Backer & Rueb Loc


Ik heb altijd al zelf een locomotief willen bouwen. Omdat dit best wel lastig is, is het er nog nooit van gekomen. Ik las op het internet dat voor de lijn Gouda Schoonhoven in het verleden Backer & Rueb locomotieven waren besteld. Dit bracht me op de gedachte om zo'n machientje eens zelf te bouwen. Deze locomotieven hebben nooit op deze lijn gereden. Omdat de bouw van de lijn te lang duurde zijn ze afbesteld en uiteindelijk verkocht aan de ABT. Op het internet vond ik een bouwplaat op schaal H0 en deze heb ik als voorbeeld gebruikt om de lok te bouwen.
Onderstaand een verslag in PDF hoe deze locomotief is gemaakt.

De knotwilg


Op een baan met een Nederlands thema mag de knotwilg natuurlijk niet ontbreken. We zijn aan de slag gegaan en hebben geprobeerd een zo natuurgetrouw als mogelijk H0 model van deze boom te maken.
Onderstaand een verslag in PDF hoe het een en ander is gerealiseerd.

Halteplaats


Weer een klein projectje voor de baan "zandverlading"Dit keer een halteplaats en wel het gebouwtje zoals het vroeger langs de lijn Gouda naar Schoonhoven in Bergambacht stond. Hoe ik het gebouwtje en het perron heb gemaakt staat in heonderstaande bouwverslag in pdf.

Bewegende scenery


Het is altijd leuk om op een modelbaan of een diorama beweging te zien. Om die reden heb ik de deuren van de locomotiefloods en ook de waterkraan beweegbaar gemaakt. Beide worden aangedreven door een servomotor die onder de baan gemonteerd is. Hieronder een kort verslag van hoe het is gemaakt en ook een stukje video.

Kleine Lokloods


Op het baantje ¨zandverlading¨ wil ik een kleine locomotief loods plaatsen. Verder wilde ik de loods maken in de stijl zoals er in het verleden een in Schoonhoven stond. Een gedeelte van deze loods staat nog op de oorspronkelijke plaats.Ik heb de loods vanaf scratch gebouwd. Voor het maken van het pannendak gebruikte ik de zelfde techniek als bij de golfplaten.
Hoe ik het een en ander heb gemaakt staat in het onderstaande bouwverslag in pdf.

Golfplaten in H0


Op een schuur of werkplaats worden en werden vaak golfplaten gebruikt als dakbedekking. Ook ik heb deze dakbedekking nodig op mijn modelbaan. Je kan natuurlijk van alles kopen maar het is veel leuker om het zelf te maken
Hoe ik het een en ander heb gemaakt staat in het onderstaande bouwverslag in pdf.

Bouw zandwagen


voor de baan "zandverlading" heb ik een aantal zandwagentjes nodig met hoge boorden. Deze wagentjes waren ongeveer 6 meter lang. Ik gebruik hiervoor het chassis van oude lage bakwagens. Dit chassis kort ik in en voorzie ik van een nieuwe bak.
Hoe ik het een en ander heb gemaakt staat in het onderstaande bouwverslag in pdf.

Wissel bediening 2 rail


Het kleine baantje "zandverlading" bouw ik in twee rail. Om wissels om te zetten wil ik een aantal dingen regelen.
  1. realistische bediening
  2. puntstuk polarisatie
  3. terugmelding wisselstand

Hoe ik het een en ander heb gemaakt staat in het onderstaande bouwverslag in pdf.

Artitec kitjes bouwen


Artitec heeft voor de scenery een groot aantal kleine kitjes. Ik heb in de loop van de tijd wat van deze kitjes gekocht en in elkaar gezet. In het verleden al eens de kolenkraan gebouwd waarvan hieronder een verslag. Nu een paar kleine kitjes gemaakt twee bakfietsen en een waterkraan. De bakfietsen zijn een bakfiets voor de melkman en een bakfiets voor de bakker.
Van de bakfiets voor de melkman staat hieronder een bouw verslag in pdf.

Nacht/dag met TC-420


Een test om verlichting van een baan of diorama te maken waarbij een nacht dag cyclus gerealiseerd wordt. Ik maak gebruik van de TC-420 controller die veel gebruikt wordt voor aquaria.
Hieronder een verslag in pdf.

DIY Gras-master

Ik vond € 120,-- tot € 140,-- wel een beedje veel om uit te geven voor een stuk gereedschap t.b.v. het maken van scenery.Daarom maar het besluit genomen om te onderzoeken welke mogelijkheden er waren om zelf zoiets te maken. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op het bouwen van een "Gras-master" zoals hierboven op de foto.
Hieronder de volledige beschrijving in pdf.

Nederlandse draaischijf


Ik wilde graag een Nederlandse draaischijf op mijn modelbaan. Omdat een dergelijke draaischijf niet kant en klaar in de handel te koop is besloot ik om er een zelf te bouwen.
Hieronder de volledige beschrijving in pdf.

Stootjuk


Een stootjuk naar Nederlands voorbeeld kan je zelf eenvoudig maken.
Hieronder de beschrijving in pdf.

Flexrail klem


Om gemakkelijk flexrails in een bocht te kunnen leggen is het gebruik van klemmen aan te bevelen. Ik heb er zelf een aantal gemaakt uit een blokje hardhout en messing profiel.
Hieronder de beschrijving in een pdf.

Wissel bediening met Servo


Een wissel is prima te bedienen met een servomotor. Als bijkomend voordeel wordt het wissel ook nog eens realistischer omgezet
Hieronder een beschrijving in pdf.

Modulebak overgang


Om een goede en stabile overgang van de rails te maken bij de overgang tussen twee modulebakken, heb ik een werkwijze bedacht met behulp van een stukje printplaat.
Onderstaand de beschrijving in pdf

Bouw NCS-41


Omdat ik een liefhebber ben van stoom en Nederlandse modellen een warm hart toedraag ben ik begonnen met de bouw van een kit van DJH Model loco
Hieronder een beschrijving van de bouw in pdf.

Kolenkraan


De bouw van een kolenkraan uit een kit van Artitec. Tijdens de bouw van de kraan ook het hijsen en draaien mogelijk gemaakt en verlichting aangebracht.
Hieronder het bouwverslag in pdf.

Diorama


Om mijn modellen te kunnen fotograferen in een natuurlijk landschap, had ik de behoefte om een klein diorama te bouwen.
Hieronder de volledige beschrijving in pdf

Besturingsunit


Een besturingsunit gebouwd rond een oude Wyse terminal, een kassa monitor en de Multimause van Roco/ Fleischmann.
Hieronder de volledige beschrijving in pdf

Weerstand soldeer apparaat


Solderen kan op veel manieren. een van de opties is solderen met een WSA. WSA ia een afkoting van Weerstand Soldeer Apparaat. Ik heb zo'n unit gemaakt met behulp van een zware transformator. Er gaat een wereld voor je open als je soldeert met een WSA.
Hieronder de beschrijving van de bouw in pdf.

XpressnetLi


De XpressnetLi is een inerface voor de koppeling van de multimouse met een computer. Rosoft levert deze interface in de vorm van een bouw kit.
Hieronder een bouwverslag in pdf.

Draaischijf digitaal


Om een draaischijf digitaal te kunnen aansturen heb ik in een N spoor schijf een decoder ingebouwd. Je kunt dan de snelheid van draaien beïnvloeden en ook de schijf aansturen vanaf de centrale.
Hieronder een beschrijving in pdf.