Alimentació conscient

No hi ha cap dubte que en els últims anys el món de la cuina i de l'alimentació té una presència constant en els mitjans de comunicació i en les xarxes socials ja siguin des de compartir fotos dels plats de restaurant, dietes miraculoses de les famoses o concursos de cuina. Hi ha una clara preocupació a la societat per l'alimentació i per la qualitat del que es menja. Aquesta preocupació va acompanyada per un augment dels preus dels aliments i per la dificultat que moltes famílies tenen a l'hora de consumir productes frescos.


L'alimentació està lligada a la salut i és important tenir un coneixement sobre les característiques que tenen els aliments que comprem i ingerim. Si fem una anàlisi de la formació que es dona en els cicles formatius relacionats amb l'alimentació, aquesta es pot trobar en xerrades organitzades des de la coordinació de tutoria. Per tant, hi ha un forat sobre els coneixements que els estudiants reben sobre aquest tema.


El projecte parteix sobre l’anàlisi dels hàbits de consum de productes processats dels estudiants i de la situació actual hàbits de consum de les seves famílies amb l’actual situació de preus. Es presenta la classificació NOVA dels aliments i s’analitzen diferents productes alimentaris i com estan classificats. 

Seguidament, es presenta el repte als estudiants, elaborar un producte alimentari que es classifiqui en la categoria NOVA 3 (productes processats) i que presenti alguna novetat respecte als que hi ha al mercat, el públic del producte han de ser joves com ells. Cada grup d'estudiants presenta la seva idea de producte processat al grup classe en format Pitch Elevator, l'alumnat i el professorat vota a favor o en contra de la idea. Si la proposta és rebutjada, tenen oportunitat de refer-la i la poden tornar a presentar de nou. Un cop tots els productes estan acceptats, preparen la recepta per la seva elaboració i control de qualitat (mètodes oficials BOE) i dissenyen l’anàlisi organolèptica.


Els productes són elaborats pels estudiants de l'Institut Provençana i les anàlisis es realitzaran pels estudiants dels dos instituts.

Un cop finalitzades les analítiques es porta a cap una jornada comuna entre els dos instituts on es comenten els resultats finals i s'intercanvien coneixements, els estudiants de l'INS Provençana expliquen com es realitza la presa de mostra en la indústria alimentària i els estudiants de l'Institut dels Aliments com es determinen les calories d'un aliment.

Per finalitzar, es farà una comparativa del producte elaborat amb un similar comercial, des de les característiques nutricionals fins a l'impacte mediambiental de la seva producció.

Els estudiants recullen tota la informació sobre el producte en una infografia.

Tota la informació es recollirà en un google sites, l'eina informàtica per l'intercanvi de documentació serà el google drive.

Els resultats del projecte es compartiran en les xarxes socials i webs dels centres participants. També es presentarà a premis i concursos.


El present projecte té com a objectiu principal que els estudiants siguin més conscients sobre el que hi ha darrere dels aliments que podem elaborar a les cuines de les cases i les diferències que aquests tenen sobre els aliments processats que trobem a la venda en establiments comercials. Les diferències es basaran tant en els aspectes nutricionals i organolèptics, així com l'impacte que la indústria alimentària té en el medi ambient. L'objectiu principal està alineat amb els dos objectius ODS:

Objectiu 2. Posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l'agricultura sostenible

Objectiu 12. Garantir modalitats de consum i producció sostenibles


Objectiu principal:


Objectius secundaris:



Aquest projecte ha rebut una subvenció de la Fundació Barcelona FP.