Proposta didàctica

Aquest joc és un model (una maqueta) que té l’objectiu de treballar múltiples continguts relacionats amb els recursos energètics. Funciona com una al·legoria de la realitat (que es pot fer explícita o no a l’alumnat), on cada element pot simbolitzar un aspecte de l’aprofitament de recursos energètics, amb el benentès que poden sortir noves al·legories durant el desenvolupament del joc o en les futures “extensions”. Algunes d’aquestes al·legories poden ser les següents:

#CICLE D'APRENENTATGE

A nivell didàctic el joc s’ha inclòs en seqüències d’aprenentatge molt diverses ja que permet posar el focus en sabers propis de diverses disciplines. S’ha testat en matèries com ciències naturals, tecnologia, àmbit STEM, ciències socials a la ESO i fins i tot se n’han fet adaptacions per coneixement del medi a primària.

Donada aquesta diversitat d’aplicacions, en lloc de concretar activitats en aquesta guia, s’ha preferir mostrar les diverses possibilitats del recurs en les diferents fases del cicle de l’aprenentatge.

Com a activitat de llançament: A l’inici del projecte o situació d’aprenentatge es pot fer servir com a activitat de contextualització. En aquest cas es comença a jugar explicant només les regles del joc sense fer esment de les metàfores que inclou. Posteriorment, caldrà fer referència al joc i fer-lo servir com a exemple en les diferents activitats de construcció de coneixement.

Per exemple: Per la idea de jaciment mineral l’exemplifiquem amb el gibrell ple de recursos o bé per la idea de recurs no renovable amb l’exemple de l’esgotament de les peces del joc.

Algunes preguntes clau: Com us heu sentit durant la partida? Penseu que la situació que planteja el joc és versemblant? T’ha cridat l’atenció algun aspecte de la dinàmica del joc? A la realitat com podríem ajudar a mitigar el problema de l’escassetat de recursos? Què ens cal aprendre per aportar solucions? Creieu que la població és conscient del problema?

Com a activitat per construir i estructurar coneixement: En aquest cas fem servir el joc per transferir les idees clau sobre l’ús de recursos energètics en el joc, identificant idees treballades prèviament a altres activitats de la seqüència d’aprenentatge. 

Per exemple: concepte de jaciment, concepte d’escassetat de recursos, concepte de decreixement, concepte de desigualtat ...

Què creieu que representen els diferents aspectes del joc? (vegeu el quadre de l’apartat del model) Per què s’ha assignat despesa de metalls i semimetalls per a obtenir tecnologies renovables? Per què creix la demanda energètica? Per què creus que les bateries només tornen la meitat de l’energia emmagatzemada? Quins problemes comporta que les renovables depenguin del temps atmosfèric?

Com a activitat d’aplicació: Finalment, podem proposar a l’alumnat que disseny noves normes del joc, que en direm expansions, per modelitzar altres aspectes relacionats amb els recursos energètics: la seva gestió, els impactes ambientals, les desigualtats, la generació de conflictes, noves solucions tecnològiques...

Les noves expansions implicaran canvis en les normes i dinàmiques de joc, per tant, s’han de redactar, comunicar i testejar atenent tant la jugabilitat com a l’ajustament del nou model amb la realitat.

Per exemple: A la web del joc podeu consultar extensions dissenyades per altres docents i alumnat de diferents centres educatius, així com compartir la vostra pròpia experiència d’aplicació del joc.

Quines normes o modificacions del joc podem introduir per simular aspectes com: Les conseqüències de la contaminació, la desigualtat social, les migracions de les poblacions col·lapsades, alguna innovació tecnològica, els costos d’extracció, l’obsolescència, la guerra...

#Oportunitats curriculars

En aquest document podeu veure les competències específiques i els ODS que es poden treballar amb 10 torns pel col·lapse.