România, cel mai sudic punct

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Ca sa ajungem in cel mai sudic punct din Romania trebuie mai intai sa mergem in orasul Zimnicea, cel mai sudic din Romania. Avem acces atat rutier cat si pe calea ferata. (vezi harta, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989)

Nu este prea greu sa strabatem strazile orasului, acestea fiind in mare majoritate paralele. Din centrul Zimnicei ne abatem pe Soseaua Portului. Avem de parcurs aproximativ 3 km pana in locul care ne intereseaza. Imediat cum parasim orasul soseaua traverseaza un pod (foto 1). Pe masura ce ne apropiem de Dunare apar lateral ochiuri de apa (foto 2) sau chiar foste brate ale Dunarii (foto 3); aceste ultime doua fotografii au fost facute pe partea stanga in sensul de mers. Dar si pe dreapta, printre copacii de pe marginea drumului, observam intinse portiuni mlastinoase (foto 4). Prin asemenea locuri este bine sa nu mergem pe asa-zise scurtaturi deoarece aproape sigur vom intalni portiuni cu apa.

            1

                                                                                             2

3

4

Apropiindu-ne de Dunare apar si ultimile constructii din raza portului. Aproape de capatul drumului vom tine seama de un indicator care se afla pe partea stanga in sensul de mers, care arata ca trebuie sa ne abatem spre ferryboat. Ne inscriem pe acest drum cateva sute de metri si depasim un alt drum care se desprinde din cel pe care suntem si care duce spre ferryboat, pe unde se poate traversa Dunarea cu bacul spre Bulgaria (foto 5). Drumul spre bac se abate spre dreapta fata de sensul nostru de mers. Vom mai parcurge circa 5 minute pana in dreptul fabricii de bioetanol care se observa in plan secund in imaginea 5.

5

                                                                                      6

Depasim cladirile fabricii si ne inscriem pe o poteca exact pe langa gardul estic al fabricii. Imediat poteca coboara printre ierburi inalte (foto 6), specifice luncii Dunarii. Intalnim plante variate (foto 7, 8). Poteca trece pe sub cateva salcii si iese pe malul Dunarii. Plaja este destul de ingusta. Undeva spre stanga fata de locul unde am iesit pe malul Dunarii, la cateva zeci de metri, se afla extremitatea sudica a Romaniei (foto 9), loc indicat de sageata rosie. 

                                   7 

                           8

9

De acolo facem o fotografie spre dreapta, amonte, catre port (foto 10) precum si spre malul vecin, catre prima localitate din Bulgaria, Svishtov (foto 11). Ne deplasam pe malul Dunarii in sensul de curgere (foto12). In malul care se afla la cativa metri de noi sunt gauri sapate probabil de unele animale care traiesc pe aici (foto 13). 

                                                                          10

11

                                                      12

13

Ceva mai la vale intalnim din nou pietre (foto 14) si ne impresioneaza terasele de pe malul romanesc (foto 15), foste cote ale Dunarii. Deja ne-am deplasat putin catre nord fata de punctul cel mai sudic; facem o alta fotografie spre port (foto 16).  Vazute de aproape, terasele arata ca in imaginea 17. 

                                                      14

                                                     15

16

                                                                      17

18

Ceva mai spre aval, Dunarea coteste inapoi spre nord (foto 18) si se indreapta catre orasul Giurgiu. Luand foarte strict punctul cel mai sudic, evident ca el se schimba datorita fluctuatiilor nivelului Dunarii dar reprezinta un punct important de pe harta Romaniei.