Broedresultaat Purpergranaatastrilde

 Broedresultaat met de Purpergranaat Astrilde.

 

Men kent 2 soorten, namelijk de gewone granaat en de iets minder bekende purpergranaatastrilde, over deze vogel wil ik iets vertellen van de kweek­resultaten. De Purpergranaat Astrilde komt uit Oostafrika.

Ze leven daar in doornachtige struik gebieden. De lengte van dit vogeltje is 14 cm..Het mannetje is donkerbruin op de rug. Oog omgeving, buik, borst en bovenstaart veren zijn purperachtig blauw,

De snavel is rood, staart en poten zijn zwart. De pop heeft minder en bleker blauw aan de kop en is verder matter van kleur. In de volière leven ze meestal vreedzaam met andere bewoners samen, mits het geen soortgenoten zijn. Voer: goede tropen mengeling en veel levend voer.

 

De huisvesting in mijn volière:

Ik heb één van mijn spannetjes in een vluchtje van 1,40m lengte bij 1,00m breedte en 2,00 meter hoog gezet. Ze delen deze vlucht met een span Aurora Astrilden.

 

Op 1 januari heb ik de nestkastjes opgehangen want ik had al een tijdje in de gaten, dat de vogels aanstalten maakten om ergens te gaan nestelen. Binnen een week hadden ze een nest gemaakt in een halfgesloten nestkastje, ze gebruikten er kokos­vezels en sisaltouw voor. In dezelfde week begon de pop ook al eitjes te leggen. Ze legde 4 eitjes, die in 14 dagen werden uitgebroed. Aan het gedrag van de vogels kon je merken dat er jongen waren, maar hoeveel dat wist ik nog niet. Vaak is het risico te groot om te gaan kijken. Toch vond ik een eitje half open op de grond, met een dood jong erin.

Maar toch moesten er jongen zijn. Want als je eivoer op het zaad deed, en wat buflowormen gaf, zaten ze er direct bij en dit was na een poosje allemaal verdwenen. Toch moest ik na wat dagen gaan kijken of ze geringd konden worden. Het leek mij het beste dit op een zondag te doen. Want na een beetje uitrekenen waren ze dan ongeveer een week oud, maar toen ik keek waren de jongen nog te klein, ( het waren er 2 ). Dus nog maar een paar dagen wachten dacht ik. Maar ik moest net deze week weer een paar dagen overwerken, dus ik dacht, ringen dat moet dan weer een dag langer op zich laten wachten maar ja zoals gewoonlijk was een jong al te groot, de ander heb ik kunnen ringen met 2,5 mm.

De ouders maakte het niks uit toen ik de jongen ringde, ze gingen hierna weer vrolijk verder met voeren.

Nu weer een week later vliegen de jongen net uit. Het zijn twee mooie jongen. De kleur is nog reebruin met een purperachtige blauwe stuit. Ook zijn de ouder vogels weer begonnen met de nestbouw, nu in een kanarie nestkastje.

Ze zitten momenteel weer te broeden. Hoeveel eitjes ze hebben dat weet ik nog niet, maar de 2 jongen zijn nog niet zelfstandig, ze worden nog volop gevoerd door de man.

 

Toch valt het niet mee om met deze soorten natuurbroed te kweken, ik ken er vele die ze onder Japanse meeuwen proberen groot te krijgen, maar daar ben ik geen voorstander van. Toch als men geduld heeft met vogels dan komen er vanzelf resultaten.

Zorg ervoor dat de vogels niet te jong zijn, het beste is nog 2 à 3 jarige vogels.

 

Nu nog vertellen wat ik de vogels zoal voor voer geef.

Alle vogels, ook de andere soorten, krijgen van mij een goed zelfgemaakt eivoer met miereneitjes (diepvries), claus-insectenvoer, wortel en buflowormpjes en af en toe wat meelwormen. Daarnaast een stukje appel en een goede zaadmengeling met echte onkruidzaden er doorheen, en één keer in de week een stengel trosgierst.

 

Ik wens jullie allen veel succes toe met jullie eigen vogels.

 

Hans Gielen. (†)