L'aigua

  1. L'aigua, un bé valuós

T'has preguntat alguna vegada, quina quantitat d'aigua hi ha al planeta?, i quina seria la proporció d'aigua dins del volum total de la Terra?

Si poguéssim recollir tota l'aigua de la Terra -dolça, salada, subterrània, la que es troba en forma de vapor i fins i tot l'aigua de l'interior dels éssers vius- i poguéssim introduir-la dins d'una esfera gegant, quin seria el seu volum?

FOTO: EUMETSAT/ESA. Nathional Geografic España

Un estudi del Servei Geològic dels Estats Units ha constatat que aquest recipient líquid seria una bola d'aigua de 1.385 kilòmetres de diàmetre, una distància similar a la que existeix entre Barcelona i Marràqueix. 

A pesar que pogués sonar com a una quantitat exagerada, és un volum minúscul comparat, pers exemple, amb la grandària de la Lluna, ja que seria una esfera líquida tres vegades més petita que el nostre satèl·lit, segons el web Universe Today.

No obstant això, l'esfera representa una quantitat enorme d'aigua, però el seu volum és molt menor quan pensem que el 70% de la superfície de la Terra està cobert per aquest element en forma líquida.

La imatge contrasta amb la grandària real i la massa de l'esfera de l'aigua líquida al ser comprat amb la grandària de la Terra, però la quantitat segueix sent bastant important. 

Segons Universe Today, ocuparia més de 1386 milions de kilòmetres cúbics, encara que podria quedar-se lluny de l'habitual descripció de la Terra com un món aquàtic.

 A més a més, del total d'aigua que hi ha a la Terra, la majoria no és potable, perquè l'aigua dolça només suposa el 2,5%. De fet, els éssers humans no poden beure o accedir directament ni a l'aigua dels oceans, al vapor d'aigua atmosfèric o a l'aigua capturada a les capes de gel dels pols. 

La il·lustració contrasta amb la mida real i la massa de l'esfera d'aigua líquida en comparació amb la Terra. JACK COOK/WHOI/USGS 

Per aquest motiu, si només tinguéssim en compte el volum d'aigua dolça del planeta, l'esfera resultant seria molt més petita, i seria tan sols d'uns 160 kilòmetres de diàmetre, com de Sabadell al Delta de l'Ebre.

Per altra banda, en imaginar els principals subministraments d'aigua dolça del planeta, sol pensar-se en embassaments, llacs o rius, però en realitat, la major part és subterrània - al voltant de 8,4 milions de kilòmetres cúbics- i la resta procedeix de les capes de gel que cobreixen l'Antàrtida i Groenlàndia, amb quasi 30 milions de kilòmetres cúbics.

Tasca 1: QQC de l'aigua

Mireu amb atenció aquest vídeo del Quèquicom sobre l'aigua. Aquí tindreu la informació que necessiteu per contestar el següent qüestionari.

Què i com avaluarem aquesta activitat

A l'hora de començar, durant i abans de lliurar l'activitat, pensa si...

2. La qualitat dels hàbitats aquatics a catalunya

Coneixes quin és l'estat en què es troben actualment els hàbitats aquàtics al nostre territori?

La investigadora Núria Bonada, del grup FEHM de la UB, explica les múltiples pressions que afecten les aigües continentals a Catalunya i els efectes que provoquen. L'ús excessiu dels cabals fluvials i dels aqüífers modifica l'estructura dels rius i provoca l'assecament de fonts i rieres i la intrusió salina a prop del mar. Malgrat la millora evident de la qualitat dels rius pel tancament de moltes indústries contaminants i la instal·lació de depuradores, els efectes de l'ús excessiu de l'aigua tenen conseqüències directes sobre els hàbitats i les espècies fluvials. 

Tasca 2: Quina és la qualitat dels hàbitats aquàtics a Catalunya avui dia?

Mira el següent vídeo i respon a les preguntes:

Estat natura 2020. La qualitat dels hàbitats aquàtics.
Observatori del patrimoni natural i la biodiversitat.

Què i com avaluarem aquesta activitat

A l'hora de començar, durant i abans de lliurar l'activitat, pensa si...