Piciorul Zânelor, Munţii Rodnei, peşteri în gresie

                                                                               1

Pe versantul sudic al Munților Rodnei, din bazinul Parva, anume de la confluenta Gușet - Gușețel (imaginea 1, foto: Ică Giurgiu) urcăm spre Tarnița/ Șaua Prelucii (imaginea 3, foto: Ică Giurgiu; vezi toate datele geografice despre zona la).

2

Cand am lasat in urma Valea Gusetel (imaginea 2, foto: Ică Giurgiu) mai avem putin pana in Tarnita Prelucii (sub ea se desfasoara Pestera Grota Zanelor, cea mai ramificata cavitate din Romania). Din Tarnita Prelucii urcam pe poteca ciobaneasca care urmeaza spre nord fata vestica a varfului de 1792 metri (imaginea 3), aflat la nord de Tarnita Prelucii.

3

Inainte ca poteca sa se orienteze spre dreapta, apare un mic perimetru cu doline. La 1674 si 1677 metri altitudine se afla intrarile in Pestera 1 (27,5 metri dezvoltare; -9 metri denivelare) si Pestera 2 (12 metri dezvoltare; +2,5 metri denivelare) de pe Piciorul Zanelor. 

Cele doua pesteri au fost descoperite in iulie 1978 de Ică Giurgiu, Gabriel Silvăşanu, Ştefan Dima, toti de la Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti. Sunt dezvoltate in gresie. Vezi alte amanunte la https://sites.google.com/site/romanianatura40/home/carpatii-rasariteni/rodnei/groata-zanelor-rodnei-record-national-de-ramificare.