Activitats

Novembre 2022: Jornada Terra de Pedra Seca. El Pont de Vilomara i Rocafort

La Comissió de la Pedra Seca del Pont de Vilomara i Rocafort vam organitzar el matí del dissabte 12 de Novembre al Casal de Rocafort una Jornada dedicada a la Pedra Seca per commemorar ser el municipi català líder en construccions fetes amb aquesta tècnica constructiva. Més de 1.100 barraques de vinya catalogades a la wikipedra! A més d’una extensa xarxa de marges, aljubs, forns i tines que fan d’aquest municipi una autèntica i genuïna Terra de Pedra Seca. El programa fou el següent:

Octubre 2022: Primer premi "Viu la pedra seca" per "l'Espai Pedra Seca entorn del castell de Rocafort"

1r. Premi per la tasca de rehabilitació de les construccions de pedra seca dotat amb 700 € realitzat per l'Associació Rocafort, Patrimoni i Documentació i el Club barracaire de Rocafort. S’ha valorat el conjunt format per les quatre barraques restaurades i tots els elements que les acompanyen: els marges, bancs, parets i bassa. Una rehabilitació premiada pel bon nivell tècnic en la col·locació i el treball de la pedra seca i la integració i unitat paisatgística del conjunt rehabilitat.

Els premiats de l'edició 2022

L'equip restaurador

4. Espai Pedra Seca a l’entorn del Castell de Rocafort.pdf

Octubre 2017: IX Trobada d'Estudis per a la preservació del patrimoni de la pedra seca als Països Catalans

Els dies 20, 21 i 22 d’octubre de 2017 es va celebrar aquesta novena trobada en els municipis del Pont de Vilomara i Rocafort, Mura i Talamanca al Bages. Tots ells amb un singular patrimoni arquitectònic de pedra en sec. Testimoni de l’activitat vitivinícola dels segles XVIII i XI són les tines enmig de les vinyes, situades en part al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, dins del territori conegut amb el nom de les Valls del Montcau. La trobada s’emmarcà sota el lema de PEDRA SECA – PEDRA VIVA, al voltant del patrimoni arquitectònic, cultural i turístic dels Països Catalans amb els marges, barraques, i sobretot, en la zona de les Valls de Montcau, amb les seves característiques tines a peu de vinya. El divendres 20 es van presentar el treball de les escoles Pompeu Fabra del Pont de Vilomara i Rocafort i Vall de Nèspola de Mura.

Els termes de Mura, Talamanca i Rocafort, a banda de l'estigma en forma de dita, han mantingut de sempre uns trets característics comuns. Ja a l'alta edat mitjana aquestes terres del marge esquerre del Llobregat fins al Montcau van ser conegudes amb el nom de «Vall de Nèspola» topònim que fa referència a la riera de Nespres que vertebra i uneix els tres actuals termes.

Han sigut tres municipis eminentment rurals que han tingut en la vinya el seu conreu per excel·lència i que els ha proporcionat moltes jornades de feina però també moments de prosperitat.

Avui el conreu de la vinya és residual. Els ceps que es van plantar fins als llocs més abruptes i isolats han estat engolits pel bosc, però la feinada de generacions i generacions d'habitants d'aquestes terres encara perdura en forma de marges, feixes, barraques, fonts, tines...

Perdura perquè la pedra seca amb què es van bastir porta l'alè i la força col·lectiva d'aquells esforçats treballadors i treballadores que van contribuir amb el seu grandiós gra de sorra al progrés de les seves famílies i del país.

Avui és feina de tots mantenir aquell esperit col·lectiu i mantenir ben viva aquesta, nostra, pedra seca.

Així ho han entès mestres i alumnes de les escoles de Mura i El Pont de Vilomara i Rocafort que amb els seus treballs volen posar en valor tot aquest patrimoni, fer-ne difusió, conservar-lo i preservar-lo per a gaudi de les futures generacions com a mostra d'un temps passat, però ben viu en la memòria col·lectiva de tothom.

Aquests foren els treballs presentats i el recull d'imatges de la Trobada.