Årskurs 2

Vilka projekt kommer i årskurs 2?

På den här sidan hittar du info och en översikt över vilka projekt som kommer att möta dig i årskurs 2. Veckoplaneringen som finns under varje projekt är bara exempel och kommer att ändras när du väl kommer att arbeta med projektet. Under det här läsåret dominerar tre perspektiv - det samhälleliga, det historiska och det ekonomiska perspektivet. När läsåret närmar sig sitt slut ska du utöver att använda tidigare kunskaper i psykologi och samhällskunskap kunna använda kunskaper om modernitet, rasism, nationalism och ekonomins utveckling i Europa, när du ska resonera kring hur aktörer och strukturer påverkar varandra. Du kommer att kunna förklara orsaker till människors olika levnadsförhållanden och livsvillkor runt om i världen. Du kommer att ytterligare ha utvidgat dina kunskaper om varför samhället ser ut som det gör och varför människor tänker och tycker som de gör.

Ett av projekten i årskurs två är ett så kallat BC-projekt. Då är tanken att ditt slutuppdrag handlar om att försöka förändra något regionalt, det vill säga någonting utanför din absoluta närhet. Det kan handla om något i Sickla, Nacka eller Stockholm.

Nedan kommer en presentation i kronologisk ordning:

Samhället - moderniteten (höstterminen)

Det här projektet bygger vidare på dina kunskaper om samhällsorganisationer och dina kunskaper i historia. Utgångspunkten är hur vårt nutida samhälle och den individ du uppfattar dig som har formats av Europas historia. Du får kunskaper om stora tidslinjer och samhällets utveckling från handelns ökande betydelse från 1200-talet och fram till vår tid som sociologen Zygmunt Bauman kallar för en flytande modernitet. Efter projektet ska du ha kronologiska och tematiska kunskaper om moderniteten. Du kommer efter det här projektet på ett mer utförligt och nyanserat sätt kunna diskutera frågor som:

  • Varför ser samhället ut som det gör?

  • Varför tänker människor som de tänker?

  • Vart är samhället på väg?


Människan och samhället - nationalism och rasism (höstterminen)

Det här projektet är en fortsättning på projektet Samhället - moderniteten. Men nu ska du fördjupa dina kunskaper om 1700- och 1800-talet och få kunskaper om nationalismens och rasismens ursprung och uppkomst. Du ska återanvända dina kunskaper om modernitet, samhällsorganisationer, sociala kategorier och människans benägenhet att dela in varandra i in- och utgrupper och hur detta samspelar med historiska faktorer. Du ska också återanvända psykologiska teorier om varför människor känner och gör som de gör. Slutprodukten är en vetenskaplig text som skrivs individuellt. Efter projektet kommer du mer utförligt kunna diskutera frågor som:

  • Varför gör människor som de gör?

  • Varför ser samhället ut som det gör?


Människan - Att inte vara önskvärd (höstterminen) BC-projekt?

Det här projektet tar sin utgångspunkt i en specifik individ eller grupp. Du ska "skriva" den här personens eller gruppens biografi. Personen eller gruppen som du porträtterar ska på något sätt uppleva sig diskriminerad. Det kan vara.... I din biografi ska du måla fram en historisk kontext och förklara varför personen befinner sig där den befinner sig. Du använder dina kunskaper i psykologi, om modernitet och historia. Du kommer efter det här projektet på ett mer utförligt och nyanserat sätt kunna diskutera frågor som:

  • Varför tycker människor som de tycker?

  • Varför gör de som de gör?


Samhället - Homo economicus (vårterminen)

Det här projektet tar sin utgångspunkt i den ekonomiska utvecklingen i Europa och hur det har påverkat oss som individer. Homo economicus är en term som används för att beskriva människan som en varelse som till sitt ursprung ständigt gör rationella val för att vinstmaximera sitt egenintresse. Men är det vår natur, eller har vi blivit så, som en konsekvens av den ständiga betoningen på ekonomisk tillväxt som kännetecknar det sociologerna kallar för moderniteten? Du kommer att få kunskap om den ekonomiska utvecklingen i Europa från 1400-talet och framåt. Du kommer att få kunskap om hur den ekonomiska tillväxten har påverkat oss och naturen. Du kommer efter det här projektet på ett mer utförligt och nyanserat sätt kunna diskutera frågor som:

  • Varför gör människor som de gör?

  • Varför tänker människor som de tänker?

  • Varför ser samhället ut som det gör?


Hållbar utveckling - på spaning efter framtiden? (vårterminen)

Här ska du sia om framtiden, ekonomin och människans och modernitetens påverkan på klimatet. Utifrån dina kunskaper om ekologi, modernitet och ekonomiska utveckling ska du nu försöka ta reda på vart vi är på väg och vad som måste göras. Projektet är ett samarbete mellan samhällskunskap, naturkunskap och sociologi.