Notícies

#Maig 2024 - Presentació del joc a les IV Jornades d'Educació Ecosocial a Madrid 

El 18 de Maig presentarem la nostra proposta juntament amb d'altres molt interessants. Es tracta de la segona col·laboració amb FUHEM que fem des d'EduglobalSTEM. 

16:00 | Lo hacemos bien - SECUNDARIA

Multitud de centros y docentes están poniendo en marcha experiencias sobre educación ecosocial. En diferentes espacios compartiremos en paralelo experiencias de INFANTIL, PRIMARIA y SECUNDARIA

A 10 turnos para el colapso. Aprendizaje basado en juegos para modelar cómo funciona el mundo, la gestión de los recursos y la energía desde una mirada ecosocial. Felip Lorenzo Moreno y Oriol Guinart Berrueco (EduglobalSTEM). 

#Abril 2024 - A 10 torns del col·lapse guanya un dels premis DICOLED 

#Abril 2024 - El divendres 12 d'Abril presentem la versió millorada del joc a la comunitat educativa i científica. 

La jornada constarà de dues parts: una primera on conèixer i jugar al joc de taula, i una segona on, a partir de les conclusions del joc, conversarem amb Alícia Valero i Antonio Turiel per reflexionar críticament i profundament sobre el tema.

Com neix aquest joc? Quina ha estat la seva trajectòria? S’està fent servir a les aules? I ara que en tenim còpies físiques, què ens agradaria que passés?

En petits grups, juguem una partida al joc “A 10 torns del col·lapse”, de la mà de membres d’EduglobalSTEM.

Participants: Antonio Turiel (investigador del CSIC activista i divulgador en l'esgotament de recursos) i Alicia Valero (una de les millors expertes europees sobre minerals crítics).

Moderació: EduglobalSTEM

#Març 2024 - Nominació als premis DICOLED

A 10 torns del col·lapse estarà al STEMconf el proper 20 de Març com a nominat en l'àmbit de secundària i creació col·lectiva. És un honor estar entre tanta gent amb tant talent i compartint les seves propostes amb la comunitat educativa. 

Els premis DICOLED s'emmarquen en una col·laboració entre el Grup de Recerca en Tecnologies Interactives i Distribuïdes per a l’Educació (TIDE) de la Universitat Pompeu Fabra i l'Associació de Mestres Rosa Sensat, amb finançament dels Ajuts Next Generation per a l’Impuls Digital a l'Educació de la Generalitat de Catalunya (Direcció General d'Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües).

Es busca donar difusió a propostes en l’educació formal no universitària que apliquin la Competència Digital Docent (CDD) en format de Recursos Educatius Oberts (REO), per facilitar la compartició, la inspiració mútua i la millora digital col·lectiva a l’educació. A més, el procés del concurs també busca comprendre com continuar fomentant aquest objectiu.


#Febrer 2024 - Mostres dels primers prototips del joc

Han canviat moltes coses des de la jornada de codisseny amb Punts Volats. 

S'han substituït cartes per models en 3D, s'ha integrat la capsa del joc com a gibrell per la granalla que farà de jaciment. S'han millorat els daus i s'han dissenyat els recursos perque encaixin entre ells per crear les estructures que abans es compraven i es venien. S'han millorat els dissenys de les ciutats conservant els noms i s'han integrat les instruccions i les cartes de recessió, suspensió de pagament i col·lapse. El magatzem de recursos també integra les conversions de recursos en energia o en construccions.

El que més ens agrada és que el disseny intenta ser el més sostenible possible i es treballarà amb els centres de docents per imprimir les peces juntamnet amb Punts Volats. Una autèntica producció compartida on la comunitat educativa hi té un paper rellevant. 

El resultat no pot ser més engrescador!

#Desembre 2023 - Jornada de construcció amb els dissenyadors

El 21 de Desembre vam quedar a ECP amb Punts Volats i els membres d'EduglobalSTEM per codissenyar com serà el joc en el futur.. Hem trobat moltes millores possibles a nivell de disseny i ens han explicat quina feina fan i com la fan. Sembla que la relació promet. 

#Novembre 2023 - Presentem el joc en la comunitat STEAMcat sobre pensament crític a Manresa

Les comunitats #STEAMcat són trobades formatives on els docents dels centres del programa poden aprofundir en algun dels eixos que es potencien, escoltar experteses i trobar propostes d'aula. 

En aquest cas, #criticalSTEAM anava enfocat al pensament crític. Vam realitzar el taller "STEM a 10 torns del col·lapse?" amb el material del #CdA de Bages cedit per la ocasió. 

#Octubre 2023 - Presentació del joc al Grup de Treball de Gamificació de Sabadell

...pendent d'actualitzar...

#Octubre 2023 - Presentem els projectes d'EduglobalSTEM a la jornada de "Pràctiques i Experiències d'Aula Emmarcades en el Nou Currículum"

Aquesta és una jornada que ofereix experiències i pràctiques d'aula emmarcades en el currículum actual. Els diferents tallers en què es treballen aquestes propostes d'aula han estat dissenyats per a treballar aspectes curriculars de diferents àrees i matèries, com també per a veure-hi integrades altres qüestions de caràcter transversal en el nou marc curricular, com l’aprenentatge situat, la personalització i l'avaluació competencial.

Experiències STEM des de la mirada de la justícia global


En aquest taller s’introduirà l’Educació per la justícia Global des de l’àmbit de les STEM a partir d’experiències d'aula. Es tracta de situacions d'aprenentatge dissenyades per EduglobalSTEM per treballar la sostenibilitat, l'escassetat de recursos naturals i les seves implicacions en la societat.

Contextualitzarem i treballarem aquestes propostes per arribar a fer una reflexió final sobre les característiques i l'efectivitat de les propostes.

#Octubre 2023 - Edualter i ECP aconsegeixen finançament per millorar el disseny del joc i crear còpies per tota l'Àrea metropolitana de Barcelona. 

...pendent d'actualitzar...

#Octubre 2023 - Presentació del joc a les Jornades d'Educació Ecosocial a València

FUHEM ens va convidar a participar en les III Jornades d'educació Ecosocial que van fer a València per mostrar el nostre projecte. Al matí vam poder escoltar Yayo Herrero, Belén Gopegui i Charo Morán així com les propostes de transformació ecosocial que han dut a terme els centres de FUHEM a Madrid i les eines per analitzar si els centres van per bon camí en aquesta transformació. 

A la tarda, en la franja de tallers, vam poder jugar amb els docents una partida curta i vam poder explicar el nostre projecte.

Podeu accedir a tots els enllaços de la jornada en la pàgina que hi ha al costat. Recomanem molt la xerrada inaugural.

#Setembre 2023 - Article d'Iñaki Ibargoyen (IIV_docente) sobre el joc a una revista digital especialitzada en gamificació i educació.

Introducció de l'artile:

“Jugando pienso y experimentando aprendo”… Suena bien esto, ¿verdad? Los juegos son muchas veces un medio para entretenernos y relajarnos. A su misma vez, nos permiten vivir experiencias y reflexionar. Como en todo, hay juegos de un tipo y de otro, pero si me acompañáis en este artículo, os presentaré un juego que da un choque de realidad y busca provocarnos para no seguir buscando un mundo mejor. 

#Febrer 2023 - El CdA Bages aposta pel joc de l'energia

Jornades del Medi Ambient i Sostenibilitat al CdA Bages

Aquest curs us proposem unes jornades formatives presencials, incloses al PFZ, en col·laboració amb diverses entitats.

Dies 8, 15 i 22 de febrer, de 17:30 a 19:30. Veure programa. Es pot assistir independentment a les sessions 

#Agost 2022 - Al Betacamp millorem l'experiència de joc amb docents

Durant el passat #Betacamp23 en el Node de Gamificació es va testejar el joc amb docents i vam explorar possibilitats de portar-lo a primària, com treure'n suc de la part matemàtica i com millorar les dinàmiques.

Podeu consultar els #nodes en aquest enllaç

#Juliol 2022 - Formació: Com ensenyem l'energia, educar per a un nou model energètic

De l'11 al 15 de juliol, en el marc d'aquest curs coorganitzat per el CESIRE i l'ICAEN vam jugar a  "A 10 torns pel col·lapse entre els docents assistents.

#Abril 2022 - Estrena del joc a la Jornada l'ensenyament de l'energia. 

Jornada l'Ensenyament de l'Energia. Com educar per a un nou model energètic

El 2 d'abril de 2022, l’Institut Català d’Energia va convidar la comunitat educativa a una jornada on es va presentar el Currículum operatiu de l’energia, un material per als docents que desenvolupa els continguts i metodologies que s’han de treballar a cada nivell del sistema educatiu reglat per a que l’alumnat pugui estar preparat per entendre, participar i transformar el nou model energètic de Catalunya. 

La jornada va constar de dues ponències plenàries, i tot seguit es van fer tres tallers pràctics de diversos recursos d’alt valor pedagògic sobre energia que estan pensats per a fer a l’aula. 

Per a un dels tallers vam tenir la oportunitat de dissenyar i d'estrenar el nostre model de joc i posar-lo en pràctica entre els assistents.