Litteratur

Hur lyckas man med digitala verktyg i matematikundervisningen? Vilka verktyg ska man välja? När ska man använda dem? Författarna till boken Digitala verktyg i matematikundervisningen tar upp allt detta men framförallt visar de varför man ska använda digitala verktyg och hur det både förenklar och lyfter undervisningen.

Författarna ger exempel på en mängd olika appar, webbsidor, spel, program och andra digitala resurser som de med goda resultat använt i sina egna klassrum. I boken får du en gedigen inblick i vilka olika verktyg som finns och hur du kan använda dem vid planering av undervisningen, genomgångar, klassrumsundervisning, hemuppgifter, problemlösning och bedömning. Och du behöver inga förkunskaper om digitala verktyg för att finna boken användbar.

Författarna undervisar i årskurs 7-9 men bokens exempel kan enkelt anpassas till både yngre och äldre elever.


Författarna ger dig som lärare konkreta tips, arbetssätt och förslag på väl beprövade lärande rum som kan genomföras i det egna klassrummet.

Den första delen tar upp vad ett lärande escape room är samt hur man kan använda spelifierat lärande i undervisningen. Den andra delen hjälper dig att stegvis skapa ett eget escape room. I den sista delen får du tips och idéer på färdiga escape room inom skolans olika ämnen.

Escape room i undervisningen vänder sig främst till dig som lärare i åk 4–9.


Hur kan vi få digital kompetens att bli en naturlig del i undervisningen?

Utifrån de fyra hörnstenarna hantera, skapa,dela och förstå går författaren igenom hur arbetet med att utveckla elevernas digitla komeens kan integreras i alla ämnen. Källkritik, digital läsning, digitala verktyg, delning samt kod och programmering är några av de moment so behandlas i boken, tillsammans med förlsag på olika aktiviteter och diskussionsfrågor. Boken tar även upp juridisk information och etiska diskussioner kring vad det innebär att vra en ansvarsfull och medveten digital medborgare.

I bokens sista del ges förslag på ett större ämnesövergripande projekt för digital kompetens.


Men i en digital värld där det är lätt att vara helt anonym lurar också många faror i form av utnyttjande, mobbning och näthat. I Värsta bästa nätet vänder sig kriminologen Maria Dufva direkt till barnen för att berätta om hur man kan bli mer nätsmart och undvika farliga och jobbiga situationer.

Det finns en gratis lärarhandledning att skrivas ut på nätet till boken.


Boken består av två delar. Del 1 behandlar lärande och vilka drivkrafter som skapar en bra lärmiljö för elever. Här ges exempel på metoder och arbetssätt i det digitala klassrummet. Författarna tar också upp sju kärnkompetenser som de anser är viktiga att känna till och som är kopplade till digitalt arbete på olika sätt.

Del 2 visar konkret hur du kommer igång med att arbeta med surfplattan i klassrummet. Här beskrivs fem inspirerande arbetsområden fyllda med exempel på hur surfplattan kan integreras i undervisningen. Här finns också kunskapskrav kopplade till olika ämnen och arbetsområden.

I slutet av varje temaområde finns en QR-kod som kan scannas för att ta del av extramaterial på vår webb (kopieringsunderlag).