Lacul, mănăstirea și Insula Plumbuita, din București, normalitate și depozite de gunoi

Ică Giurgiu (București) 


Cu bucuria că avem harta Google care să ne ajute în explorări, descoperim Lacul Plumbuita, prins (la vest) între linia tramvaiului 16 care urcă din Tei - Colentina spre Pipera și (nord-est) linia tramvaiului 21. Ambele părți sudice ale lacului se află sub „dominația” câte unui grup de lebede, care vin cu plăcere la mâncarea adusă de vizitatorii parcurilor. Pescărușii și porumbeii se prezintă și ei imediat la hrană, doar rareori lișițele, mai sperioase.

2

3

4   În imaginile 2-4, lebede din grupul aflat în sudul părții estice a Lacului Plumbuita.

Acea Jardin des Merveilles (Grădina Minunilor) din partea nordică a lacului a fost „omorâtă” de imediata vecinătate a autostrăzii București - Ploiești și este acum doar butaforie în zdrențe. Dar locul ei este totuși o grădină a minunilor pentru că acolo se află o minideltă, interesantă (dacă nu o vor năpădi total gunoaiele) în mai tot decursul anului. Accesul până la ea este ușor dinspre McDonald`s Colentina, pe partea neamenajată a lacului. Dinspre autostradă accesul este mai dificil și probail că va deveni total blocat în perioada următoare.

5-7   De pe malul nord-estic, neamenajat, al Lacului Plumbuita ne apropiem de colonii de lișite, mai ample iarna, când gheața începe să ocupe părți importante din suprafața lacului.

6

7

Mănăstirea Plumbuita (care se află în capătul nordic al peninsulei care pleacă de la linia de tramvai 21) este bine protejată de garduri și din cadrul ei nu se poate ajunge la malurile lacului.

Insula (cu vegetație interesantă) aflată la vest de mănăstire este ușor accesibilă (imaginea 8) pe pasarela de pe care se deschide și o cale de acces (blocată) la așezământul monahal. Era și ea amenajată cu ani în urmă (bănci la malul lacului) dar complicate interese locale au lăsat-o în seama trăitorilor în sălbăticie (prezenți de altfel în multe cotloane ale parcurilor din nord-estul Bucureștiului).

8   Pasarela care leagă Insula Plumbuita (stânga) cu un acces blocat în mănăstirea Plumbuita (dreapta).

Cu excepția părților nordică și nord-estică a lacului (spre care se grupează lișițele), celelalte maluri sunt amenajate cu alei plăcute, bordate de vegetație amplă.

20 mai 2020. Corcodel (Podiceps cristatus), în primul plan și lisită (Fulica atra).