Exit ticket

Enter tickets eller Exit tickets?


Många pedagoger arbetar med ”Exit tickets” som en metod för utvärdering. Det är ofta en fråga som ställs till eleverna som de besvarar i slutet av lektionen. En frågeställning som visar, både för eleverna och läraren, om eleven tagit till sig och förstått lektionens innehåll. Med denna metod får lärarna snabb återkoppling på om eleverna förstått, hur lektionen gått och vad de behövde tänka på till nästa lektion. Detta kan också ses som en metod för formativ bedömning, både den enskilda elevens lärande och gruppens lärande blir synligt. Har bara lektionen ett tydligt mål blir det lätt att besvara frågan.

I de lägre åldrarna är metoden med smileys ett bra alternativ. Efter lektionens slut får eleverna svara på en enkel fråga och välja smiley efter vad som passar in på deras förståelse. För de äldre eleverna kan du antingen välja förvalssvar eller frisvar.



På följande sidor hittar du olika typer av ”Exit tickets”, varsågod att just hitta din favorit sida, de flesta av exemplen är digitala:

  • På Classroomscreen.com finns det en bra funktion till detta som heter ExitPoll. Här kan du själv skriva in valfri fråga till klassen och välja mellan två-fem olika svarsalternativ/smileys. Resultatet får du snabbt och du kan lätt utvärdera lektionen. Funktionen hittar du längst ner till höger på startsidan till Classroomscreen.
  • Arbetar du med kooperativt lärande kan du välja ”Minuten” som struktur. https://kooperativt.com/2018/08/14/exit-ticket-minuten/
  • mentimeter.com är en annan bra sida där du lätt kan skapa din egen Exit ticket. Har du ett Googlekonto är du igång på nolltid.
  • voto.se ännu en bra sida att skapa en omröstning anpassad som en Exit Ticket. Helt gratis och ingen inloggning krävs.
  • Glöm inte heller det gamla vanliga sättet att använda sig av traditionella Post-it lappar, har fungerat bra i många år!


Tänk om, tänk nytt!

Man kan också vända på tanken. Att istället för att använda en ”Exit ticket” använder en ”Entrance-ticket”. Det kan vara att ställa en fråga utifrån innehållet/målet för lektionen. Där eleverna utifrån ämnet skriver frågeställningar och vad de vill eller behöver lära sig om det aktuella ämnet. Läraren synliggör frågeställningarna, antingen digitalt via ex. Några av de exemplen som nämnts ovan eller exempelvis Padlet, eller analogt med hjälp av helt vanliga Post-it lappar. Hur man väljer att synliggöra frågeställningarna är av mindre betydelse, huvudsaken är att frågeställningarna synliggörs för klasskamraterna. En lektion som då formas utifrån elevernas behov och där elevernas egna frågor formar innehållet på lektionen.

I slutet av lektionen knyter vår Exit-ticket an till våra Entrance-tickets. Vilka frågor har vi besvarat? Vilka frågeställningar tar vi med oss till nästa lektion? Vilka frågeställningar behöver vi utveckla och fördjupa oss ytterligare?