online gevaren




Internet kan een gevaarlijke plek zijn voor jongeren. Welke gevaren kunnen jullie online allemaal tegenkomen? Zo zijn er hackers actief die contact zoeken en berichten op social media kunnen zetten die later tegen je kunnen gebruikt worden.
Bescherming van jongeren op internet is voornamelijk een kwestie van bewustwording. Jullie moeten weten welke gevaren op de loer liggen en hoe jullie zich ertegen kunnen verdedigen.

De online gevaren

Het weggeven van privacygegevens, online geld uitgeven, groomers, ongeschikte content, delen van foto’s en video’s, pesten op internet, spelverslaving en virussen zijn maar enkele vormen van cybercriminaliteit die jullie kunnen tegenkomen op het internet.

Cybercrime!

Cybercrime of computercriminaliteit is een misdaad die gepleegd wordt met en gericht op ICT. Voor het strafbare feit worden dus computers gebruikt, of een smartphone, tablet, ..., kortom alles waar een processor in zit. Voorbeelden van cybercrime zijn computervirussen, phishing, internetoplichting, DDos-aanvallen ...

Je hoeft zelf geen computer of internetaansluiting te hebben om slachtoffer te worden van computercriminelen. Ook telefoons en bankkaarten hebben vandaag computerchips en die kunnen gemanipuleerd worden. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto's en chipkaarten zijn vatbaar voor cyberaanvallen.

Voor het project "Be Safe on Web" heeft iToolbox zeven hoofdgevaren van cybercrime geselecteerd en verder uitgewerkt. Bij elk gevaar bespreken we eerst wat het gevaar is, wat de risico's en de gevolgen zijn, om dan af te sluiten met enkele tips om het te voorkomen.

1. Cyberpesten

Cyberpesten, digitaal pesten of digipesten is het pesten op internet of via een smartphone. Dit om iemand kwetsend materiaal toe te zenden of door kwetsende dingen over iemand te verspreiden met de bedoeling op die manier macht over de persoon uit te oefenen. We bekijken welke impact dit heeft op de gepeste en de pester. Ontdek op de pagina van "Cyberpesten".

2. Sexting

Sexting kan resulteren in cyberpesten, maar dit hoeft zo niet altijd te zijn. Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte berichten, foto's of video's van jezelf via apps op je smartphones of op social media. Vaak om elkaar op te winden of te flirten. Maar waarom doen jongeren aan sexting? We bespreken dit in het thema "sexting".

3. Hackers

Een hacker, ook wel kraker genoemd, is een persoon die binnendringt in een computer van iemand anders door de beveiliging te omzeilen met eigen gemaakte software. Mallware, hoax, virussen, phishing & DDoS-aanvallen zijn onderdelen waar we extra aandacht aan besteden op de pagina van "Hackers".

4. Wachtwoorden

Een wachtwoord of paswoord is een geheime code die alleen jij mag weten. Een wachtwoord kan bestaan uit letters, hoofdletters en cijfers. De bedoeling is dat dit wachtwoord moeilijk te raden is voor iemand anders, maar toch eenvoudig is voor u om te onthouden. Wat is een sterk wachtwoord en hoe maken we een sterk wachtwoord aan zijn een van de items die we bespreken op de pagina "Wachtwoorden".

5. Sociale Media

Sociale media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke manier. Meestal in een leuke sfeer. Zonder het te weten kunnen jongeren zichzelf en andere beschadigen door teveel online te delen. Maar welke gevaren kunnen jongeren tegenkomen? Bekijk snel de pagina over "Social Media".

6. Online Games

Een online game is een computerspel dat gespeeld wordt over een computernetwerk, meestal het internet. Online games zijn vrijwel altijd gemaakt om te spelen met meerdere personen. We spreken tegenwoordig van The Game Generation. Maar wat is dat The Game Generation? Ontdek het snel op de pagina over "Online Games".

7. Fake news

Fake news(vals nieuws) wordt in de volksmond gebruikt voor elke vorm van valse informatie. Omdat er op het internet meer misleidende informatie te vinden is dan alleen maar vals nieuwsberichten gebruiken we best de term ‘desinformatie’.

Wie bepaalt er wat je op social media te zien krijgt? Waarom staat er Fake news in je tijdlijn? En waarom zetten mensen Fake news op internet? Ontdek het snel op de pagina over "Fake news".

Test je kennis

Escape Game: Find The Gang Leader

In "iToolbox - Find The Gang Leader" gaan jullie aan de hand van een interactieve presentatie aan de slag met de gevaren in de online wereld.

Jullie moeten op 5 verschillende werelddelen telkens 3 vragen correct oplossen. Per juist opgelost werelddeel krijgen jullie één cijfer van de geheime code. Hebben jullie alle vragen op elk werelddeel opgelost? Dan kunnen jullie met de 5 cijfers een brandkast openen. In de brandkast zullen jullie opnieuw een geheime code vinden die jullie kan helpen in het politieonderzoek!

Kunnen jullie de juiste bendeleider vinden?

Escape Game: Escape The Dangers

In "iToolbox - Escape The Dangers" gaan jullie een QR-code moeten inscannen met jullie smartphone om aan de slag te kunnen gaan met de gevaren in de online wereld.

Per gevaar krijgen jullie een formulier met 5 vragen. Per juist opgelost formulier krijgen jullie een stukje code. Hebben jullie alle formulieren correct opgelost kunnen jullie met de stukjes code een zin maken.

Kunnen jullie de juiste zin vinden?

Escape Game: Be Warned

In "iToolbox - Be Warned" gaat de president van Amerika, Joe Biden, op zoek naar een nieuw beveiligingsteam. Hierbij daagt hij jullie als klas uit.

Jullie moeten opdrachten over de 6 gevaren op het internet oplossen. Deze zitten verstopt in 'The Oval Office'.

Kunnen jullie de code kraken en het nieuwe beveiligingsteam worden?