Marcaje turistice (Igniş), minciuni permanente

Lucian Goja din Baia Mare descrie la https://www.emaramures.ro/Stiri/Maramures/10/Turism anomalii grave existente de-a lungul unor trasee marcate din Masivul Ignis (vezi alte informatii despre acesti munti la).

Pe http://www.arhimedes.ro/salvamont/ aflam ca:

 Din lista de mai sus, atemporala („in acest an”) aflam ca s-au marcat/ remarcat 17 trasee, dar nu se precizeaza care (oare de ce?). Si se mai spune ca au fost montate 5 adaposturi (unde?) pe trasee turistice omologate (care or fi aceste trasee?), prin Programul Phare 2005 (2005...?!).

Aceeasi „transparenta” ca la traseul turistic intens mediatizat din judetul Mures (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura39/home/carpatii-rasariteni/caliman/pestera-casoaia-lui-ladas-harta-vizitare-imagini), de o alta echipa salvamont, despre care nu se spune nici de unde incepe (localitatea Androneasa este destul de mare), nici cat dureaza, nici ce semn are aplicat. 

Cine citeste notele domnului Lucian Goja poate ramane cu impresia ca inainte de 1990 la marcare - omologare lucrurile mergeau bine. Nu este de loc asa (vezi si precizarile facute in seria de ghiduri montane de la); la nivelul tarii, planul de marcaje nu a fost aplicat decat cu enorme lipsuri in teren; ghidurile montane aparute la Editura Sport-Turism mentionau marcajele din plan si nu realitatea din teren! Comisiile de omologare „validau” de cele mai multe ori marcaje niciodata aplicate! Si atunci si acum, „discretia” din partea echipelor salvamont este, cu putine exceptii, identica: „am facut X marcaje (dar nu va spunem care), am facut Y remarcari (dar nu precizam unde)”.

Ică Giurgiu