Els macroinvertebrats

1. què és un bioindicador?

Als ecosistemes fluvials, l’aigua flueix contínuament i pot ser difícil detectar un abocament de productes tòxics o purins. A més, la diversitat de substàncies derivades de l’activitat humana que s’aboquen constantment (detergents, medicaments, hidrocarburs...) fa que, per saber l’estat de l’aigua, calgués analitzar-la constantment. 

Els indicadors biològics o bioindicadors són organismes vius que s’utilitzen per determinar la qualitat del medi ambient; els organismes que viuen a l’aigua depenen directament de l’estat d’aquesta aigua i reflecteixen l’estat de l’ecosistema. Si es produeix una alteració en l’ecosistema, les espècies més sensibles, moriran, altres es desplaçaran a noves zones i només quedaran les espècies resistents a l’alteració.

1.1 Els macroinvertebrats

En els ecosistemes fluvials els bioindicadors més utilitzats són els macroinvertebrats perquè representen diversos avantatges: hi ha molta diversitat d’espècies, tenen una mobilitat limitada, un cicle de vida relativament llarg (de setmanes a mesos) i els mètodes de mostreig són senzills, econòmics, aplicables en qualsevol lloc i poc agressius.

Nimfa de libèl·lula

Concretament, el sistema de mostreig per saber l’estat del riu consisteix a observar quins són els macroinvertebrats que hi viuen en aquell moment.

En aquesta pàgina web Coneix el riu. Museu del Ter, trobareu la informació necessària per a les següents activitats.

Tasca 1: Quins són els macroinvertebrats?

Activitat A

Fitxa't en la imatge del costat. Encercla aquells dibuixos que representen macroinvertebrats.

Activitat B

Digues les famílies de macroinvertebrats que hi ha i els diferents grups de cadascuna d'elles.   

Què i com avaluarem aquesta activitat

A l'hora de començar, durant i abans de lliurar l'activitat, pensa si...

1.2 Els macroinvertebrats aquàtics i la qualitat de l'aigua

Els macroinvertebrats aquàtics serveixen com a indicadors per saber la qualitat de l'aigua, que pot ser d'un riu, un llarg o un aiguamoll. Però com funciona?

Tasca 2: Infografia dels macroinvertebrats com a indicadors biològics.

Ja hem vist que a partir dels macroinvertebrats presents a l’aigua es pot donar un valor de qualitat biològica d’aquesta. Per a determinar la seva puresa o grau de contaminació s'ha creat un sistema de valors a partir del tipus de macroinvertebrat i una puntuació.

A continuació teniu un vídeo que ens explica com podem saber si les aigües d'un llac o d'un riu tenen una bona qualitat o pel contrari estan contaminades i en quin grau. A més a més, també teniu un quadre en el qual s'explica com funciona aquest sistema de macroinvertebrats com a bioindicadors biològics.

10_IB_MACs.pdf

Activitat  

Una vegada que heu vist el vídeo i llegit el pòster sobre els valors dels macroinvertebrats com a indicadors biològics en rius, has de realitzar una infografia en Canva en el que expliquis com funciona aquest sistema per valorar la qualitat de l'aigua.

Com a guia per a realitzar la vostra infografia, pots fixar-te en aquest exemple fet en Canva sobre el Ciclo vital de la mariposa.

Què i com avaluarem aquesta activitat

A l'hora de començar, durant i abans de lliurar l'activitat, pensa si...