ER ZIJN TOT HET EINDE

"Het verrast me vaak welke kracht zieke mensen soms nog hebben. Ze zijn dan gewoon weer mens als wij er zijn. En dat is heel bijzonder."

VPTZ ’s-Hertogenbosch e.o. viert 30 jaar met jubileumlezing en podcast


Op donderdag 29 augustus 2024 vierde VPTZ ’s-Hertogenbosch e.o. haar 30-jarig jubileum. Deze speciale gelegenheid werd gemarkeerd met een inspirerende lezing, een ontroerende theatermonoloog én de lancering van een eigen podcast. Ruim 200 vrijwilligers, zorgverleners en andere betrokkenen kwamen samen om dit jubileum te vieren. Het thema van de avond was ‘zorg voor naasten’.

De avond begon met een hartelijke ontvangst in Perron 3, waar de gasten met een drankje in de hand kennismaakten en gesprekken voerden. De sfeer was gemoedelijk en de aanwezigen hadden zichtbaar plezier in het ontmoeten van bekenden en nieuwe gezichten.

 

Stilte in de theaterzaal

Na de ontvangst begaven de gasten zich naar de theaterzaal, waar de avond officieel van start ging. Een moment van stilte viel over de zaal toen een geluidsfragment uit de nieuwe podcast werd afgespeeld. Het fragment liet de woorden van vrijwilliger Desirée horen, die al langere tijd elke week bij een zieke cliënt komt: “Je moet er zijn. Niet alleen lichamelijk. Maar echt, helemaal. Dan weet ik dat er rust komt.”


Vrijwilligers zijn goud

Marlein Elbers, coördinator van VPTZ ’s-Hertogenbosch e.o., opende vervolgens de avond door alle aanwezigen welkom te heten. Ze vroeg om een welverdiend applaus voor de vrijwilligers, die zij het ‘goud van de organisatie’ noemde. Dat het thema vanavond ‘zorg voor naasten’ is, is niet voor niets, vervolgde Marlein: “Op het moment dat iemand ongeneeslijk ziek is, verandert dat ook het leven van diens naasten. Het is belangrijk om daar oog voor te hebben. Maar wat een naaste nodig heeft in deze fase kan voor iedereen anders zijn. Hoe ga je daar als professional mee om? En als je zelf in zo’n situatie zit: hoe zorg je voor jezelf? Dat thema staat op deze bijzondere avond centraal.”


“We zijn maar heel even vreemd”

 De avondvoorzitter, regisseur en filmmaker Ellen van Kempen, nam vervolgens de microfoon over. Ellen vertelde over haar missie om het thema palliatieve zorg meer onder de aandacht te brengen. Ze gaf een inkijkje in de podcast ‘Op pad met de VPTZ-vrijwilligers’, waarin ze vrijwilligers volgt op hun weg naar, bij en van de cliënt. Het fragment dat eerder te horen was, maakte deel uit van deze podcast, die vanaf nu beschikbaar is op Spotify en andere kanalen.

 

Desirée, die in de zaal zat, was zichtbaar ontroerd toen ze haar eigen woorden terug hoorde. “Ik ben heel blij met de podcast,” zei ze. “Deze laat horen dat we er zijn en wat we bij VPTZ doen, en dat weten helaas veel mensen nog niet. We zijn maar heel even vreemd.”


Theater en ervaringsverhalen

 De avond vervolgde met twee bijzondere gasten, die elk op hun eigen manier het thema ‘Zorg voor naasten’ centraal stelden.

Eerst bracht Ilse Roelofsen van Theater Aan De Lijn een intieme theatermonoloog, waarin ze het publiek meenam in haar persoonlijke ervaringen rond het ziektebed en overlijden van haar moeder. Emoties, rouw en de verbinding die in kleine dingen kan worden gevonden, kwamen in haar ontroerende voorstelling terug.

 

Vervolgens was het woord aan Marcella Tam. Zij verloor zelf 12 jaar geleden haar partner en wil bij zorgverleners een lans breken voor meer bewustzijn voor naasten. Als ervaringsdeskundige schreef ze het boek ‘Medereiziger’ en daarnaast is ze projectleider Oog voor naasten en nabestaanden, een project van het expertisecentrum palliatieve zorg van het LUMC. Marcella combineerde in haar verhaal haar eigen ervaringen met inzichten uit het onderzoek. Tijdens haar lezing wisselden de aanwezige gasten hun ervaringen uit, wat leidde tot waardevolle gesprekken.

 

Inzichten uit onderzoek

 Na een korte pauze besprak Marcella een onderzoek naar de behoeften van naasten en nabestaanden. Hieruit kwamen acht belangrijke punten naar voren, waaronder steun en gezien worden, duidelijke informatie en goed contact met zorgverleners. Ze benadrukte vooral het gebrek aan nazorg na overlijden, iets waar vanuit het publiek bevestigend op werd gereageerd.

Marcella stond ook kort stil bij het SOFA-model, dat zorgverleners handvatten biedt om de rolverdeling met naasten beter vorm te geven: Samenwerken, Ondersteunen, Faciliteren en Afstemmen. Haar presentatie eindigde met een krachtige oproep: “Oog voor naasten en nabestaanden: doen!”


Een avond om te herinneren

 Hiermee kwam een einde aan een bijzondere jubileumavond. “Vergeet niet het leven te vieren, elke dag weer”, aldus Ellen. Marlein voegde daar een paar laatste slotwoorden aan toe: “Denk aan ons en bel. Niet alleen in de laatste dagen voordat iemand gaat sterven, maar ook als de voorafgaande periode veel langer duurt. We zijn er voor naasten. En vergeet vooral niet de podcast te luisteren!”

 

Kortom: een avond vol verbinding, inzichten, mooie gesprekken en emotie. Een passend eerbetoon aan 30 jaar VPTZ ’s-Hertogenbosch e.o.!

 

Voor wie meer wil weten, is er uitgebreide informatie te vinden op de website van het project Oog voor naasten en nabestaanden via www.oogvoornaasten.nl.



Bekijk de foto's uit de carroussel hieronder voor een impressie van deze bijzondere jubileumavond

Dankjewel aan iedereen die aanwezig was en een bijdrage leveren aan het tot stand komen van deze bijzondere avond!

Wilt u direct hulp aanvragen? Bel ons dan op 085-0025310. 24 uur per dag, 7 dagen per week. U heeft geen verwijzing van de huisarts nodig. 

Alle informatie overzichtelijk op een rijtje? Download dan onze flyer. 

Wij horen vaak van naasten dat VPTZ een belangrijke rol heeft gespeeld. We delen deze verhalen.

Heeft u een vraag? Dan kunt u ook het contactformulier invullen.