Start

Du har säkert hört talas om geocaching, en slags modern orientering med GPS, som vuxit lavinartat i popularitet de senaste åren. Det finns geocacher i stort sett överallt, bara i Sverige finns runt 50000 gömda. Geocacher göms både i staden och i naturen. Vissa går att ta sig fram till i högklackade skor, andra kräver god fysik och ibland även specialutrustning, som båt eller klätterutrustning.

Anna och Carina letar cacher i centrala Stockholm

Den här webbplatsen fokuserar på geocaching i stadsmiljö. Naturupplevelserna i all ära, men det är också något fascinerande över de cacher som är gömda mitt i stadens brus. Hemligheter som ligger dolda på platser där tusentals människor passerar varje dag. Sveriges mest loggade cache ligger firnurligt gömd i ett litet prång mellan Stockholms slott och riksdagshuset.

Vad går det egentligen ut på?

Visst finns det mål och mening i vår färd,

men det är vägen som är mödan värd.

Karin Boye

Rent praktiskt är målet i geocaching att hitta gömda burkar och skriva sin signatur på den pappersremsa man hittar i burken. Efter att du signerat loggboken får du även lov att logga på Internet. Då kommer din signatur med på cachens presentationssida, och på din profilsida kan du och dina vänner se vilka cacher du hittat.

Geocaching är dock så mycket mer. Många cacher är gömda på intressanta eller vackra platser du kanske aldrig hade besökt om du inte letat efter en cache. Ofta finns också en del information om platsen att läsa i cachebeskrivningen.

Själva letandet är också en upplevelse. Det är en utmaning att se en plats med geocachingögon och försöka lista ut var gömman är placerad. Tillfredsställelsen när den lilla behållaren hittats är ofta enorm.

Jordiga fingrar håller triumferande upp en pytteliten cache - typiskt geocaching

Har du smartphone? Du kan börja bums!

För geocaching i skog och mark använder man ofta en frilufts-gps. De är robusta och vattentåliga och helt anpassade för att fånga upp gps-signalen.

För geocaching i stadsmiljö fungerar det utmärkt att använda mobiltelefon eller surfplatta. Ofta kan det faktiskt vara en fördel med telefonen, eftersom de flesta geocahingappar kan ladda detaljerade kartor från Google Maps.

Du behöver bli medlem på www.geocaching.com. Ett gratismedlemsskap räcker fint för att komma igång. De fördelar ett Premiummedlemsskap ger är inte särskilt användbara för nybörjare.

Du behöver ha ett abonnemang med datortrafik för att kunna se kartbilder. Det är bra att ha fulladdat batteri eftersom gps-funktionen i de flesta mobiler är ganska krävande. Slutligen behöver du en app för geocaching i din mobil. Det finns både gratisappar och betalappar att välja mellan.