Vyöhyketerapia

Zone therapy, vyöhyketerapia on hoitoa elinheijasteista ja vyöhykeradoilta eri kehonosista.

Ranskassa on ollut nenävyöhyketerapia (nevraxotherapia, sympaticotherapia) suosiossa sen nopean ja syvän vaikutuksen vuoksi. Suomalaiseen mentaliteettiin ei ole sopinut antaa toisen ronkkia nenäänsä. Toisaalta nenän kaivelun voi katsoa olevan itsehoitoa. Bioenergisesti nenä kuuluu ensimmäiseen energiatasoomme silmien ja korvien ohella. Sisäänhengitettäessä nenän rauhaset erittävät hajua sitovaa proteiinia. Tunnetusti hajuaisti ja tunne-elämä ovat sidoksissa toisiinsa. Jo vauva tunnistaa äitinsä hajun perusteella. Nenävyöhyketerapiaa käytetään erityisesti hengityselinten sairauksiin,ontelotulehduksiin, allergiaan, vilustumissairauksiin ja monenlaisiin psykosomaattisiin vaivoihin. Hajuaisti liittyy myös sukupuolisuuteen. Ja aromaterapialla tuoksulampussa on voimakas vaikutus ihmisen fysiologiaan. Nenäluun tyveltä löytyy rintakehän, pallean, haiman, kaulan ja niskanikamien toimintoja. Nenänpää vastaa keuhkojen, sydämen sekä lantion ja häntäluun alueita. Monesti ihminen hieroo nenänpäätään tai lemmikki lipoo kirsuaan saadakseen lisää itsevarmuutta ja energiaa päätöksentekoon.

HISTORIASTA TÄHÄN PÄIVÄÄN

Vyöhyketerapia painii iässään kiinalaisen lääketieteen kanssa samassa sarjassa. Egyptin hieroglyfeissä on piirustuksia, joissa toinen ihminen hoitaa toista ihmistä jalkapohjasta. Jalkapohjista hoitaa tämänkin päivän vyöhyketerapeutti. Mutta myös kämmenistä, korvista, koko keholta tai vaikkapa nenästä, joista jokaisesta löytyy koko ihmisen elinheijasteet. Iho ja hermosto kehittyvät samasta alkion solukosta; sitä on käytetty yhtenä selityksenä vyöhyketerapian toimivuudelle. Ihmisen aivot, järki, kun kaipaa loogisuutta, johdonmukaisuutta ja toistuvuutta elämässään kokeakseen hallitsevansa elämää. Ihmisen selitysmallit kuitenkin muuttuvat aikojen saatossa hänen havaitessaan uutta ympäristössään ja itsessään. Mitenköhän muinainen egyptiläinen on selittänyt tekemäänsä hoitoa...

Joka tapauksessa tapa on ollut menestyksekäs ja suhteellisen miellyttäväkin hoitaa ihmisen ja eläimenkin terveyttä. Tänä päivänä Suomesta löytyy ihmisten lisäksi myös koiria ja hevosia hoitavia vyöhyketerapeutteja. Itse en ole vielä niin paljoa opiskellut eläinten anatomiaa ja fysiologiaa, että hoitaisin eläimiä vyöhyketerapialla.

Moderni vyöhyketerapia

Moderni vyöhyketerapia on koko keholta tehtävää vyöhyketerapiaa, jossa vuosituhansia vanhaa tietoa jalkapohjista hoitamisesta on liitetty yhtä vanhaa ja uudempaa tietoa mm. akupunktiosta. Useista vanhoista hoitomuodoista on kehitelty yksi kokonaisuus vasta vuosikymmeniä sitten, siksi etuliite moderni. Moderni vyöhyketerapeutti hoitaa jalkapohjista, käsistä ja korvista elinheijasteita, muualta keholta energiaratoja yleisimmin sormilla painamalla ja hieromalla.

Energia on vyöhyketerapiassakin selityksen avain, vaikka hoito fyysistä onkin. Modernin vyöhyketerapian kehittelijä Antti Pietiäinen puhuu informaatiokentästä, joka määrittää alkiossa mitä elimiä mistäkin solukosta kehittyy. Hän on perustanut selityksensä tri Kajanmaan energiahiukkasmalliin ja biologian professori Zhangin esittämään alkioinformaatioteoriaan. Sen mukaan koko ihmistä voidaan hoitaa yhden alkioinformaatiokentän kautta. Teoriaa on kahdeksankymmentä luvulta asti koeteltu tuhansissa asiakkaissa monien terapeuttien toimesta. Teorian perusta ei ole muuttunut, mutta käsitys vyöhyketerapiasta on vuosien saatossa laajentunut. Keho ymmärretään nyt fyysisyyden lisäksi energiaratoina, - kertyminä, - tukkeutumina, joita ihmisen kohtaamat stressit elämässä aiheuttavat. Stressejä elämässämme aiheuttavat ravinnepuutokset, olosuhteet, tunteet, jopa omat ajatuksemme, kun ne eivät ole tasapainossa ja toimi sopusuhtaisesti.

Moderni vyöhyketerapiahoito käsittää toimintatasojen, polariteettien ja vyöhykeratojen tarkastelun ja hoitamisen. Näiden käsitteiden pohjalla on vahvasti kiinalainen lääketiede meridiaaneineen ja akupunktiopisteineen, mutta myös länsimainen fysiologinen selkäranka hermoratoineen.

Keholle syntyy energian virtaamista estäviä tukoksia erilaisten stressien ja traumojen seurauksena. Vyöhyketerapeutti aukoo näitä tukoksia lähinnä sormilla tai vyöhykepuikolla painamalla ja energiaratoja hieromalla. Monesti tukos on saanut olla ja kehittyä pitkään, jolloin se on alkanut vaikuttaa laajemminkin ihmisen fyysiseen- ja energiajärjestelmään. Ensimmäisenä häiriintyy tukosalueen kanssa läheisesti toimiva energiajärjestelmä, jolloin hoito on tehtävä molemmista alueista yhtä aikaa. Tämä tapahtuu polaarisesti kahdesta tai useammasta pisteestä yhtä aikaa hoitamalla. Vyöhykeradat ovat välittömästi ihon alla kulkevia energiaratoja, jotka ovat sähköisesti mitattavissa.

http://www.pnas.org/content/early/2013/12/26/1321664111.full.pdf+html?with-ds=yes

http://media.jamanetwork.com/news-item/multi-component-therapy-shown-beneficial-treating-ptsd-adolescent-girls/

http://www.takingcharge.csh.umn.edu/explore-healing-practices/reflexology

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29024881 ; vyöhyketerapia raskaana olevalla ja synnytyksessä

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26220257

https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/hus-ylittaa-raja-aitaa-luonnonlaaketieteeseen/