ER ZIJN TOT HET EINDE

"Het brengt eigenlijk altijd iets moois. Als iemand kwetsbaar is, heb je vaak op een hele mooie manier contact met diegene. En dat is heel positief, ook al kan de situatie triest zijn."

Er zijn. Voor korte en langere tijd.

Palliatieve en terminale zorg worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zit er wel een verschil in. Dat zit ‘m vooral in de duur van de zorg. De palliatieve fase kan soms langere tijd duren, terwijl terminale zorg vaak van korte duur is. Terminale zorg wordt immers verleend aan mensen die een korte levensverwachting hebben. In het geval van palliatieve zorg, wordt hulp ingezet vanaf het moment dat genezing niet meer mogelijk is. Als vrijwilliger bij VPTZ kun je worden ingezet bij mensen die echt terminaal zijn, maar ook bij mensen waar palliatieve zorg nodig is en die best nog een tijd met hun ziekte kunnen leven.

Het werk van onze vrijwilligers.

Eigenlijk doe je niet meer dan jezelf inzetten. Er zijn voor die ander, zonder verwachtingen. Luisteren en goed kijken naar wat juist deze persoon nu nodig heeft. Je werkt hierin naast de professionele zorg, dus je voert geen echte zorgtaken uit. Tijdens je inzetten kun je altijd schakelen met onze coördinatoren, er is altijd iemand stand-by. Wat doe je zoal:

  • Je bent een luisterend oor en geeft emotionele ondersteuning. Soms, als die wens er is, ga je wandelen of speel je bijvoorbeeld een spel.
  • Je waakt overdag, 's avonds en 's nachts bij de cliënt. Zelf geef je aan of je tijdens de nachten wilt worden ingezet. Een nachtinzet duurt 8 uur.
  • Je ontlast de mantelzorgers en brengt even rust, gewoon door er ‘te zijn'. De cliënt is in goede handen, zodat mantelzorgers even afstand kunnen nemen, een boodschap kunnen doen, even bij kunnen komen.

Professionele training en ondersteuning.

Natuurlijk word je niet in het diepe gegooid. Voordat je start als vrijwilliger volg je daarom de verplichte basistraining, die zo'n twee keer per jaar gegeven wordt. Daarnaast volg je, als je aan de slag gaat, ook verschillende landelijke trainingen op het gebied van palliatieve terminale zorg. Zo werken we voortdurend aan jouw deskundigheid. Daarnaast vindt elke maand een vrijwilligersbijeenkomst plaats, waar thema's, op het gebied van palliatieve terminale zorg, aan de orde komen. Ook vinden, in kleinere groepjes, werkbesprekingen plaats.

Altijd iemand dichtbij, altijd samen.

Inmiddels bestaat ons vrijwilligersteam uit 30 enthousiaste en bevlogen mensen. Ook al ga je alleen naar je inzetten toe, als team ontmoet je elkaar regelmatig. Op onze landelijke trainingen, maar vooral ook op onze maandelijkse vrijwilligersbijeenkomst. Hier delen we ervaringen en leren we van elkaar. Ook kun je je regelmatig bijscholen. En onze coördinatoren zijn altijd bereikbaar. Ze staan 24/7 stand-by en je kunt altijd bij hen terecht om te sparren of om hulp te vragen. Zo is er altijd iemand dichtbij. Ook voor jou.

Vrijwilliger worden?

Heb je interesse en pas je in ons profiel? Dan horen we graag van jou! Alle informatie vind je ook in de vrijwilligersfolder.

Steeds meer mensen weten ons te vinden. Daarom zijn we altijd op zoek naar vrijwilligers die ons team willen versterken, ook in de nacht. Wil je meer weten of je vragen stellen aan een vrijwilliger uit ons team? Neem dan contact op met info@vptzregiodenbosch.nl of tel. 085-0025310. Of vul het interesseformulier in!

Meer weten over vrijwilligerswerk bij VPTZ? Dat lees je in deze flyer.

Wij horen vaak van naasten dat VPTZ een belangrijke rol heeft gespeeld. We delen deze verhalen.

Ben je enthousiast? Neem dan vandaag nog contact met ons op.