Op 4 mei jl. is onderstaand artikel als voorpublicatie gedeeld via social media.
‘Zijn plaats op het voetbalveld zal ledig blijven’
De naam van IJsselmuidenaar Gerrit Pon is sinds 2021 opgenomen in de database van het digitale voetbalmonument. De jonge timmerman staat, bij leven, bekend als een ‘ronde en graag geziene jongen’, die populair is op het voetbalveld. Gerrit voetbalt jaren op De Zandberg en is korte tijd lid van SV ABS in Bathmen. De oproep om in Duitsland te gaan werken negeert hij, waarna hij onderduikt. Ruim anderhalf jaar weet hij zo uit de handen van de Duitsers te blijven. Uiteindelijk begaat hij een fout en wordt alsnog zonder pardon afgevoerd naar Berlijn. Als Gerrit daar eten voor zijn uitgehongerde kompanen probeert te stelen, wordt hij op heterdaad betrapt, hetgeen hem op een afranseling en een jaar gevangenisstraf komt te staan. De straf leidt hem langs verschillende plaatsen, voordat hij in Dessau terechtkomt. Daar slaat het noodlot toe. In de nacht van 4 op 5 april 1944 wordt de gevangenis zo zwaar bestookt door geallieerde bommen, dat zijn celdeur door de enorme luchtdruk openspringt. Pon weet vervolgens een bijl te bemachtigen en hakt, terwijl hij zelf zwaargewond is, de celdeuren open van twee mede-gevangenen. Zij overleven, Gerrit overlijdt op twintigjarige leeftijd aan een longbloeding. Het gevangenispersoneel weigert hem tijdens de verstikking iedere vorm van medische hulp...
Na de bevrijding wachten zijn ouders tevergeefs op de thuiskomst van Gerrit. (Zij weten dan nog niet dat hun zoon al maanden eerder is overleden.) Uit wanhoop plaatsen ze deze oproep in Het Parool, Trouw en De Waarheid.
Wie kan inlichten over:
GERRIT PON
21 jaar, op 10 september 1944
nog in ‘t tuchthuis te Coswig (Anhalt) bij Dessau. Flink postuur, bril. G.Pon II 168, IJsselmuiden.
Een van de mannen die door Gerrit is gered, meldt zich na de oproep en deelt zijn verhaal in Strijdend Nederland. Gerrit Pon wordt begraven in Grafhorst. Zijn naam prijkt sinds 1952 op het monument ter nagedachtenis aan de gevallen burgerslachtoffers uit IJsselmuiden.