La biodiversitat
Del riu


1. La biodiversitat

Entenem com a biodiversitat al conjunt de totes les formes vivents de la naturalesa entera, d’una regió geogràfica o d’un grup taxonòmic definit. És, per tant, l'àmplia varietat d'ecosistemes i éssers vius: animals, plantes, els seus hàbitats i els seus gens.

Per tant, la funció principal dels espais naturals protegits de Catalunya és conservar mostres representatives de la fauna, la flora i els hàbitats propis del territori, de manera que es puguin desenvolupar els processos ecològics que donen lloc a la biodiversitat.

 Font: Medi Ambient i sostenibilitat. Gencat

1.2 La biodiversitat a la conca del Besòs

La biodiversitat a la conca del riu Besòs resulta sorprenent, si es té en compte la forta alteració que pateix el riu per la presència humana.

Les espècies vegetals i animals que acull el riu depenen molt del tram de riu, ja que existeix un contrast molt gran entre ells. 

Els rierols de les capçaleres, ben conservats i plens de vida, esdevenen rius molt intervinguts per l’acció humana. En aquests rierols, només els organismes més tolerants sobreviuen a unes condicions ambientals difícils.

Els trams alts dels rius que configuren la conca del Besòs coincideixen amb espais protegits i de gran interès natural com el parc natural del Montseny i d’altres paratges de les serralades Prelitoral i Litoral, on boscos de ribera més o menys ben conservats i rierols d’aigües netes asseguren la supervivència de moltíssimes espècies. 

 Fotografia d'Abel Fernández Gutiérrez https://sparrou.net/ca/diario/La merla d’aigua és un petit ocell insectívor que té preferència per indrets amb aigües ràpides i netes. És un valuós bioindicadorde la qualitat de l’aigua.

Els trams mitjans i baixos dels rius són les zones més degradades. Malgrat la destrucció de gran part dels hàbitats naturals de la riba i la baixa qualitat de l’aigua, apareixen enclavaments d’una gran riquesa ornitològica, com el Tenes o el Mogent on, entre els canyissars i bogars, nidifiquen abundants espècies d’ocells, algunes de les quals són d’interès remarcable en l’àmbit europeu.

FotografiaEls peixos constitueixen el grup de vertebrats més sensible a la qualitat de l’aigua i només els trobem presents a la meitat de la conca: el barb de muntanya és el més estès. 

El Martinet menut s'ha mantingut escadusserament al riu Mogent. Aquest indret és un dels pocs punts de Catalunya on es reprodueix la Reineta, Hyla meridionalis, com la major part dels amfibis a Catalunya, és una espècie protegida. És molt comuna i es troba per tota la conca, des de les parts altes fins a la mateixa ciutat de Barcelona.

Martinet menut comú femella (Ixobrychus minutus)Fotografia d'Eduard Villar Lleonarthttps://sparrou.net/ca/ave/avetorillo-comun/

A la diversitat de flora i fauna inherent als cursos fluvials, cal afegir la importància que els rius tenen com a corredors biològics. Els ecosistemes de ribera ben conservats, això és, amb una bona cobertura i estructura vegetals, constitueixen elements essencials de connectivitat entre els sistemes naturals.

Els éssers vius no queden aïllats per barreres artificials, se n’afavoreix la seva dispersió i es facilita la preservació de la biodiversitat de tot el territori.

Un estudi recentment realitzat pel Consorci per a la Defensa de la Conca del Riu Besòs ha posat en relleu l’existència de 900 espècies lligades als cursos fluvials de la conca del Besòs, de les quals 333 són plantes superiors, 267 són invertebrats, 213 són algues, 85 són ocells, 11 són amfibis, 8 són peixos i 5 són rèptils. 

Font: La conca del Besòs, espai vital

Tasca 1: Què sabem de la conca d'un riu?

Com canvia un riu des del curs alt al curs baix? Què és un corredor biològic? Per què necessiten els animals moure's pel territori?

Activitat

Per demostrar què sabeu sobre la conca d'un riu, haureu de contestar a les qüestions del formulari que hi ha al Classroom.

Què i com avaluarem aquesta activitat

A l'hora de començar, durant i abans de lliurar l'activitat, pensa si...

2. El bosc de ribera

 2.1 Què és un bosc?

El bosc és una comunitat d’éssers vius formada per diferents tipus de plantes principalment arbres, diferents tipus d’animals, fongs i bacteris, els quals determinen l’existència d’un ambient especial, un clima propi o microclima. Un bosc necessita un sòl on puguin arrelar i trobar aliment les plantes, aigua, aire i llum del sol. No són boscos les poblacions d’arbres poc denses que no creen cap ambient especial. 

El bosc condiciona la vida de molts éssers vius, els serveix d’aixopluc, lloc de cria, de refugi, on cerquen i troben aliment…  Hi ha depredadors i preses, que al seu torn, quan moren serveixen d’aliment als recicladors del bosc (animals carronyers, fongs, bacteris…) que fan possible el retorn de la matèria al complex cicle de la vida. El bosc ajuda a renovar l’aire, evita l’erosió del terreny i redueix els efectes de les inundacions, les secades i la desertització creant un microclima que rebaixa les altes temperatures de l’estiu i suavitza les gèlides de l’hivern. 

Els boscos es poden classificar de diverses maneres. Segons l'estacionalitat del fullatge en perennes o caducifolis; segons l'espècie predominant: fageda, alzinar, pineda...; segons la seva latitud en boreal, temperat o tropical.

Del bosc típic format al costat d'un riu se'n diu bosc de ribera.

Sap quines característiques tenen aquests boscos? Quina importància tenen dins de l'ecosistema?

Tasca 2: Els valors naturals dels rius. El bosc de ribera

Els rius i els seus boscos, són espais de gran riquesa natural i biològica, però també una important font de recursos per a les persones. En vídeo que hi ha a continuació es presenten alguns dels usos i impactes que tenen les activitats humanes sobre els rius, així com la importància de la flora i la fauna pròpia del bosc de ribera.

Activitat

Mira el vídeo i respon a les següents peguntes:

Audiovisual realitzat en el marc del projecte INTERREG POCTEFA TTFS, projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). 

Què i com avaluarem aquesta activitat

A l'hora de començar, durant i abans de lliurar l'activitat, pensa si...

2.2 La vegetació dels boscos de ribera 

A l'àrea mediterrània i submediterrània, els boscos de ribera són més productius perquè no li falta l’aigua. A més, els rius arrosseguen sediments al llarg del seu curs i els van dipositant als marges, així que els terrenys estan enriquits amb els llims que el riu ha deixat després d’una crescuda.

La vegetació dels boscos de ribera està adaptada a les inundacions periòdiques que eventualment poden tombar o arrancar arbres i arbustos. 

Aquests boscs solen anar acompanyats de diversa vegetació de ribera, que en zones baixes o de mitja muntanya a les nostres contrades pot incloure plantes com ara baladres, murta, aloc, diverses herbes, falgueres, etc., a més de plantes aquàtiques, joncs, canyes, etc.  

Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Bosc_de_ribera

Tasca 3: Quina vegetació hi ha al bosc de ribera del Vallcàrquera i del riu Congost?

La riera del Vallcàrquera i el riu Congost tenen el típic bosc de ribera mediterrània. Aquestes masses forestals estan formades per arbres, arbusts i plantes herbàcies. Entre les plantes originàries d'un bosc de ribera mediterrani, podem trobar-ne plantes invasores.

En aquesta web Coneix el riu. Museu del Ter podreu trobar tota la informació referida als boscos de ribera mediterranis i que us pot servir per fer la següent activitat.

Activitat

Busca informació sobre tres arbres i dues plantes herbàcies autòctones i dues espècies invasores que es trobin a la riera de Vallcàrquera i al riu Congost. Seguidament, hauràs de fer la fitxa botànica de cadascun buscant la informació necessària per omplir les dades que us demanen.

Per la imatge o imatges de la fitxa teniu dues opcions:

Recorda que per una fitxa botànica, heu de fotografiar la planta sencera, la fulla i si podeu, la flor i el fruit.

Aquí teniu una fitxa botànica de l'alzina que pot servir-vos d'exemple:

Alzina-fitxa-botanica (1).pdf

Què i com avaluarem aquesta activitat

A l'hora de començar, durant i abans de lliurar l'activitat, pensa si...