Cea mai veche scriere din lume se pare că este în Munţii Stânişoara

Redăm, cu mici ajustări şi completări, textul din cele doua imagini mai jos ataşate. 

„La fata locului s-a constatat ca este vorba de o stanca destul de mare, desprinsa dintr-un masiv pietros, aflat in apropiere la cativa metri, precum şi de alte cateva fragmente de roca mai mici, de aceeaşi provenienta. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.557147667677720.1073741839.146390992086725&type=1

Stancile mentionate sunt situate pe Muntele Goia, care are altitudine de 1150 metri. Masivul este situat intre Muntele Baişescu (1340 m) şi Muntele Batca Comorii (1513 m), apartinand subunitatii montane Sabasa din Muntii Stanişoarei, parte a Carpatilor Rasariteni.” (Sabasa este intre localitatile Borca si Farcasa, pe Valea Bistritei, vezi cele doua harti de la

Pietrele scrise de pe muntele Goia sunt un monument de prima marime in istoria scrisului...

Cea mai importanta din punct de vedere al numarului de ideograme inscriptionate pe ea, a fost aruncata in aer, dupa 1989, de niste indivizi care cautau comori. Scrierile de pe pietrele scrise par a fi ideograme, fiecare simbol reprezinta un cuvant sau un morfem. Nu au fost descifrate pana acum si din cauza faptului ca nu a fost facut niciun studiu serios asupra lor.

Care este vechimea lor? Greu de spus. Am putea sa le comparam cu alte scrieri mai cunoscute si asupra carora s-a facut o datare aproximativa. Cum ar fi, de pilda, Tablitele de la Tartaria, scrierea Turdas-Vinca, scrierea Sumeriana… Sa facem mai intai o comparatie cu tablitele de la Tartaria. Nicolae Vlassa a gasit la Tartaria trei placute ceramice fiecare cu mai multe ideograme sau pictograme.

Se poate observa cu usurinta ca o parte dintre ideogramele de pe tablitele de la Tartaria sunt identice sau foarte asemanatoare cu cele de pe pietrele scrise. Avand in vedere numarul mic de semne de pe cele trei tablite, este remarcabil procentul de ideograme identice (sau foarte asemanatoare) cu cele de pe pietrele scrise, ceea ce duce cu gandul ca cele doua scrieri au aceeasi origine si au fost efectuate in perioade apropiate. Avand in vedere ca unii specialisti dateaza scrierea de la Tartaria aproximativ pe la anii 5500 i.Hr. putem aprecia ca si scrierea de pe pietrele scrise dateaza din acea perioada.

Daca am compara scrierea de pe pietrele scrise cu scrierea Turdas-Vinca (5500-3200 i.Hr.), am descoperi multe asemanari, ceea ce ma face sa cred ca cele doua scrieri apartin aceluiasi areal cultural situat undeva intre 6000-3200 i.Hr. in sud-estul Europei. As indrazni chiar sa apreciez ca scrierea de pe pietrele scrise de pe Muntele Goia este putin mai veche.

Se poate observa cu usurinta pe pietrele scrise de pe Muntele Goia un sistem de numeratie asemanator sistemului de numeratie utilizat in scrierea hieroglifica cretana. http://mihaiignea.wordpress.com/2014/03/07/pietrele-scrise-un-monument-de-prima-marime-in-istoria-scrisului/

Exista de asemenea asemanari cu scrierea de la Lepenski-Vir care ar fi, dupa unii cercetatori, prima scriere sau protoscriere din lume. Daca ar fi sa comparam simbolurile de pe pietrele scrise cu simbolurile de pe placuta de lemn de la Dispilio putem constata ca exista cel putin opt simboluri identice sau foarte asemanatoare.

Pietrele sunt in pericol in primul rand datorita cautatorilor de comori. Imediat dupa 1989, niste mineri la o exploatare din zona au aruncat in aer piatra principala, fragmentand-o in mai multe bucati. De-a lungul vremii au existat oameni care au incercat sa sensibilizeze autoritatile si istoricii in vederea salvarii pietrelor scrise.