Marcaje noi în Munţii Hăşmaş, anul 2009

marcaje noi în Munceii Năşcălat (Munţii Hăşmaş)

Dinspre sud, la Crucea Condra


text şi fotografii: Marelena şi Radu Puşcarciuc (Oneşti)


26 aprilie 2009

traseu halta Utusoi - Saua Utusoi - Muntele Fagul Mic - Muntele Buciului - Muntele Fagul Rotund - Crucea Condra - Vf. Trei Pietre - Valea lui Antaloc - halta Tarcau

durata 10 ore

participanti Lucia si Dominic Csudor, Elena si Vasile Serbu, Cristina Neaga, Marelena si Radu Puscarciuc


descriere

Din halta Utusoi urcam pe Paraul Utusoi, printre casele catunului Utusoi (satul Valea Garbea, comuna Lunca de Sus), timp de o ora, pana in Saua Utusoi, situata sub Varfurile Rez (spre sud) si Utusoi (spre nord). Aici intalnim marcajul magistral banda rosie al crestei Carpatilor romanesti, care este proaspat refacut. Singurul semn pe care il observam in sa este vopsit, foarte vizibil, pe una dintre odaile de vara aflate pe panta, ascendenta, dinspre Muntele Utusoi, sugerandu-ne directia spre varf. Cei care au refacut marcajul n-au stiut insa ca traseul “clasic” nu suie pe Varful Utusoi, ci il ocoleste pe versantul vestic.

Din saua de dincolo de varf traversam, pe cumpana de ape, joasa si ingusta, dintre bazinul Trotusului si cel al Oltului, tunelul de la Paltinis al liniei ferate Adjud - Ciceu (Siculeni, mai nou). Trecem, astfel, din Muntii Ciucului in Muntii Hasmas. Castigam usor-usor altitudine “cucerind” (prin ocolire), pe rand, Varfurile Fagul Mic, Buciul, Fagul Rotund, apoi un alt Rez (cuvantul maghiar “rez” inseamna “arama”, si nu intamplator, Muntii Hasmasului fiind cunoscuti pentru zacamintele de cupru). Intre ultimele doua varfuri interceptam, la o intersectie de drumuri forestiere, marcajul cruce rosie, refacut si acesta recent, care urca din halta Tarcau de-a lungul Vaii Intunecoase.

Traseul marcat astfel este descris de Emilian Cristea in cel mai cunoscut ghid al Muntilor Hasmas (Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1978). Trebuie precizat insa ca traseul propus in ghid alege, la prima si singura bifurcatie de drumuri, ramura din dreapta, urmand Valea Intunecoasa. Dupa refacerea recenta a marcajului, traseul urca pe ramura stanga, pe Valea Hotarului, un afluent al primei vai. Noul marcaj este fidel drumului forestier, trasat printr-un parchet exploatat recent, fiind nu doar monoton ci si foarte lung; asa ca recomandam utilizarea vechiului traseu, mai scurt si mai pitoresc.

In saua adanca de dupa Varful Rez, cumpana de ape intre Valea Intunecoasa si Arsita Aramei (afluent al Oltului), acolo unde ajunge si traseul lui Emilian Cristea, coboram impreuna cu banda rosie si crucea rosie. De aici, ambele marcaje suie spre creasta principala a Hasmasului, pe care am putut s-o tot admiram inca de cand am “intrat” in Muntii Hasmasului, creasta desfasurata de la sud spre nord, intre Varful Trei Pietre si Hasmasul Mare.

Dupa un foarte scurt pasaj impadurit, suim, spre sud, pe culmea acoperita de pasuni, ajungand imediat la Crucea Condra. De aici parasim cele doua marcaje rosii, care se indreapta spre nord. Crucea rosie va cobori insa curand in Valea Oltului, in apropiere de orasul Balan. Noi mergem spre sud, descoperind un marcaj necunoscut pana acum, cruce albastra. Impreuna cu el, parcurgem o portiune de creasta cu deschideri exceptionale spre vaile dinspre vest (V. Intunecoasa), est (Putna Rece) si nord (Trotus) si, bineinteles, spre muntii de dincolo de ele, respectiv, Munceii Nascalatului (cei pe care am venit), Muntii Tarcaului si Muntii Ciucului. Din dreptul Varfului Trei Pietre vom cobori continuu, pe o creasta acoperita de fanete si pasuni, ghidati de noul marcaj, pana deasupra izvoarelor Vaii lui Antaloc. Coborarea pe aceasta vale e rapida, dar deloc dificila si ne scoate la jumatate de kilometru de halta Tarcau.

 1 Urcand din Valea Utusoi spre Saua Utusoi.

2 Crucea-voinicului (Hepatica transsilvanica) - endemism carpatic - are floarea la fel ca cea a popalnicului-iepuresc (Hepatica nobilis), doar frunzele deosebindu-le: prima e dublu trilobata, a doua doar simplu.

3 Ghintura-de-primavara (Gentiana verna), “cea mai albastra” gentiana din Europa!

4 In saua de dincolo de Varful Utusoi (1254 m), marcajul indica (pentru cei care parcurg traseul in sens invers) directia spre stanga, care necesita urcusul pe varf; inutil, caci exista un drum forestier spre dreapta care ocoleste varful (care nu are nici macar valente peisagistice!).

5 Drumul cu pricina, cel din dreapta odaii “marcate”.

6 Ultimii pasi in Muntii Ciucului, inainte de a cobori in saua care precede trecerea in Muntii Hasmasului (in stanga, Varful Fagul Mic - 1372 m).

7   Probabil, pitigoi-motat (Turdus bicolor).

8 Branduse-de-primavara (Crocus heuffelianus).

9 Branduse-de-primavara (Crocus heuffelianus).

10 De pe culmea dintre Fagul Mic si Fagul Rotund privirile ne sunt mereu atrase de Hasmasul Mare (stanga) si Muntele Ascutit; intre ele, grupul de stanci numit Piatra Singuratica.

11 Imaginea anterioara alterneaza cu cea a culmii dintre Varfurile Salamas (1551 m) si Trei Pietre (1471 m). In plan apropiat, drumul forestier de pe Valea Hotarului, marcat recent cu cruce rosie. Sub culme e Valea Intunecoasa ce ducea candva acelasi marcaj.

12 Evantaiul unora dintre obarsiile Vaii Intunecoase. Nu sunt in imagine, fiind la extremitati, cele doua din precizarea anterioara. In fundal, Muntii Ciucului.

13 Am ajuns la Crucea Condra.

14 Privire de la Crucea Condra spre traseul parcurs; se vede bine drumul cu cruce rosie.

15 De la Crucea Condra, spre est, se vad Muntii Tarcaului, dincolo de Valea Rece.

16 Culmi ale Hasmasului la nord de Crucea Condra. Ultimul in imagine e Varful Noscalat (1553 m).

17 Spre Varful Trei Pietre.

  18 Spanz (Heleborus purpurascens).

19 Spanz (Heleborus purpurascens).

20 Ciubotica-cucului-de-munte (Primula elatior); de un galben sulfuriu, mai pal decat cel al Primulei officinalis (Ciubotica-cucului).

21 Coborand de sub Varful Trei Pietre spre Valea lui Antaloc, aflata cam pe la jumatatea piciorului pe care se coboara.

22 Porumbel (Muscari botryoides).

23 O saxifraga destul de comuna (!): splinuta (Chrysosplenium alternifolium).

24 Scanteiuta/laptele-pasarii (Gagea minima).

25 Agris (Ribes uva-ursi).

26 Din saua de deasupra Vaii lui Antaloc se coboara pe poteca ce pleaca spre dreapta.

27 Privind de deasupra Vaii lui Antaloc spre catunul cu acelasi nume si spre satul Valea Capelei, ambele deservite de halta Tarcau.