ER ZIJN TOT HET EINDE

"Als mensen ziek zijn willen mensen niet alleen zijn."

De nieuwe folder; hoe verwijs ik naar een vrijwilliger? is uit. 

juni 2024

Tips voor zorgprofessionals en sociaal werkers in het verwijzen naar een VPTZ vrijwilliger.


Wil jij als zorgprofessional of sociaal werker weten hoe jij mensen in de laatste levensfase en hun naasten kunt wijzen op de inzet van een vrijwilliger in hun thuissituatie?

Veel mantelzorgers ervaren drempels bij het inschakelen van een vrijwilliger. Ze proberen de zorg voor iemand in de laatste levensfase vol te houden, terwijl dat soms eigenlijk niet meer gaat. Hoe kun je als professional deze en andere drempels verlagen?

VPTZ Nederland zette een aantal tips op een rijtje in deze folder.


📌 Lees de folder door linksboven op het logo te klikken, download hem op vptz.nl/publicaties of vraag een stapeltje per post aan via info@vptz.nl 

TV-serie Tot het Einde

Mei 2024

Sterven doen we allemaal, maar je hoeft het niet alleen te doen

In de vierdelige human interest serie Tot het Einde volgen we vrijwilligers die mensen in de laatste fase van hun leven bijstaan. We zien hoe welkom hun bijdrage is, hoe vriendschappen ontstaan, hoe er gelachen en gehuild wordt en hoe er ook weer afstand genomen moet worden. Wat drijft deze vrijwilligers om wildvreemden tot het levenseinde te begeleiden? En wat leert de dood hen - en ons - over het leven?

Tot het Einde is een observerende en intieme serie over de laatste levensfase, door de ogen van de thuisvrijwilliger. Wat zijn hun drijfveren om mensen bij te staan aan het einde van hun leven? Wat levert het hen op? Tot het Einde neemt ons mee naar de bijzondere relatie tussen vrijwilliger en cliënt. Naar de kleine momenten en de grote gebaren. Naar de dingen in het leven die naarmate het einde nadert steeds belangrijker worden.

Tot het Einde is een coproductie van HUMAN en Tomtit Film. Gerealiseerd met steun en op initiatief van VPTZ Nederland. De serie volgt vijf VPTZ-vrijwilligers in hun werk in de palliatieve terminale zorg en de mensen in de laatste fase van hun leven die zij bijstaan. 

Tot het Einde is vanaf zondag 28 april, 23:05 wekelijks te zien bij omroep HUMAN op NPO 2 en NPO Start (5, 12 en 19 mei afwijkende aanvangstijd). 

De afleveringen zijn terug te kijken op NPO start. 

Meer informatie: human.nl/tot-het-einde.html

Save the date!!! Jubileumlezing 30 jaar VPTZ DB op donderdag 29 augustus

April 2024

Dit jaar bestaat VPTZ 's-Hertogenbosch e.o. 30 jaar! En dat gaan we vieren.

Donderdag 29 augustus is de oprichtingsdatum van onze organisatie. Dat vinden we reden voor een feestje. 

Dit jubileum willen we graag vieren met onze verwijzers, samenwerkingspartners, met (oud)familieleden van cliënten, met iedereen die geïnteresseerd is in ons of de palliatieve zorg een warm hart toedraagt.  

Op donderdagavond 29 augustus organiseren we een bijzonder boeiende avond in Perron 3 in Rosmalen met als onderwerp; zorg voor naasten.  Hoe is het om als mantelzorger 'mee te reizen' met iemand die ongeneeslijk ziek is, wat doet dat met je en wat heb je nodig? En wat kan de zorgverlener doen om oog en zorg te hebben voor die mantelzorgers?

Ben jij nieuwsgierig geworden? Houd ons in de gaten. 

Vrijwilligers.......de volwassen versie van goede feeën (Loesje)

Maart 2024

Weer 7 goede feeën welkom mogen heten in onze organisatie.

Deze maand hebben we met succes onze introductietraining voor nieuwe vrijwilligers afgerond. We proberen tijdens de training een zo goed mogelijk beeld te geven van onze organisatie. Vrijwilligers die ondersteunen bij zieke mensen en hun naasten door er 'te zijn'. Op welke manier kan je van betekenis zijn.

Waardevolle dagen waarbij we elkaar beter hebben leren kennen. En waardevol omdat we 7 kanjers toe kunnen voegen aan ons team vrijwilligers. 

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Maak voor meer informatie een vrijblijvende afspraak met ons via info@vptzregiodenbosch.nl of bel naar 085-0025310. Misschien ben jij de volgende goede fee! 

Organiseren en coördineren iets voor jou?

Februari 2024

Wij zoeken een vrijwillig dag coördinator die zorgt voor de juiste match tussen onze vrijwilligers en cliënten. 

Ben jij een mensen-mens? Wil je echt van betekenis zijn? Past jou de regierol? Ben je een vaste dag in de week beschikbaar? Wil je onderdeel zijn van een betrokken team met passie voor de palliatieve zorg? Wij vertellen je graag meer over deze betekenisvolle vrijwilligers job. Bel voor een kennismakingsgesprek en we vertellen je graag meer.  

VPTZ 's-Hertogenbosch e.o. bestaat dit jaar 30 jaar.

Januari 2024

Jubileumjaar!

2024 is een bijzonder jaar voor ons. 

We ondersteunen namelijk al 30 jaar mensen die ernstig ziek zijn en hun mantelzorgers in hun thuissituatie.  

Dat gaan we dit jaar vieren, samen met onze vrijwilligers. Maar ook met een speciale jubileumavond op donderdag 29 augustus. Houd onze socials in de gaten want het belooft een boeiende avond te worden. 

Vrijwilligers gezocht!

Januari 2024

Wij zoeken nog engeltjes.

Onze vrijwilligers ondersteunen cliënten die ernstig ziek zijn in de thuissituatie. Door 'er te zijn' ondersteunen zij de mantelzorgers of degene die ziek is.  Dat kan zowel overdag, in de avond als 's nachts.  

Onze vrijwilligers zijn aanvullend aan de familie of de thuiszorgorganisatie.  Dat maakt onze rol zo bijzonder. De vrijwilligers hebben echt tijd en aandacht. 

Ben jij op zoek naar betekenisvol vrijwilligerswerk? Kan jij goed luisteren? Heb jij affiniteit met de palliatief terminale zorg? Dan past onze organisatie misschien bij jou.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek! 


Op dinsdag 19 maart en donderdagochtend 21 maart organiseren we onze (verplichte) introductietraining. En we hebben nog een plaatsje. 

'Samen komen we verder, daar geloof ik in' 

Januari 2024

Bij VPTZ Nederland werkt iedereen iedere dag aan kwaliteit. Dat is de gewoonste zaak van de wereld. Het Kwaliteitskompas helpt ons hierbij. Het geeft het denken over en het werken aan kwaliteit meer structuur en samenhang. En maakt kwaliteit inzichtelijk. Voor onze cliënten en voor organisaties waar wij mee samenwerken. Het Kwaliteitskompas is geen doel op zich, maar een hulpmiddel om te kijken naar en te werken aan kwaliteit.  Het is een flexibel model ingericht vanuit de perspectieven relationele, professionele en organisatorische kwaliteit en passend bij de diversiteit van de leden van VPTZ Nederland. De basis van het Kwaliteitskompas is onze visie op kwaliteit. 

Het Kwaliteitskompas is nog volop in ontwikkeling. Dit doen we als leden met elkaar. We ontwikkelen door en stellen bij waar nodig. En dat blijven we doen, want het Kwaliteitskompas is nooit af. Kijk voor meer informatie op www.kwaliteitskompas.vptz.nl

VPTZ 's-Hertogenbosch draagt graag haar steentje bij. 

Coördinator Marlein Elbers vertelt;

"Kwaliteit is lastig te omschrijven. Voor mij heeft het te maken met het voortdurend streven naar goede ondersteuning/zorg voor de cliënt en zijn naasten en onze vrijwilligers en verwijzers.

We willen het goed doen, op de beste manier afstemmen. Maar wat is goed? En… het begrip kwaliteit is breed, groot, veelomvattend. Waar begin je? 

Het kwaliteitskompas geeft voor mij richting aan mijn handelen, het geeft een kader waarbinnen wij binnen onze organisatie het juiste kunnen doen. Wij willen graag in beweging blijven, blijven leren van dat wat we doen. Kritisch blijven kijken naar onszelf en naar de wereld om ons heen."

Lees het hele verhaal en dat van andere lidorganisaties op: kwaliteitskompas.vptz.nl.

Vacature: dagcoördinator (vrijwillig)

mei 2019 

Ben jij een kei in coördineren en organiseren? Wil je een verbindende schakel zijn tussen vrijwilligers en cliënten?  Ben je sociaal en integer en zoek je een vrijwilligersfunctie waarin je niet alleen van betekenis bent voor een ander, maar ook terecht komt in een warm team? Dan is de functie dagcoördinator wellicht iets voor jou. 

Bekijk hier het profiel. Meer over vrijwilligerswerk bij VPTZ lees je op deze pagina

"Ik hoefde even nergens aan te denken. Er waren deskundige mensen die rust brachten."

Januari 2024 

Wat heeft VPTZ 's-Hertogenbosch e.o. betekend voor een mantelzorger? Wat vinden verwijzers van samenwerken met ons? En wat drijft een vrijwilliger en een coördinator in hun werk? Dat laten we hen zelf vertellen, in ons promotiefilmpje. Je vindt het op onze homepage en op YouTube, of klik op de foto bij dit bericht.