Cultura Digital 

En aquest apartat s'hi detallen els diversos protocols, documents, normatives, recursos, etc. existents al centre. La majoria dels documents  i normatives ja existien abans de l'elaboració de l'EDC, però sovint eren desconeguts per part de la comunitat educativa. Tenir-los organitzats en aquest site constitueix un dels objectius d'aquest pla. 

L'EDC no és un document aïllat. En la seva elaboració s'ha tingut en compte tota aquella documentació preexistent al centre i de fet, s'hi inspira a bastament.

Us detallem aquells documents on es tracta el tema digital a l'IE Mestre Andreu:

PEC Projecte Educatiu de Centre

Enllaç al PEC

El PEC esmenta en el seu punt 4.3  els  criteris per a la planificació del desplegament i l’ús de les TAC.  Concretament, completa els següents aspectes:

WEB DE CENTRE I XARXES SOCIALS

Les principals vies de comunicació del centre són els serveis telemàtics. S’intenta que les comunicacions en paper siguin les menys possibles. Tenint això en consideració tot el que es treballa, i té certa rellevància, es penja al portal Nodes. 

ÀMBIT PEDAGÒGIC

Integrar i normalitzar l’ús de les TIC a l’escola des d' I3

PROGRAMACIONS

Les activitats TIC figuraran a les programacions.

AULA D’INFORMÀTICA  A PRIMÀRIA

Disposem d’una aula d’informàtica. A les sessions d’informàtica es treballa preferentment de manera individual; per aquest motiu cada classe (curs) disposa d’un horari fix setmanal per poder assistir a l’aula d’especialitat d’informàtica on es treballarà amb mig grup sempre que es pugui.

Per una altra banda, cada classe disposa d’ordinador i  pràcticament a totes hi ha un projector per poder desenvolupar activitats a l’aula.

Pel que fa a Educació Infantil comencen a assistir a l’aula d’informàtica a partir d'I5 i el treball es centra en la familiarització de l’alumnat amb l’ordinador, aprenent a iniciar i tancar l’aparell, a utilitzar el ratolí i el teclat. 

Aquest treball es duu a terme mitjançant activitats amb editors de textos, clics, jocs interactius, eines de dibuix...

A l'Educació Primària el treball es centra en fer activitats amb editors de textos, de gràfics, clics, jocs interactius, eines de dibuix, cercar informació per internet, per tal que al final de l’etapa siguin capaços d’editar fotos, modificar-les, fer presentacions, i saber cercar i guardar informació en les diferents unitats de l’aparell.

MATERIALS DIDÀCTICS

Els centres han de fomentar l’ús de les diferents tecnologies per a l’aprenentatge, la comunicació i el coneixement amb la finalitat d’enriquir les situacions d’aprenentatge i potenciar la participació activa i el compromís de l’alumnat. Les tecnologies permeten personalitzar els aprenentatges, afavorir l’autonomia i la cooperació dels alumnes, proporcionant múltiples formats d’accés als continguts i a la producció del coneixement.

ESPAIS

1 aula d'informàtica (infantil i primària)

Aules ordinàries a primària i secundària amb projector/PDI. A ESO se segueix amb el model Educat1x1 (els alumnes assisteixen a classe amb un portàtil)

NOFC Normes d'Organització i Funcionament de Centre

Enllaç a les NOFC

NOFC referents al tema digital  (aprovades al consell escolar de juny/2023)

Recomanacions per incorporar a les NOFC

Normativa actual:


FUNCIONS DE LES COORDINADORES TAC

a) Impulsar l’ús didàctic de les TIC en el currículum escolar i assessorar el professorat per a la seva implantació, així com orientar-lo sobre la formació en TIC, d’acord amb l’assessorament dels serveis educatius de la zona.

b) Proposar a l'ED del centre els criteris per a la utilització i l'optimització dels recursos informàtics i per a l'adquisició de nous recursos.

c) Assessorar l'EDC, el professorat i el personal d'administració i serveis del centre en l'ús de les aplicacions de gestió acadèmica i econòmico-administrativa del Departament d'Educació i Universitats.

d)Vetllar pel manteniment de les instal·lacions i els equipaments informàtics i telemàtics del centre, en coordinació amb el servei de manteniment preventiu i d’assistència tècnica.

e) Assessorar el professorat en la utilització educativa del programa i equipaments informàtics en les diverses àrees del currículum i orientar-lo sobre la seva formació permanent en aquest tema.

g) Aquelles altres que el director/a de l’escola li encomani en relació amb els recursos informàtics i telemàtics que li pugui atribuir el Departament d'Ensenyament.

h) Elaborar una memòria final de curs amb l'avaluació de les activitats realitzades, que s'inclourà a la memòria anual d'activitats del centre.


DRETS DELS ALUMNES

L’adquisició d’habilitats intel·lectuals, de tècniques de treball i d’hàbits socials, com també de coneixements científics, tècnics, humanístics, històrics i artístics i d’ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació

L’alumnat té dret a rebre els ajuts necessaris per compensar possibles mancances de tipus personal, familiar, econòmic o sociocultural, amb la finalitat de crear les condicions adequades que garanteixen una igualtat d’oportunitats real.

Respectar, utilitzar correctament i compartir els béns mobles i les instal·lacions dels centre i dels llocs on dugui a terme la formació pràctica com a part integrant de l’activitat escolar.


COMUNICACIÓ AMB LES FAMÍLIES

ES fa servir prioritàriament el correu electrònic., tot i que s'intentarà fer servir EdVoice per a aquelles comunicacions docents-família.

Una altra eina molt funcional per  a missatges que necessitin rapidesa és el del dels grups classe de Whatsapp. Cada grup té un pare delegat a qui la direcció o el tutor/a del grup comunica si escau les informacions d'interès i aquest les passa al grup de pares.


ÚS DE MATERIALS I ESPAIS

5.2.7. Ús de la fotocopiadora

L’escola disposa de dues fotocopiadores a :

• Una és del Departament d’Educació i s’hi poden fer fotocòpies en blanc i negre

• Una altra de lloguer.

A l'institut hi ha dues fotocopiadores, ambdues del Servei d'impressió. Una és en b/n i l'altre, imprimeix també en color.


5.2.8. Ús de l’Aula d’Informàtica

L’escola disposa d’una aula d’informàtica. Aquesta aula només estarà oberta en hores de classe, quan es faci l’assignatura d’informàtica i a les hores del pati per si s’han de fer o imprimir treballs sota la supervisió del mestre d’informàtica.

L'aula d'informàtica sempre està oberta.  A la porta hi ha un document on  els mestres poden reservar l'aula d'informàtica quan els hi convingui. 


5.2.11. Ús d’aparells electrònics dins l’escola

No es poden usar  mòbils ni altres aparells electrònics de cap mena en tot el recinte i dependències del centre i durant tot l’horari escolar. En cas d’incompliment d’aquestes normes, el professor que ho detecti farà apagar l’aparell, el recollirà i el lliurarà a direcció. Només es podrà recuperar quan els pares vinguin al centre a recollir-lo.

Si algun/a alumne/a ha de portar el mòbil per força major, el deixarà apagat a direcció i el passarà a recollir quan acabi l’horari lectiu.


5.2.12 Ús d'aparells cedits de l'escola (portàtils de Cicle Superior):

Els alumnes que rebin aparells cedits hauran de signar una carta (els pares o tutors) que ho especifiqui amb el número de sèrie dels aparells i la data de cessió dels mateixos. Un cop conformada la carta s'inclouran a l'aplicatiu INDIC, al tauler de Google i a l'app de l'inventari de centre el nom i el correu de l'alumne a cada número de sèrie. En la carta ja s'informa les famílies que hi ha un apartat de sancions aplicable en cada cas si hi ha incidències.

Els aparells els carregaran en un carro de càrrega i si se'ls emporten a casa faran servir la càrrega de la qual disposin. Se'ls enduran sempre amb la caixa que portaven de nou. A cada carro hi figuraran els noms dels usuaris a cadascuna de les safates amb el seu carregador.

Es demanaran aparells si hi ha casos de matrícula viva que no es puguin cobrir amb aparells deslliurats per baixes al centre.

Els podran utilitzar a casa o a l'escola sempre que els necessitin. Quan no els facin servir els podran utilitzar alumnes d'altres grups.

Els aparells s'hauran de tornar a l'escola a la data i hora establerta pel centre. Si un alumne/a oblida l'aparell a casa i a l'escola el necessita no en podrà utilitzar cap altre i haurà de fer una activitat alternativa. En tot cas s'apuntarà falta de material i s'apuntarà a l'agenda. Si  triga més de 3 dies el tutor/a trucarà la família. Si és molt reincident l'haurà de tornar i durant el curs no se'l podrà endur més a casa i haurà de fer servir dispositius seus. 

Els aparells es mantindran en bon estat i s'establiran sancions econòmiques basades en el desperfecte ocasionat. Durant el període de reparació/substitució no podrà gaudir d'aparells en préstec.

En acabar l'escolaritat el retornaran i s'assignaran als nous usuaris.

En cas que es detecti que en fan un ús no educatiu o no adequat s'informarà la família i es prendran les mesures pertinents perquè no es torni a repetir.

En cas de robatori o pèrdua hauran de presentar la pertinent denúncia i es passarà el cas als serveis tècnics d'Educació. 


Projecte de Direcció 

Enllaç a les actuacions referents a les TIC (Projecte de Direcció 2019/23) 

El projecte de direcció tenia com a primer objectiu millorar els resultats educatius. Dins d'aquest objectiu, en l'apartat 1.4.1, s'hi inseria un seguit d'actuacions previstes per al manteniment i millora de la dotació i utilització de les TIC.