תפוצת האלון והאלה בישראל

בישראל צומחים בטבע 5 סוגים של אלון.

אלון מצוי, עץ יחסית קטן במימדים של שיח או עץ בגובה של עד 10 מ', ירוק עד אשר מתקיים באזורים עם רמת משקעים של כ 400 מ"מ ויותר. זהו העץ השליט בהר בארץ באזור הגליל, כרמל והרי יהודה.

אלון תבור, הוא אולי האלון הגדול והמרשים יותר מבין מיני האלון השונים שגדלים בארץ, מגיע לגובה של 20 מ' ויותר. העץ משיר את עליו בחורף. תפוצת א. התבור היא באזורים עם משקעים מ 250 מ"מ ברוב אזורי הארץ. באזור עם משקעים רבים יותר, תופס את השלטון האלון המצוי.

אלון תולע, אלון נשיר בינוני, גובה של 10-15 מ'. גדל באזורים הרריים גשומים ברום מעל 500 מ' בגליל וברמת הגולן.

בסביבה המיידית הטבעית שלנו, מצויים עוד 2 סוגים של אלונים בעלי נפיצות נמוכה ביותר:

אלון שסוע (תורכי) ואלון חרמוני.

בגינון, ניתן למצוא מינים נוספים כגון, אלון הגלעין (Q. ilex), אלון שעם (Q. suber), אלונים אירופאים רחבי עלים; אלון אנגלי, אלון הונגרי, אלון ארוך העוקצים (Q. rubor, Q. frainetto, Q.pedunculiflora) אלון זהוב (Q. alnifolia) ועוד.

האוסף הגדול ביותר של אלונים בארץ, כ 70 מינים, נמצא למיטב ידיעתי בגן הבוטני בירושלים.

בישראל צומחות 4 אלות.

אלה ארצישראלית, שהיא עץ קטן. יחסית נדירה בגינון.

אלת המסטיק, הינה צמח שיחי. אלת המסטיק מאד פופולרית בגינון הן כשיח בודד והן כצמח חיפוי צבעוני.

אלת הכלאיים.

אלה אטלנטית. האלה האטלנטית, שמוצאה בהרי האטלס במרוקו כשמה, מביאה ניחוח של גודל ועצמה הראויים לשרשרת האטלס. האלה היא עץ מרהיב, המגיע לממדים מפליגים, קוטר עץ ענק, גובה רב וצורות מגוונות. לאלה טווח עמידות מרשים ביותר וניתן למצוא פרטים ממנה בנגב בתנאי גידול קיצוניים של יובש ושינויי טמפרטורות. באופן אישי, אני סבור שהיא ראויה למעמד של כל עץ אלון ולשילוב רב בגינון הפרטי והציבורי. לא פלא שהמתרגם של התנך לא הבחין בין אלון לאלה אטלנטית ותרגם אלה זו ל oak במקומות רבים.