עיצוב ופיסול אלונים במשתלה

תאריך פרסום: Nov 01, 2012 9:37:31 PM

תקציר מצגת אשר הצגתי היום במסגרת יום עיון "אלונים בישראל" בגן הבוטני, י"ם

איך נוכל לקבל גינה עם עצים גדולים שגדלים לאט? – על פיסול עצי אלון

משתלת עצי האלון הוקמה לפני 20 שנה. לאחר מספר שנים, פסק הטיפול האינטנסיבי וההשקייה של המשתלה אשר התחדש לפי 6-7 שנים.

העצים במשתלה שתולים בקרקע. כיוון שעצי האלון במשתלה, מן הסוגים, תולע, מצוי, תבור וארוך העוקצים, גדלים גם בתנאים של היעדר השקיה, התפתחו העצים בתנאים שמדמים את הטבע באזור. עם התחדש הטיפול האינטנסיבי במשתלה, גיליתי שיש לי אוצר של עצים טבעיים, מפוסלים.

הגינון הפרטי והציבורי, בתקופתנו, מתאפיין בקצב ובתפיסת עולם של לקבל את הכל מוכן. כן גם לקבל משהו מוכן בן עשרות שנים, בגינה חדשה בת יום. בבחינת להוליד תינוק שכבר נגמל, התייבש, למד לדבר, ללכת ואולי סיים את שנות הלימוד ומוכן להיכנס לאוניברסיטה.

בהקשר הזה, המיתוס הנפוץ במקומותנו הוא: "אלונים צומחים לאט". איך נוכל לקבל גינה מוכנה עם עצים גדולים שגדלים לאט ?. הדרך אצה לנו. הפתרון לכך הוא בשני כיוונים. לשתול בגינה עצים מועתקים גדולים שהגיעו מן הטבע, או מן הגינון.

כאן באה משתלה, שונה, שמוכנה להשקיע בגידול עצים, 5, 10, 15 וגם 20 שנה על מנת להכין ללקוחות, תינוק שמוכן להתחיל לימודים אקדמאים. בו בזמן יש צורך לנפץ פרדיגמה ולהסביר שעצי אלון, בתנאי גינון עם השקיה, הם עצים מהירים! [לא כולם]. אני אדגים זאת במצגת.

עם השנים, צבירת ניסיון ובשלות, המשתלה התפתחה לכיוון של גידול וקידום השימוש באלונים באופן שישקף את צורת הגידול הטבעי שלהם, במסגרת מלאכותית של משתלה. המפגש הבין צורת הצימוח הטבעי, האיטי, המעוצב על ידי שבירה, לבלוב והתחדשות, ובין סביבת גידול מושקית, מהירה, מגנה ומטפחת יוצר מקום מרתק לפעילות השתלן. לפעילות זו אני קורא פיסול עצי אלון. תפיסת העולם הגננית שלי, מנסה ליצור שתיל, מוכן להעברה, אשר מדמה עץ שגדל בטבע.