Geocacha med barn

Alla har vi sett och upplevt ett barn som med stort engagemang och nyfikenhet utforskar världen. Ni vet, när upptäckarlusten och hemlighetsmakeriet står på topp, när ögon glittrar, när barn klättrar, kryper och ålar sig fram för att undersöka något som barnet vill veta lite mer om.

Vi har alla sett och hört hur barn pratar, fnittrar, viskar och smusslar. Hur de gestikulerar, visar och berättar om något spännande, vilket gör att vi vuxna önskar att vi var 30 år yngre så att vi skulle kunna delta i deras spännande samtal.

Sätt sedan en teknisk pryl i barnens nyfikna händer och du behöver inte ens instruera dem till vad de ska göra utan de undersöker, prövar, misslyckas, prövar igen för att till slut nå sitt mål.

För oss vuxna kan det kanske kännas konstigt att ta med oss iPaden eller mobilen ut i skogen men för ett barn är det kanske den mest självklara sak i världen.

Utrustade med GPS, kamera och videokamera är det bara att upptäcka och utforska natur, stad och miljö tillsammans, men se upp – det kan finnas ett hinder på denna upptäcksfärd och detta hinder är mugglare. Ni vet de där människorna som inte är insatta i vad det innebär att klättra, krypa och åla sig fram för att hitta gömda skatter. Mugglare får ni alltså se upp med och framför allt hålla koll på när ni geocachar.

Mer tror jag inte att du behöver veta om hur det kan vara att geocacha tillsammans med barn. Som du redan har förstått kommer det att bli en spännande upptäcksresa tillsammans med ditt eller någon annans barn i skog, stad eller på något helt annan ställe. Vi kan även lova att de där glittriga ögonen inte enbart kommer att glittra hos barnet utan även på dig.

Till sist, för er som arbetar i förskola, på fritids eller i skola är kopplingen med läroplanen väldigt tydlig i väldigt många ämnen.