Setmana del 18 al 22 de Maig

SETMANA DE LA BIODIVERSITAT

Aquesta setmana descobrirem la gran diversitat d'éssers vius i paisatges que hi ha al planeta on vivim. Ho fem perquè el divendres 22 és el dia internacional de la Diversitat Biològica.

Nosaltres estem disposats a fer tots els possibles per conservar tanta vida i estem segures que ens donareu idees. No volem que cada dia s'extingeixi algun ésser viu de la terra, tots són molt importants i imprescindibles. Sabeu que sense les abelles no tindríem pomes, cireres, maduixes ni molts altres aliments? El dia 20 és el dia mundial de les abelles. Imagineu si són importants!!

Mireu el vídeo de l'esquerra i us sorprendreu.

Aquí us deixem 5 activitats: G1, G2, G3, G4 i G5. Esperem que les gaudiu i si mentre passegeu trobeu alguna flor o animal ho podeu compartir pel PADLET. I no us oblideu de l'autoavaluació al final.

Per cert la planta que teniu a l'esquerra és endèmica del Montseny i la trobem a Viladrau i a pocs llocs més del món. És l'herba de Sant Segimon.

SOM-HI!!


G1. LA BIODIVERSITAT AL PLANETA

La paraula biodiversitat significa Diversitat de Vida.

Al planeta és evident que hi ha una gran diversitat: en espècies (animals, vegetals, microorganismes...), paisatges, climes, ecosistemes... I és molt important que la respectem i ens adonem de la seva importància.

Us heu adonat de la bellesa de la vida i dels nostres paisatges?

L'activitat que us demanem constarà de dues parts.


A. DIVERSITAT D'ESPÈCIES

Al nostre planeta s'han identificat i descrit un total d'1,3 milions d'espècies, però la veritat és que a la Terra n’hi viuen moltes més. Els científics calculen que poden haver-n'hi un total de 8,7 milions! Per tant, queda encara molta vida per descobrir!

Per tal de diferenciar els animals, els científics utilitzen moltes classificacions.

A continuació, fixeu-vos amb cadascun dels ulls de diferents espècies que us mostrem. Sabríeu dir-nos...

  • És vertebrat o invertebrat?

  • És rèptil, amfibi, mamífer, peix, au, insecte o aràcnid?

  • T'atreveixes a dir quin animal pot ser?

Si no recordes tots aquests conceptes, no passa res, escriu el que tu creguis que és i ja està. El més important no és tant endevinar-ho, sinó pensar i alhora adonar-nos de la bellesa de la naturalesa! Us hem posat dos exemples...

B. DIVERSITAT DE PAISATGES I ECOSISTEMES

I ara que hem pogut veure uns exemples de la gran diversitat d'espècies que convivim, podreu comprovar la varietat i bellesa dels paisatges. La setmana passada vau fer un viatge pels diferents continents i ara, tocarà fer endreça de les fotografies i etiquetar els llocs que vau visitar. Esteu preparats? A continuació teniu 7 paquets d'imatges. Mireu-vos-les i digueu a quin lloc creieu que corresponen:

Catalunya, Europa, Oceania, Antàrtida, Àsia, Àfrica o Amèrica.

1

2

3

4

5

6

7

Totes aquestes imatges ens mostren algunes de les meravelles que tenim al nostre planeta. També veiem però, que els humans també estem fent malbé part d'aquests paisatges i, amb aquests fets, tot l'ecosistema en queda perjudicat.

Si voleu veure més imatges de diferents indrets del món, podeu entrar a la pàgina del fotògraf Yann Arthus Bertrand, l'autor que ens ha regalat aquestes fotografies. Podreu investigar molts més indrets del nostre Gran món, una meravella que entre tots hem de protegir.

http://www.yannarthusbertrand2.org/folder/countries-from-above/


G2- ¿CUIDAMOS LA BIODIVERSIDAD?

La biodiversidad es el conjunto de todos los seres que encontramos en el planeta, el lugar en el que viven ( mar, ríos, montañas, lagos etc.) y la relación que establecen entre ellos. Por ejemplo un gusano se alimenta de tierra, un mirlo se come al gusano, la abeja poliniza las flores de romero, la ardilla recoge bellotas y todos conviven en unos mismos ecosistemas.

Actualmente la biodiversidad se encuentra en peligro debido a la actividad humana como la destrucción de bosques, acumulación de plásticos, el cambio climático, la sobre explotación agrícola y ganadera, la contaminación del aire…

  1. Imagina y dibuja cómo te gustaría que fuese la vida en el futuro del planeta tierra.

  2. Explica por escrito cómo crees que se debe sentir el planeta por el trato que recibe de los humanos y de qué manera le gustaría que la tratasen.

Aquí tienes algunas emociones que puedes utilizar:

Alegría, gratitud, esperanza, tristeza, admiración, amor, incomprensión, abandonamiento, asombro, empatía, satisfacción, dolor, rabia, impotencia, desesperación, tranquilidad, maltratamiento, abandono, explotación, orgullo, asombro.


G3. Entenc el gràfic

Observa el gràfic i respon les preguntes següents.

1. Quins són els 2 residus que es recullen més?

2. Si ajuntem la matèria orgànica i els envasos comercials, quin percentatge total es recull?

3. Quin percentatge més es recull de plàstics que de tèxtil?

4. Quin és el 3r tipus de producte que es recull més?

5. Quin són els 2 productes que es recullen menys?



G4. Protect the Earth

Reduce, Reuse and Recycle are really important words to remember to protect our environment. If we have them in mind, we can change the World!

Let’s watch the following video:

ACTIVITY: Make a poster about the need to take care of our planet. Consider the video and the 3 Rs. You can use one of the following slogans or invent a new one!

- Keep it clean! Keep it green!

- Save the Earth! We have nowhere else to go.

- Change yourself, not the nature!

- Save paper. Save trees.

- Be a part of the solution not a part of the pollution.

- Don’t use plastic and be fantastic!

We are going to share all of them with our Erasmus Partners from the “Take care! Sustainable children- Sustainable Earth!” project.


G5 TRICK SHOT RECYCLING

Aquesta setmana us proposem un repte de reciclatge. Primer mireu el vídeo. Desprès, agafeu una ampolla de plàstic, inventeu una manera de “reciclar” l’ampolla dintre d’un cubell de reciclatge. (xutar, llençar des de certa distància, d’esquenes). Dintre de l’ampolla podeu posar-hi diferents objectes per crear diferents sons( pedres, sorra, arròs, paper, aigua...) utilitzeu la imaginació i a veure quins ritmes i sons podeu crear.

Demaneu a les famílies que us gravin fent el repte ( vídeo curt) i si tothom participa, farem un vídeo de tots “reciclant” l’ampolla de plàstic. Per últim anoteu el nom d’una cançó que us agradaria afegir al vídeo de reciclatge!


G6 AUTOAVALUACIÓ

I per acabar les activitats d'aquesta setmana us tornem a demanar que ens ompliu el qüestionari. Gràcies cicle Mitjà! Esperem que les activitats us hagin agradat!