Ciucaş, toamna, Muntele Roşu - Vf. Ciucaş - Gropşoarele - Zăganu

text şi imagini: Radu Moroianu (Bucureşti) 


Pe 28 septembrie 2013 am fost in Muntii Ciucas (vezi ghid si harta mare la ). Vremea se anunta instabila si foarte rece, cu nori de joasa altitudine. Cu doi ani in urma parcursesem Culmea Gropsoarele - Zaganu pe 5 noiembrie (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura41/home/carpatii-rasariteni/ciucas/ciucas-toamna-muntele-rosu---vf-ciucas---gropsoarele---zaganu/cabana-muntele-rosu---culmea-gropsoarele---zaganu ); speram sa am noroc si de data asta. 

Impreuna cu coechipierul meu am ajuns la cabana Muntele Rosu la ora 9,10. Drumul din DN1A la cabana Muntele Rosu nu poate fi parcurs noaptea si/ sau cu masini cu garda la sol joasa fiind rupt bine pe lungimi mari si cu denivelari/ gropi majore. Vremea era inchisa, neguri acopereau partial Zaganu, dar promitea sa se „dreaga”, printre fasiile de nori josi putandu-se zari pete de senin.

Am pornit in traseu la 9,40. Am parcurs portiunea dintre cabana Muntele Rosu si Saua La Rascruce (marcaj triunghi rosu) in doua ore (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura41/home/carpatii-rasariteni/ciucas/ciucas-toamna-muntele-rosu---vf-ciucas---gropsoarele---zaganu/cabana-muntele-rosu---cabana-ciucas---vf-ciucas ). Pe parcurs vremea s-a deschis. Ciucasul, luminat de soare, isi pierdea treptat valurile nebuloase agatate de creste. Din Saua La Rascruce am mers pe cruce rosie spre Saua Gropsoarele, apoi pe banda rosie din Saua Chirusca catre cabana Ciucas si Vf. Ciucas (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura41/home/carpatii-rasariteni/ciucas/ciucas-toamna-muntele-rosu---vf-ciucas---gropsoarele---zaganu/cabana-muntele-rosu---cabana-ciucas---vf-ciucas). Pe parcurs ne-am bucurat de soarele din ce in ce mai putin voalat de norii albi manati de vant. Treptat am vazut crescand in fata noastra Cetatea Tigailor Mari cu ale ei turnuri de piatra care impungeau tariile. Imediat dupa Vf. Chirusca marcajul cruce rosie, care ne insotise alaturi de banda rosie, s-a desprins spre stanga, ocolind Cetatea pe la sud-vest, pe poteca catre Saua Tigailor Mari si apoi catre cabana Babarunca. Ne aflam la baza primelor metereze ale Cetatii iar drumul nostru marcat cu banda rosie continua spre Varful Ciucas, printre colti de piatra si Babe (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura41/home/carpatii-rasariteni/ciucas/ciucas-toamna-muntele-rosu---vf-ciucas---gropsoarele---zaganu/cabana-muntele-rosu---cabana-ciucas---vf-ciucas), lasand in dreapta si stanga vai adanci vegheate de siruri de donjoane cenusii. Norii calatori aruncau umbre fugare asupra acestei lumi de piatra realizand un fantastic joc de lumini pe care aparatul foto nu-l putea dovedi. 

Am ajuns pe varf la 14,30. De aici privelistea era uluitoare, putand admira pana departe culmile muntoase: spre nord Muntele Magura de Jos si Vama Buzaului; spre vest Muntele Tesla si Babarunca; spre sud-vest Culmea Bratocea; spre sud Muntii Grohotis; catre sud-est Culmea Gropsoarele - Zaganu. De aici avem cea mai ampla perspectiva asupra Tigailor Mari, „cel mai reprezentativ ansamblu de turnuri din Muntii Carpati”. Acest fenomen „uimeste atat prin inaltime, unele dintre stancile uriase avand chiar si 80-100 de metri, dar si prin latime, deoarece complexul de turnuri inegale pare ca un gard intins peste mai mult de un kilometru de creasta” (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura41/home/carpatii-rasariteni/ciucas/ciucas-toamna-muntele-rosu---vf-ciucas---gropsoarele---zaganu/cabana-muntele-rosu---cabana-ciucas---vf-ciucas ).

Pentru a admira mai bine „Fenomenul” am coborat de pe Vf. Ciucas catre vest, sud-vest, pe banda rosie, urmand o brana care inconjoara pe la vest Cetatea pana in Saua Tigailor Mari. Brana se strecoara aici pe sub pereti de piatra, pe buza prapastiilor, pentru a oferi, catre est, o alta panorama asupra maretiei Tigailor. Spre vest panta este mai putin abrupta si este presarata cu alte turnuri si colti de piatra intre care Turnul lui Goliat se distinge dominand peisajul. Mai jos, Turnul Rosu, cu alt aspect antropomorf, se ridica in spatele lui Goliat.

Coboram in Saua Tigaile Mari. Strajuiti de alte metereze si donjoane si urmand marcajul cruce rosie, facem o trecere in revista a laturei sudice a fortificatiilor dominate de Vf. Tigaile Mari (1844 m). Poteca coboara pe sub pereti pe marginea vaii adanci care separa Culmea Tigaile Mari de cea a Tigailor Mici (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura41/home/carpatii-rasariteni/ciucas/ciucas-toamna-muntele-rosu---vf-ciucas---gropsoarele---zaganu/cabana-muntele-rosu---cabana-ciucas---vf-ciucas ). Alti colti de piatra rotunjiti de vreme, alte turnuri si metereze se profileaza pe albastrul cerului. Incheiem circuitul acestei minuni megalitice suind in saua in care, urcand spre Varf, parasisem marcajul cruce rosie in urma cu 2 ore si un sfert.

Desi reveneam a patra oara in acele locuri, traiam emotia redescoperirii la cote mult mai mari. Era ora 15,47. Ne-am indreptat catre cabana Ciucas, acum un hotel dotat cu partie de schi si teren de sport, cu parcare si drum de acces pentru masini de teren (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura41/home/carpatii-rasariteni/ciucas/ciucas-toamna-muntele-rosu---vf-ciucas---gropsoarele---zaganu/cabana-muntele-rosu---cabana-ciucas---vf-ciucas ). Privind aceasta „realizare” mi-am amintit nostalgic de vechea si mica cabana de lemn cu cerdac si doua camere, bucatarie si o sala cu priciuri, pe care o gasisem aici in peregrinarile anterioare. Drumul spre cabana Muntele Rosu l-am facut in primele 30 de minute pe „carosabilul” pietruit, proaspat brazdat in coasta muntelui. In partea dinspre cabana carosabilul este foarte abrupt si este captusit cu  traverse de beton ingropate sub patul drumului format din pietris si nisip. Coborararea pe acest drum mi s-a parut incomoda in raport cu vechea poteca banda galbena care ducea la cabana Ciucas. Panta abrupta a drumului se termina in apropierea izvorului Nicolae Ioan, cand se face jonctiunea cu vechiul drum forestier care urca din DN1A pe Valea Berii. Dupa aproximativ 100-200 metri poteca marcata cu banda galbena care se desprindea pe stanga din drumul forestier ne-a condus in aproximativ 50 de minute inapoi la cabana Muntele Rosu (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura41/home/carpatii-rasariteni/ciucas/ciucas-toamna-muntele-rosu---vf-ciucas---gropsoarele---zaganu/cabana-muntele-rosu---cabana-ciucas---vf-ciucas ). Inainte de a porni spre casa am aruncat o ultima privire catre culmea Gropsoarele - Zaganu acum luminata de soarele aflat in drum spre asfintit. Lumina auriu portocalie dadea stralucire aparte culorilor pastelate ale padurii si pajistilor de la poalele culmilor. Nori vinetii tiviti cu alb pluteau deasupra crestelor formand impreuna cu fasiile azurii de senin un desen fantastic, prevestitor de vreme rea. 

1.   cabana Muntele Roşu - cabana Ciucaş - Vf. Ciucaş

2.   cabana Muntele Roşu - Culmea Gropşoarele - Zăganu