Bra att veta

Det går att skriva tjogtals sidor om geocaching, och du kan hitta mycket mer omfattande guider än den här. I grunden handlar det om fem enkla steg.

1. Bestäm vilken cache du ska leta upp

Först och främst behöver du bestämma dig för vilken cache du ska leta efter. Det kan du göra direkt i din mobiltelefon. Hur det går till ser du i våra presentationer av appar. Om du vill vara bättre förberedd är det en god idé att börja på datorn. Där kan du enkelt läsa på i detalj om cachen. När du väljer cache är det bra att tänka på vilken cachetyp det är och hur svår den är. Det är också en bra idé att läsa vad andra skrivit om den. Dels kan du då se när den hittats senast och dels kan du få en del ledtrådar genom att läsa vad som skrivits.

2. Navigera dit

När du bestämt dig för en cache är det dags att välja den i mobilen eller gpsen och ta dig fram till den plats där den är gömd. Beroende på hur bra gps-mottagning du har, och hur bra gps den som gömde cachen hade, kan du ta dig till en position några få meter från den plats där cachen är gömd.

3. Leta!

Det låter förstås lätt som en plätt att hitta något som ligger inom ett par meters radie, men cacher kan vara förfärligt finurligt gömda. Dessutom är många cacher i stadsmiljö ganska små. Nu gäller det verkligen att leta. Du kan ha viss hjälp av att veta hur stor cachen är för att välja rimliga ställen att leta på. Och "pilla på allt", som vår kompis Ann-Charlotte brukar säga.

4. Signera loggboken

I varje cache finns en loggbok eller loggremsa. Det kan vara en stor flott anteckningsbok, eller en pytteliten pappersremsa, beroende på cachens storlek. För att ditt fynd ska "gillas" ska du nu skriva ditt geocachinganvändarnamn i loggen som ett bevis på att du hittat den. Det är en mycket bra idé att ha med sig en egen penna.

I större cacher brukar det också finnas bytessaker. Har du med dig något kan du lägga dit det och ta något annat istället. Bytessakerna brukar vara småsaker av ringa värde, själva har vi nästan alltid några små leksaker av plast i ryggsäcken att byta med. Tänk på att inte lägga något i cachen som kan förstöras av fukt eller kyla, och inget ätbart som kan locka djur att bita sönder cachen.

5. Logga i mobil eller på dator

Slutligen skriver du en loggtext som kommer att publiceras på cachens sida och på din profil på geocaching.com. Loggtexten skrivs ofta som ett tack till den som gömt cachen. De flesta cacheägare uppskattar personliga kommentarer. Tänk på att inte skriva texten så att den blir en allt för avslöjande ledtråd om var cachen är gömd. I vissa appar kan du skriva din loggtext direkt i telefonen. Går inte det så får du komma ihåg cachens namn och skriva nästa gång du har tillgång till dator.