marcian Bleahu.

În anul 2000 Marcian Bleahu este declarat colaborator al Securității.

În anul 2018 Marcian Bleahu prefațează volumul Cave and karst systems of Romania, editura Springer, anul 2018, carte cu numeroase furturi, date false sau incomplete. În 2019 Marcian Bleahu se află în fruntea unui colectiv care tipărește o lucrare dezastruoasă din punct de vedere redacțional, cu sute de greșeli de ortografie și bâlbe nenumărate la poze/ imagini/ hărți.


Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)