Beteende-inriktningen på YBC

Välkommen till dina tre år på YBC!

I SAB-portalen får du en överblick över hur dina tre år på beteendeinriktningen kommer att gestalta sig. En del av din utbildning kommer att vara i projektform men alla projekt och all undervisning har samma kunskapsmål i sikte. Du har valt ett program där kunskapsmålen kan formuleras i tre övergripande mål. Du ska efter dina tre år ha utvecklat:

  • kunskaper om samhällsförhållanden och livsvillkor i Sverige och världen över tid och rum.

  • kunskaper om samspelet mellan individ och samhälle över tid och rum.

  • din litteracitet (läs- och skrivförmåga, tolkningsförmåga, analytiska förmåga) på främst svenska språket men även i engelska.


Dessa mål kan också brytas ner i fem frågor som du kommer att bli expert på att resonera kring:

  1. Varför gör människor som de gör?

  2. Varför tänker människor som de tänker?

  3. Varför känner människor som de känner?

  4. Varför ser samhället ut som det gör?

  5. Vilket framtida samhälle vill jag vara med att utforma?


På det Samhällsvetenskapliga programmets beteendeinriktning är människans beteende i centrum. Du kommer utifrån många olika perspektiv att få kunskaper om hur vi människor fungerar. För att kunna göra det på ett komplext sätt går det inte att utesluta ett samhällsperspektiv. Därför är kunskaper om samhället ett andra kunskapsområde som du kommer att lära dig väldigt mycket om.

På samhällsprogrammet ser vi som vår uppgift att förstärka ditt samhällsengagemang. Vi ser det som skolans uppgift att ge dig erfarenheter som du tidigare inte haft. Vi erbjuder vad som kan kallas upplevelser av annorlundahet. Genom att bekanta sig med det som upplevs som annorlunda växer människans förståelse för omvärldens mångfald och komplexitet. Du blir helt enkelt en klokare människa.


Projekt

På SAB-programmet kommer du att arbeta en hel del i olika ämnesövergripande projekt. Under sidorna Årskurs 1, 2 och 3 kan du se vilka projekt du kommer att arbeta med under dina tre år på YBC . Projekten beskriver också vilka kunskaper du kommer att ha med dig efter dina tre år på gymnasiet. Projektens innehåll kan variera en del men de kunskaper som ska användas i projekten är de samma. Det är tre stora områden som du ska utveckla kunskaper inom. På YBC kallar vi dem för Människan, Samhället samt Hållbar utveckling. Dessa tre områden återkommer hela tiden i de olika projekten eftersom det finns oändligt mycket att lära sig inom vart och ett av dessa områden.

Under dina tre år på samhällsprogrammet med beteendeinriktning betonas kunskapsområdena lite olika i varje årskurs. Under ditt första år är betoningen på att du ska få kunskaper om den enskilde människan och varför hon gör som hon gör och tänker som hon tänker. Det andra året betonas ett samhällsperspektiv och du kommer att få kunskaper om hur samhället påverkar individen och varför samhället ser ut som det gör. Det tredje året blickar vi utåt och får omvärldskunskap och lär oss mer om andra kulturer och främmande samhällen. I de projekt du arbetar med finns det centrala kunskaper som du ska lära. Dessa kunskaper följer med så att du använder dem även i nästa projekt och så vidare. På så sätt kommer du uppleva en progression och fördjupning av de kunskaper som du ska lära dig och veta mycket om när gymnasiet är slut. Du kommer alltså under dina tre år på YBC få fördjupade kunskaper om både människan och samhället och samspelet mellan dem.

I varje årskurs ingår också ett BC-projekt. I årskurs tre är en stor del av din utbildning kopplat till ett längre BC-projekt. Du kan läsa mer om det på sidan som heter Årskurs 3.

Nedan hittar du ett exempel på hur ett årsschema kan se ut över projekten i alla årskurserna. Veckorna mellan projekten ägnas åt de arbetsområden som inte ryms i de ämnesövergripande projekten.