Peștera cu stalactite sferice perforate din Piatra Bodii, la Grădiștea de Munte, în Munții Șureanu

1  Peștera cu stalactite sferice perforate din Piatra Bodii. La intrarea ei, de la stânga, Gabriel Miclăuș, Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu. Foto: Mihai Codescu.

Ică Giurgiu  (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)   



A fost fost descoperită, pe 31 decembrie 1981, de Mihai Codescu. Cavitatea se află la est de cele două izbucuri de la baza Pietrei Bodii (vezi toate datele despre zonă la https://sites.google.com/site/romanianatura51/home/carpatii-meridionali/sureanu/pesterile-dacilor-muntii-sureanu, la 285 metri altitudine relativă. Poate fi găsită relativ ușor, urmând spre est, din dreptul izbucurilor, baza abruptului (imaginea 1).

Dincolo de gura largă și joasă (harta 2) pătrundem într-o galerie largă de trei metri, cu bolovăniș angular pe podea (imaginea 3). Tavanul se ridică treptat și apar scurgeri parietale. Ajungem la o bifurcație. Ambele ramuri sunt puternic concreționate. Din păcate, stalactitele și stalagmitele mari au fost distruse de unii dintre cei care au intrat pe aici înaintea noastră. Cele mai deosebite formațiuni, aflate în ultima treime a peșterii, sunt stalactitele sferice, cu diametrul de 2-4 centimetri; unele dintre ele au lipsă calotele din emisfera inferioară, altele prezintă 2-3 perforații de câțiva milimetri diametru, dispuse aleator. Pereții stalactitelor sferice sunt groși de aproximativ 4 milimetri; cristalele de calcit care îi compun sunt dispuse radial.Peștera are 98 metri dezvoltare și +8 metri denivelare. A fost săpată sub presiune, apa exploatând rețeaua de fisurație.

 

3   Peștera cu stalactite sferice perforate din Piatra Bodii, imediat dincolo de intrare. Foto: Ică Giurgiu, Nicu Gligan. 

4   Peștera cu stalactite sferice perforate din Piatra Bodii; aspect de pe galeria principală. Foto: Ică Giurgiu, Nicu Gligan.