Inläsningstjänst

Våra elever använder Inläsningstjänst när de av olika anledningar behöver lyssna på texter i läromedel istället för att själv läsa. Detta gör att de kan tillägna sig samma innehåll i texterna som de elever som själv läser texten.

Inläsningstjänst erbjuder inlästa läromedel, lättlästa böcker och filmer på flera olika språk.

Denna tjänst underlättar för elever med olika svårigheter att tillägna sig texter i läroböcker och skönlitterära böcker. Här kan eleverna få texten ur många läroböcker upplästa. De kan följa med i texten i en lärobok och lyssna på texten flera gånger om det behövs.

Oavsett ämne hittar man titlar som ger eleverna möjlighet att lyssna på sina läromedel.



Inläsningstjänst är lätt överskådligt både när man ska hitta böcker och lägga dessa i sin bokhylla och när eleven lyssnar.




När eleven lyssnar på vald text kan de lätt orientera sig mellan kapitel och sidor genom en lista på skärmen. Detta gör att de lätt återupptar lyssnandet vid senare tillfälle. Eleven kan även lägga in bokmärke för att veta var de är i texten.

Eleven kan ha obegränsat med böcker i sin bokhylla och det är lätt att plocka bort och sätta ditt nya.




Begreppa

För elever med annat modersmål än svenska eller elever som lär sig bäst genom att se och lyssna finns det Begreppa på Inläsningstjänst.

Här kan eleven få svenska läromedel på sitt modersmål och begrepp inom No och So förklarade för sig genom korta filmer.




Under Begreppa finns det studiestöd på Arabiska, Somaliska, Dari/ Persiska och Tigrinja.

Här finns även korta filmer som förklarar nyckelbegrepp inom No och So tex Hur fungerar fotosyntesen? Demokrati - Vad är det?

Begreppa är främst för år 7-9 men kan även passa elever på mellanstadiet.




Målet för 2019 på Inläsningstjänst kring Begreppa är att det ska finnas 200 filmer som förklarar begrepp för elever på vilket språk de vill i varje film.