Geocaching (officiell app)

Den officiella appen från Groundspeak. Betalapp, ca 10$. Finns för iPhone, iPad, Android och Windows Phone7.

Länk för iPhone till Appstore.

Länk för Android till Google Play.

Länk för Windows Phone 7.

Den här bildserien visar hur appen ser ut på iPhone / iPad. Funktionerna är de samma för Android, men appen ser lite annorlunda ut.

Klicka på ”Acceptera överenskommelse”.

Klicka på ”Avbryt”.

Fyll i dina användaruppgifter. Om du inte har något användarkonto kan du trycka på "Create Account" för att skapa ett.

Klicka på ”Allow access”.

Klicka på ”Logga in” och fyll i ditt användarnamn och lösenord.

Startsidan i Groundspeaks app. Klicka på ”Meny” för att komma till ”Inställningar”. Under ”Måttenheter” ska du ställa in måttenhet meter/kilometer (kan redan vara ifyllt). Här ser du enhetens position i form av koordinater. Klicka på ”Hitta Närliggande Geocacher” för att hitta de cacher som finns i din närhet.

Cacherna ligger i en lista där den översta cachen ligger närmast din egen position.

Du får en snabb överblick av cachens storlek, cachetyp, svårighetsgrad, terräng och avstånd. Klicka på cachen du är intresserad av att leta efter.

Nu är du på cachens sida. Överst får du information om cachens placering i form av koordinater, svårighet, terräng, storlek, avstånd, när cachen är nedladdad, gömd och senast funnen av annan cachare.

”Additional Waypoints” innebär att du t ex får koordinater för att veta vart du ska parkera din bil.

I ”Beskrivning” har cacheägaren skrivit en noggrann beskrivning av platsen där cachen är gömd. Läs beskrivningen och du får lära dig nya saker om platsen du kanske inte visste existerade.

”Senaste Loggar” kan hjälpa dig om du inte hittar cachen. Läs loggarna och du kan hitta kluriga ledtrådar i loggarna.

”Ledtråd” talar oftast om var cachen är gömd (under stenen, i trädet, grönt, taggigt etc). Ibland finns ingen ledtråd alls.

”Attribut” talar om hur det ser ut på platsen där cachen är gömd, t ex om det är handikappanpassat, finns taggig växtlighet, parkeringsmöjligheter, om extra utrustning behövs tas med etc. Attributen är väl värt att läsa innan du sätter igång.

”Foton” – Ibland lägger geocachare, som funnit cachen, ut fotografier på cachen, loggremsan eller vyn i närheten av cachen. Rekommenderas att inte fotografera så att cachens placering avslöjas. (spoilers).

Klicka på "Lägga upp en Logg/Field Note" när du har hittat cachen du letar efter och logga den (tala om att du har hittat den).

Nu är det dags att börja leta efter cachen, klicka på ”Navigera till Geocache”

Du får upp en karta där din position är en blå blinkande prick och cachens placering är en grön markering+röd flagga.

Klicka på ”Karttyp” och du kan välja en annan typ av karta. Uppe i det högra hörnet, under kompassen, räknas avståndet ner så fort du börjar gå mot cachen.

Så här ser en satellitkarta ut.

Vill du inte gå efter karta kan du i övre högra hörnet klicka på kompassbilden och din skärm övergår i en kompass. Gå i den röda pilens riktning och avståndet till cachen räknas ner om du går mot cachen.

När du hittat cahen och signerat loggboken på plats klickar du på "Tillbaka" för att komma till cachens informationssida. Där kan du välja "Lägg upp en Logg/Field Note" för att även skriva en logg till din profil på geocaching.com