Lupeni - Pârâul Mierlași - stâna Scoruș - Poiana Cornetului - Vârful Mic - Coasta Laturii - Curmătura Tulișa - stâna Șerpilor - Culmea Șerpilor - Valea Sterminos - Uricani, în Munții Retezat

Iosif Bodo (Lupeni)

Marcaj Lupeni - Curmătura Tulișa, fără marcaj; Curmătura Tulișa - Uricani, cruce galbenă. Timp de mers 7-8 ore.

Acest traseu străbate o zonă pitorească a Muntelui Tulișa (vezi și https://sites.google.com/site/romanianatura7/carpatii-meridionali/retezat/jiul-de-vest---drum-forestier-valea-de-brazi-bradului---stana-serpilor---curmatura-tulisa---curmatura-fagetel---valea-bilugu-pilugu---jiul-de-vest-in-muntii-retezat) și face legătura pe creastă între localitățile Lupeni și Uricani.

Pornim din apropierea școlii nr. 2 Lupeni, pe drumul forestier care urmărește Valea Mierlași. Trecem pe lângă câteva garaje și gospodării și după ultima casă ajungem la o mică cascadă. De aici urmează un urcuș mai pronunțat și după 20 de minute sosim în dreptul zonei unde a fost funicularul Minei Bărbăteni. Urmele haldării se văd, cu toate că terenul a fost ecologizat. În spatele haldei, pe albia pârâului s-a format un mic lac care oferă o oarecare frumusețe locului (imaginea 3). Din păcate, până aici, pe lângă urmele mineritului putem vedea și urmele lăsate de turiștii de sfârșit de săptămână.

1 Mică cascadă, la începutul traseului

2 Halda în spatele căreia s-a format lacul

3 Lacul din spatele haldei

4 Cascada Mierlași, văzută de pe drumul forestier

Continuăm ascensiunea pe drumul forestier, trecem pe lângă locul unde a fost aerajul minei Bărbăteni și ajungem la Cascada Mierlași (imaginea 5), 20 de metri înălțime, nu suficient popularizată. De aici ocolim spre stânga și într-un urcuș susținut dar nu obositor ajungem la capătul drumului forestier. Cărarea continuă foarte aproape de albia pârâului, iar la debit mare putem avea unele probleme pentru evitarea apei. După 15 minute ajungem la o bifurcație de unde mergem spre stânga, pe un drum de tractor, pe firul unui mic pârâiaș. La al doilea drum de tractor spre stânga părăsim albia pârâiașului. Trecem prin pădure, ocolind puțin spre dreapta și ieșim la fosta stână Scoruș. Sub stână, spre stânga, găsim un izvor unde ne putem aproviziona cu apă (imaginea 12).

5 Cascada Mierlași

6 Capătul drumului forestier

7 Urcuș pe firul apei, la debit mare

8 Vara, apa aproape lipsește

9 Întâlnirea a două pârâiașe, unde ocolim spre stânga

10 Pârâiaș pe drumul de tractor

11 Urmele stânei Scoruș

12 Izvorul de sub stâna Scoruș

13 Cărarea prin pădure, după stână

De aici urmăm cărarea spre vest și după 10 minute, trecând printr-o poiană, ajungem la marginea pădurii. Foarte atent căutăm cărarea care trece prin pădure, apoi urmează o zonă scurtă deschisă și o nouă pădure, după care ieșim într-o poiană care are în mijloc două stânci ce pot fi considerate punct de reper (imaginea 15). Aici observăm urmele unor drumuri. Spre dreapta unul intră în pădure și coboară spre Pasul Dealu Babii. Noi mergem înainte, traversăm o pădure rară și ieșim deasupra Poienii Cornetului, pe un drum pe care se poate circula cu mașini de teren. De aici avem vedere frumoasă spre Valea Jiului de Vest și spre Țara Hațegului, zona comunei Baru Mare.

14 Ieșirea din prima pădure

15 Poiana cu stânca reper

16 Drumul care coboară spre Pasul Dealu Babii

17 Drumul spre Poiana Cornetului

18 Poiana Cornetului

19 Valea Mierlași, partea superioară, văzută din Lupeni

20 Traseul de la Scoruș spre Poiana Cornetului, văzut dinspre Lupeni

21 Vedere spre localitatea Baru Mare

22 Vedere spre Lupeni

23 Drumul spre Vârful Mic

24 Drumul care coboară la Baru Mare

25 Monumentul din Curmătura Tulișa

26 Din Curmătura Tulișa spre stâna Șerpilor

În dreapta, prin Poiana Smida Mare se poate coborî în această comună. În fața noastră se vede Vf. Mic, pe care îl ocolim și trecând în dreapta Coastei Laturii și Vârfului Tulișa ajungem în Curmătura Tulișa, lângă monumentul eroilor. Din Lupeni până aici am făcut 5-6 ore. În dreapta noastră se vede Valea Râului Bărbat. Noi, pe marcajul cruce galbenă coborâm la stâna Șerpilor.

27 Stânca Șerpilor

28 Urmele tranșeelor

29 Ieșirea din pădure la drumul de tractor

30 Marcajul de pe gard, unde ocolim spre stânga

31 Coborâm spre drumul forestier

32 Marcajul turistic din Uricani care indică traseul

De aici, prin pădure, urcăm puțin și trecem pe lîngă Stânca Șerpilor, în apropierea căreia se văd urmele tranșeelor din primul război mondial. În scurt timp intrăm în pădurea rărită și urmărind atent marcajul coborâm aproximativ 600 metri. Trecem prin poieni, fânațe, pâlcuri de pădure și în dreptul marcajului de pe gardul unei grădini ocolim spre stânga și coborâm pe drumul forestier de pe Valea Sterminos. Trecem pe lângă câteva gospodării și ajungem la DN 66A, la podul pe sub care trece Pârâul Sterminos înainte de a se vărsa în Jiul de Vest. Aici vedem marcajul cruce galbenă care indică intrarea în traseu din Uricani. Mergem spre stânga și în 5 minute ajungem în stația de autobuz.